Studerende hjælper afasi-ramte med at få sproget tilbage

To studerende fra Aalborg Universitet har udviklet it-hjælpemidlet SHARP, der netop nu bliver testet af talepædagoger og afasi-ramte brugere. Casper Slynge og René Sørdal Olesens projekt er torsdag med i finalen i den landsdækkende iværksætter-konkurrence Venture Cup.

Lagt online: 13.06.2012

Forestil dig, at du vågner op på sygehuset efter en blodprop eller en hjerneblødning. Pludselig giver de ord, du har brugt hele dit liv, ingen mening. Enten har du svært ved at finde de ord, du vil sige. Eller også forstår du ikke, hvad andre siger til dig. Du kan også have mistet evnen til at læse eller skrive – eller ganske almindelig handelsregning er blevet helt uforståeligt.

Du har fået afasi, og alene i Region Nordjylland rammes mere end 700 årligt af afasi. For omkring en tredjedel forsvinder problemerne mere eller mindre efter et par uger. Resten skal i gang med en langvarig genoptræning.

Og netop genoptræningen er lidt af en udfordring for de patienter, der nu er kommet så langt, at de kan sidde derhjemme og løse opgaver på en pc. For de programmer, der er på markedet i dag – og som benyttes i vid udstrækning af landets talepædagoger – er både forældede og ufleksible. Derfor gik to medialogi-studerende for halvandet år siden i gang med at udvikle et nyt it-baseret hjælpeværktøj, der i langt højere grad kunne tage udgangspunkt i den enkelte brugers problemer. Resultatet er blevet SHARP, Selvstændigt Hjælpeværktøj til Afasi Ramte Patienter. Og dét, der startede som et studieprojekt, har nu nået finalen i universiteternes landsdækkende iværksætter-konkurrence Venture Cup.

Drømmer om startkapital

På Aalborg Universitet har de to medialogi-studerende, Casper Slynge fra Frederikshavn og René Sørdal Olesen fra Aalborg, netop afleveret deres speciale om SHARP. Samtidig er de i fuld gang med at finpudse forretningsplanen til det, der efter endt eksamen gerne skal blive deres fælles virksomhed.

- Derfor er det også dejligt at komme i finalen i Venture Cup, hvor der er mulighed for at vinde 50.000 kroner i startkapital, hvis vi vinder i vores kategori – og få yderligere 200.000 kroner, hvis man vinder hovedpræmien. Så de ville falde på et tørt sted, griner René Sørdal Olesen.

Ideen med SHARP er at udvikle et moderne og dynamisk træningsredskab med afatikere, der har brug for at arbejde med billedgenkendelse, tal, læsning eller stavning. Programmet fortæller med det samme, om man svarer rigtigt eller forkert og hjælper med at finde frem til det korrekte svar. Bagefter kan både brugeren og talepædagogen se, hvilke typer opgaver, der gav problemer. Talepædagogen kan vælge at udvikle særlige opgaver til den enkelte bruger, eller brugeren kan arbejde videre med de opgaver, der ligger i systemet. Og så fungerer det online – ikke noget med at skulle downloade tunge programmer.

- Vi drømmer om at kunne videreudvikle SHARP, dels så der også bliver et talemodul med talegenkendelse – og dels vil vi gerne udvikle det, så det også kan bruges af andre brugere end afatikere. Men i første omgang skal vi have vores nuværende version af SHARP testet endnu en gang. Vi har haft utrolig meget glæde af det feedback, vi har fået fra talepædagoger. Det er talepædagogerne og brugerne, der hurtigt kan sætte fingeren på, hvor programmet kan blive endnu mere brugervenligt, slår René Sørdal Olesen fast.

AAU satser på iværksættere

At blive opfordret til at sende sin forretningsplan ind til det landsdækkende Venture Cup er lidt af et skulderklap. I år modtog Venture Cup 154 forretningsideer, og en jury har nu udvalgt tre ideer i hver af de fem kategorier: Cleantech & Miljø, LifeScience & MedTech, Mobil & Web, Mennesker & Samfund samt Produkt & Teknologi. Fra Aalborg Universitet er der denne gang to hold med i finalen. Foruden SHARP, der er i LifeScience & MedTec- kategorien, har Steinwurf-teamet (se AAU-nyhed) nået finalen i kategorien Mobil & Web.

- Vi gør ganske meget på Aalborg Universitet for at hjælpe de studerende til at tænke iværksætteri og forretningsudvikling ind i deres projekter, forklarer Maiken Holm Nors, der er regional ansvarlig for Venture Cup ved Aalborg Universitet. Hun fortsætter:

- På SEA, der er universitetets videnscenter for Iværksætteri, arbejdes der målrettet for at styrke iværksætterkulturen blandt studerende, dimittender og ansatte. Det gør vi blandt andet gennem Inkubator-ordningen, som SHARP teamet også har været på. Her deltager de studerende i et forløb med undervisning, mentorskab, sparring og udvikling af deres forretningsidéer. I samarbejde med SEA har flere studieretninger fået indført det at arbejde med forretningsplaner i deres semesterforløb.

Torsdag den 14. juni er der finale i Venture Cup, og uanset udfaldet regner Casper Slynge og René Sørdal Olesen med at starte deres nye virksomhed, så snart de har forsvaret deres speciale i slutningen af juni.

Yderligere oplysninger:

• Læs mere om SHARP
• Læs mere om Venture Cup
• Medialogi-studerende Casper Slynge, mobil 6162 6597, mail@casperslynge.dk
• Medialogi-studerende René Sørdal Olesen, mobil 3054 0686, mail@rendse.net
• Projektleder Maiken Holm Nors, tlf. 9940 8082, mobil 2252 0747