Øko-Danmark tiltrækker international opmærksomhed

Danske forbrugeres indkøbsvaner og en ambitiøs statslig strategi har gjort Danmark til globalt forbillede for omstilling til økologi i det offentlige. Men det bliver en kæmpe udfordring at indfri målene, så længe hovedparten af kommunerne end ikke har en politik på området. Det vurderer fødevareforsker fra Aalborg Universitet, som stadig oftere bliver kontaktet fra udlandet og bedt om at redegøre for den danske økologi-status.

Lagt online: 20.02.2012

- Danmark skiller sig klart ud, når vi ser på den statslige øko-politik. Det er blevet bemærket i udlandet, at den danske regering har offentliggjort en meget progressiv politik for økologisk omstilling, siger professor Niels Heine Kristensen fra AAU København, som er en af dansk forsknings toneangivende eksperter inden for fødevarepolitik og innovation.

Ifølge fødevareprofessoren er udviklingen på verdensmarkedet for økologiske produkter præget af én meget stor spiller, da USA køber næsten den ene halvdel af alle økologiske produkter på markedet. Opgjort på forbruget af økologiske fødevarer per indbygger er Danmark dog stadig med helt i front ifølge de nyeste data, som netop er offentliggjort af den uafhængige økologiske forskningsinstitution FiBL. Tallene viser også, at væksten i det økologiske marked ser ud til at fortsætte i mange lande på trods af den økonomiske tilbagegang. Der er eksempelvis i Tyskland tale om en markedsmæssig fremgang på ni procent i 2011 til en total økologisk omsætning på 50 milliarder kroner i Tyskland alene.

Stor udfordring for kommuner

Professor Niels Heine Kristensen har selv undersøgt, hvordan det offentliges anvendelse af økologiske fødevarer udvikler sig herhjemme. Han var derfor blevet bedt om at præsentere den nyeste udvikling inden for den økologiske sektor i Danmark på verdens største økologiske messe og konference i tyske Nürnberg (BioFach) i sidste uge.

- Den danske regerings strategi med at omstille de offentlige institutioner og køkkener til at benytte mindst 60 procent økologiske produkter i år 2020 tiltrækker international opmærksomhed. Udfordringen er imidlertid meget stor, da langt hovedparten af de danske kommuner end ikke har en politik for at omstille deres fødevareforbrug til økologi. Det er kun nogle få kommuner som i dag har en strategi for at omstille til økologi i daginstitutioner, skoler, ældresektor og kantiner. Det betyder, at det bliver en meget stor udfordring at nå målet, vurderer Niels Heine Kristensen.

Først i de seneste år har der ifølge ham været et egentligt fokus på at skaffe mere viden om, hvorfor vi ikke allerede har mere økologi i det offentlige. Det bliver fremført som argument, at det ikke koster mere at anvende økologi i offentlige køkkener. Totalt set er det imidlertid kun nogle få procent af det samlede fødevareforbrug i det offentlige Danmark, der er økologisk, så på landsplan er der et meget stort potentiale.

- Desværre er det endnu ikke muligt at få valide data på området, da eksempelvis Danmarks Statistik ikke indsamler oplysninger af den type. Det betyder, at det er svært at få et faktuelt overblik over, hvor vi er i dag, og hvor det vil være mest effektivt at fokusere indsatsen. Det skal naturligvis ikke afholde nogen fra at gå i gang med omstillingen, men det vil være en udfordring at foretage en systematisk og ambitiøs indsats for den økologiske omstilling, siger Niels Heine Kristensen, som især forudser en stor opgave for de danske kommuner i den kommende tid.

Brug for handling - og omtanke

I bedste fald kan situationen sikre det lokale ejerskab til den økologiske omstilling, hvis det bliver grebet rigtigt an. Men der er også eksempler på, at en forkert kommunal strategi har medført stor modstand internt i kommunens institutioner og blandt leverandører. Professor Niels Heine Kristensen opfordrer derfor til både handling og omtanke:

- I den kommende tid vil de danske kommuner få mulighed for at søge støtte til at arbejde frem mod målet om 60 procent økologi. Her vil der være brug for at tilvejebringe robust viden om omstilling til økologi for de kommunale beslutningstagere, forvaltninger, institutioner, køkkener og indkøbere, så de ikke selv skal opfinde den dybe tallerken i hver kommune. Der er med andre ord også brug for en procesorienteret viden, som kan sikre en stabil udvikling frem mod indfrielsen af målet om mindst 60 procent økologi i det offentlige indkøb i 2020.

Yderligere oplysninger:

• Professor Niels Heine Kristensen, AAU København, mobil 2026 4618.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.