7. marts 2012 vil for de fleste danskere være en ganske almindelig onsdag, men for mange bornholmere bliver det dagen, hvor de tager de første skridt på vejen mod bedre spise- og motionsvaner og dermed bedre sundhed. Da skydes projekt Sundhed og Lokalsamfund-Bornholm (SoL-Bornholm) med overskriften ”Et sundere liv for børnefamilierne” for alvor i gang.
Ifølge forskningskoordinator og professor Bent Egberg Mikkelsen fra Aalborg Universitet København har Bornholm brug for projektet.
- Data fra Forskningscenter for Sundhed & Forebyggelse viser, at de sundhedsmæssige udfordringer på Bornholm er store. 50 procent af den voksne befolkning er overvægtig, og problemerne med overvægt er større blandt de bornholmske unge end i resten af Region Hovedstaden. Dertil kommer, at klart færre lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for sund livsstil sammenlignet med resten af regionen, fortæller Bent Egberg Mikkelsen.
Motiverede deltagere og lokal ildsjæl
Trods de negative statistikker har han en fast tro på, at projektet kan blive en succes:
- Mange bornholmere ønsker at leve sundere, så motivationen er klart til stede. Den motivation vil vi bruge til at inddrage borgere og foreninger mest muligt i de tiltag, der skal laves. På den måde får borgerne størst mulig indflydelse og dermed større ejerskab, så tiltagene også fortsætter efter projektets afslutning i 2015. Vi er meget glade og stolte over, at det er lykkedes at få så mange organisationer og parter på Bornholm til at gå i gang med et så ambitiøst projekt, siger han.
Professorens høje forventninger har fået ekstra næring, efter at det er lykkedes at få den lokalkendte ildsjæl Susanne Carlsen fra Svaneke til at påtage sig rollen som projektkoordinator for SoL-Bornholm. Susanne Carlsen har en baggrund som jordemoder på Bornholms Hospital og har blandt andet via sit arbejde stor indsigt i den bornholmske kultur og livsstil.
- Susanne er kendt som en ansvarsbevist og troværdig person med et godt humør. Hun er meget engageret, og er indstillet på nye faglige og menneskelige udfordringer som koordinator for et så stort projekt som SoL-Bornholm, fortæller Bent Egberg Mikkelsen.
TV-kampagne og institutionsindsats
Projektkoordinatoren og de øvrige deltagere kommer til at beskæftige sig med alle de mange faktorer, som har indflydelse på, hvor sundt vi lever. Viden, motivation, holdninger, præferencer, hvem og hvordan man omgås samt de rammer og vilkår, man lever under, spiller alt sammen ind. Derfor er der brug for en indsats på mange planer, hvis det skal føre til adfærdsændringer, konstaterer professor Bent Egberg Mikkelsen:
- Alle bornholmere vil på TV kunne se en kampagne om sundere livsstil. I institutioner som børnehaver og skolefritidsordninger vil vi i samarbejde med de ansatte og forældre lave en indsats målrettet børn og deres familier. Indsatsen skal skabe sundere spise- og motionsvaner blandt børn fra tre til otte år, og endelig vil der blive lavet en indsats i supermarkeder, hvor der skal skabes bedre rammer for sunde fødevarer for på den måde at påvirke forbrugernes indkøbsvaner, så de køber mere sundt. I dag står slikket ved udgangskasserne, men hvad nu hvis man i stedet stillede rodfrugter i øjenhøjde ved udgangskasserne? Vi forventer, at det at vi laver en indsats på tre områder samtidigt, vil give en god samlet effekt, som er markant større, end hvis man ”blot” kører en traditionel informationskampagne, forklarer Bent Egberg Mikkelsen om projektet, der slutter i 2015.
Til den tid regner han med, at der kan ses en markant forbedring i familiernes viden om og holdning til sundhed, og at det også vil afspejle sig i bornholmernes generelle sundhedstilstand. Erfaringer fra projektet på Bornholm vil derefter kunne bredes ud til mange andre danske kommuner, som har et ønske om at forbedre indbyggernes sundhedsprofil.
- Derfor vil vi også uddanne nogle af de bornholmske deltagere, så de kan komme ud og fortælle om deres erfaringer i andre kommuner. Frem for at vi forskere skal fortælle om det, er det langt bedre, at praktikere fortæller om det til andre praktikere, slutter Bent Egberg Mikkelsen.
Yderligere information:
• Professor Bent Egberg Mikkelsen, MENU forskningsgruppen, Aalborg Universitet København, bemi@plan.aau.dk,tlf. 25 38 43 66
Fakta om Projekt Sundhed og Lokalsamfund (SoL-Bornholm):
• støttes af Nordea-fonden med knap 8,5 millioner kroner
• er målrettet bornholmske børnefamilier
• gennemføres af Aalborg Universitet København i samarbejde med Forskningscenter for Sundhed & Forebyggelse, Steno Center for Sundhedsfremme, samt en lang række organisationer og samarbejdspartnere på Bornholm
Succeskriterier i 2015:
• der skal være sket en stigning i indtaget af frugt, grønt og fuldkorn i deltagende børnefamilier
• familierne vil indtage minimum 25 procent mindre slik og sodavand
• børnene i familierne skal se minimum ½ time mindre fjernsyn om dagen.