Unge forskere skaber elegante nye delemuligheder på mobilen

Ny type software lover mobilbrugerne elegante nye tekniske muligheder for at dele fotos, musik og andet indhold med hinanden. De to unge udviklere fra Aalborg Universitet har stiftet egen virksomhed sammen med professor fra det verdensberømte amerikanske universitet MIT, og internationalt samarbejde skal nu bane vej for teknologiens gennembrud.

Lagt online: 27.03.2012

Janus Heide og Morten Videbæk Pedersen er ph.d.-studerende på Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer og iværksættere i det nystiftede selskab Steinwurf, som skal kommercialisere resultaterne fra deres igangværende forskningsprojekt. Takket være gode internationale kontakter har de allerede haft en enestående chance for at vise, hvad de kan udrette med anderledes brug af trådløs netværksteknologi:

- Vi har været med i et delvist hemmeligt eksperiment, hvor et stort amerikansk tv-selskab installerede vores software på en almindelig telefon. Det gjorde dem i stand til at afspille et videoklip fra telefonen på en masse andre telefoner i lokalet samtidig, uden at det skulle via telenettet, forklarer Janus Heide.

Makkerparret har også udviklet en applikation, som kan bruges til at vise fotos fra en telefon på andre telefoners og computeres skærme (se demofilm på YouTube). Samme princip kan anvendes til deling af musik:

- Når en gruppe unge går og hører musik på gaden, vil de kunne bruge vores teknik til at distribuere en sang fra én telefon ud til alle deres telefoner. Så kan de høre det samme - og spille højere, uden at slæbe rundt på en ghettoblaster, lover Janus Heide.

Enkelt princip – svær disciplin

Det lyder enkelt, men den tekniske udfordring i at få det til at fungere er betragtelig:

- Vi bruger en teknik, der hedder netværkskodning. Den gør det muligt at kode data på en meget effektiv måde, så de kan sendes videre og deles via det trådløse netværk. Vi har nået et punkt, hvor vi er godt tilfredse med det, vi kan tilbyde. Men inden vi kom så langt, har vi lavet mange ting om 20-30 gange, fordi vi hele tiden har fundet nye og bedre måder at gøre det på, siger Morten Videbæk Pedersen.

De to iværksættere satser nu på, at app-udviklere, medier og andre indholdsleverandører vil være interesserede i at bruge Steinwurfs software i nye spændende løsninger til slutbrugerne.

- Der er grænser for, hvor meget vi selv kan nå, og vi er mere interesserede i forskningen og det bagvedliggende. Så vores ambition har været at udvikle teknologien og lave nogle showcases, hvor vi viser, hvad den kan bruges til. Derefter bliver det op til andre at bruge vores software til at lave fede ting, som vi måske ikke engang selv har tænkt over var mulige, siger Janus Heide.

Frit tilgængelig software

Ønsket om samarbejde betyder også, at de vil gøre deres software frit tilgængelig under en licens, der gør det muligt for andre forskere og udviklere at arbejde videre på den.

- Det er en beslutning, vi har truffet, og den skal lige synke ind hos partnere, der er mere mindede på, at man skal gemme sin løsning af frygt for, at nogen kommer og stjæler den. Men vi tror på, at det er den rigtige fremgangsmåde. Det viser også, at vi tror på vores produkt, når vi lader andre kigge os i kortene. Hvis vi selv sad på den anden side af bordet, ville det være sådan noget, vi ville sætte pris på, siger Morten Videbæk Pedersen.

I det hele taget er ”hvad synes vi selv er fedt” blevet en form for strategisk motto for arbejdet. De anvender det også, når de snakker om, hvad teknologien kan bruges til.

- Nogle gange kan man sidde og tænke over, hvad brugerne mon gerne vil have, og så kan man snakke om alle mulige mærkelige ting. Men på et tidspunkt finder man ud af, at det er en håbløs diskussion, for man aner intet om det. Så man er bare nødt til at sige ”hvad vil være fedt, og hvad kan vi selv lide”. Det styrer vi efter, fortæller Morten Videbæk Pedersen.

Firma giver fokuseret forskning

At færdiggøre et ph.d.-projekt og starte virksomhed på samme tid kan virke som en ordentlig mundfuld. Men iværksætterplanerne har været med til at holde deres forskning på sporet, mener Janus Heide:

- Jeg synes, at kombinationen har været en god ting, fordi den har gjort, at vi har været mere fokuserede i vores forskning. Når vi lærer noget nyt, prøver vi udnytte det og bygge videre på det, vi havde i forvejen. På den måde har det hjulpet at have en lidt længere tidshorisont og arbejde frem mod et mål.

Fokusering er også et nøgleord i det nystartede selskab, for der er en naturlig begrænsning for, hvor meget de to stiftere kan nå. Men de tillader sig at drømme om forstærkning:

- Lige nu er det primært os, der trækker læsset, men vi har da et håb om at få nogle ansatte i virksomheden, som kan være med til at sætte fart på. Vi har mange idéer og visioner om, hvad vi kunne lave, hvis vi var flere, siger Morten Videbæk Pedersen.

- Men som opstartsvirksomhed handler det i første omgang om at skære ind til benet og gøre de ting, der er nødvendige, for at andre kan se, at der er noget potentiale. Så kan vi forhåbentlig tiltrække penge og interesse, som giver os endnu flere muligheder, supplerer Janus Heide.

Fakta

  • Janus Heide og Morten Videbæk Pedersen mødte hinanden på Aalborg Universitets eliteuddannelse i trådløs kommunikation.
  • ”Steinwurf” er stiftet sammen med deres vejleder, professor Frank Fitzek fra AAU, og professor Muriel Médard, som er leder af MITs gruppe for netværkskodning og pålidelig kommunikation. Selskabet har fået startkapital fra NOVI Innovation og Aalborg Universitet.
  • ”Steinwurf” er det tyske ord for ”stenkast”. Navnet opstod som et forsøg på beskrive teknologien ved at sammenligne med ringene i alle retninger, når man kaster en sten i vand.
  • Steinwurfs software udnytter trådløse netværk til at dele indhold på tværs af apparater og plaforme, uden at brugerne er afhængige af dyr datatrafik via telenettet. Det sker ved brug af netværkskodning, som effektiviserer den ellers krævende og komplicerede datatransmission, så den kan køre på gængse mobiltelefoner og computere. Samtidig forbedres udnyttelsen af datanetværket, hvor brugerne deles om kapaciteten, og hvor mange samtidige brugere ellers kan tvinge hastigheden i bund.
  • En række af patenterne inden for netværkskodning ejes af amerikanske og europæiske universiteter. Rettighederne administreres af selskabet CodeOn i Boston, mens softwareudviklere som Steinwurf omsætter idéer og principper fra forskningsprojekterne til anvendelige løsninger. ”Steinwurf” er en af de grupper i kredsen, der er tættest på at have et brugbart kommercielt produkt, og selskabet har fået eneret på at levere teknologien på mobiltelefoner og mobile applikationer. Selskabet vil understøtte alle gængse platforme (Apple iOS, Android, Windows Phone etc.) takket være smart genbrug af kode.

Kontakt

  • Janus Heide, ph.d.-stipendiat ved AAU og direktør i Steinwurf, mobil (+45) 2840 6634.
  • Morten Videbæk Pedersen, ph.d.-stipendiat ved AAU og medstifter af Steinwurf, telefon (+45) 9940 7508.
  • Professor Frank Fitzek, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, tlf. (+45) 9940 8678.
  • Professor Muriel Médard, Department of Electrical Engineering, Massachusetts Institute of Technology, tlf. (+1) 617 253 3167.
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil (+45) 2340 6554.