Den akustiker-uddannede Søren Bech er specialist i brugernes opfattelse af lyd, billede og betjening, og sideløbende med chefkarrieren i B&O hovedsædet i Struer har han gjort sig umage med at fastholde kontakten til forskningsverdenen.
- Det har været meget vigtigt for mig at holde min videnskabelige specialistkarriere i gang, og jeg har deltaget aktivt i alle de forskningsprojekter, vi har i B&O. Men i og med at vi har fået flere og flere projekter, er det blevet sværere for mig, fordi jeg også har det overordnede strategiske ansvar. Jeg har ledt efter en model, som kunne give mig bedre mulighed for at fokusere på mit eget specialistspor, og tilbuddet fra Aalborg Universitet passer perfekt med mine ambitioner, fortæller Søren Bech, som i forvejen har en løsere tilknytning som adjungeret professor og gæsteprofessor ved McGill University i Canada, University of Surrey i England og Aarhus Universitet.
For institutleder Børge Lindberg fra Institut for Elektroniske Systemer er deltids-ansættelsen af Søren Bech et pletskud, som han vil prøve at gentage med andre kapaciteter. Modellen er ny – men nødvendig:
- Det giver os viden og erfaring på seniorniveau på en meget effektiv måde. For de andre forskere i instituttet og for vores mange ph.d.-studerende er det en fantastisk mulighed at kunne samarbejde med og blive vejledt af en kapacitet som Søren Bech. Hans fortsatte tilknytning til B&O baner vej for nogle spændende fælles projekter, og jeg ser lignende aftaler som en god model for, hvordan vi som universitet kan komme tættere på de virksomheder, vi samarbejder med, til gavn for alle parter, siger Børge Lindberg.
Institutlederen er dog ikke blind for, at det tættere parløb med B&O eller en hvilken som helst anden enkeltvirksomhed også rummer nogle udfordringer.
- Det har vi overvejet nøje. Der er ikke nogen eksklusivitet i ordningen, og vi samarbejder også meget gerne med B&Os konkurrenter. Det har vi en stærk tradition på AAU for at kunne håndtere, og det kan selvfølgelig betyde, at der er emner og projekter, som Søren Bech ikke bliver involveret i, præcis som der kan være ting, han ikke indvier os i, konstaterer Børge Lindberg.
Også gevinst for B&O
Rammerne for de fælles udfoldelser er altså på plads, og Søren Bech glæder sig over den faglige anerkendelse og de spændende nye muligheder, der følger med professoransættelsen for ham personligt. Men det er vigtigt for ham at understrege, at ordningen også rummer interessante perspektiver for B&O.
- Jeg har naturligvis spurgt den øverste ledelse, om det kunne lade sig gøre, og der har været utrolig stor opbakning. Både for min skyld, men også fordi det giver mening for virksomheden. Den nye kurs for B&O slår fast, at akustik er vores hovedområde, og vi har defineret en heftig forskningsplan på det felt. Derfor passer det som hånd i handske, at jeg får en tæt tilknytning til fagmiljøet på Aalborg Universitet. Vi har et hav af projekter på området, og nogle af dem kommer nu helt naturligt til at køre i Aalborg, hvor de også bidrager til at styrke forskningen og forskeruddannelsen på AAU, forklarer Søren Bech.
De fleste af projekterne er ikke omgærdet af hemmelighedskræmmeri, så de kan sagtens lægges ud til studerende, som erfaringsmæssigt er glade for at samarbejde med en kendt virksomhed som B&O. Omvendt får virksomheden løst nogle konkrete opgaver, og samtidig kan studenter- og ph.d.-projekterne være et vigtigt skridt på vejen til at rekruttere dygtige nye medarbejdere til B&O eller til de øvrige virksomheder i den vidtfavnende danske akustik-industri, som Søren Bech også er optaget af at fremme.
Meget symptomatisk er kontakten til Aalborg Universitet opstået i det landsdækkende Netværk for Dansk Lydteknologi, som giver branchen et fælles talerør. Søren Bech og AAU-professor Søren Holdt Jensen, som er ekspert i digital signalbehandling, sidder begge i netværkets styregruppe, og nu kommer de to til at arbejde tæt sammen om fælles forskningsprojekter.
- Vi har en masse idéer, og vi svinger godt sammen, fortæller Søren Bech entusiastisk.
Nogle af idéerne bliver præsenteret, når den nyudnævnte professor holder tiltrædelsesforelæsning med overskriften ”Audio Perception – highlights from the past and a discussion of the future” (”Lydopfattelse – højdepunkter gennem tiden og en diskussion af fremtiden”) torsdag den 26. januar. Ved samme lejlighed vil han give eksempler på, hvordan resultater fra B&Os mange tidligere og nuværende forskningsprojekter har fundet vej til virksomhedens produkter, og hvorfor projekterne kan være af særlig interesse for studerende.
Yderligere oplysninger:
• Tiltrædelsesforelæsningen holdes torsdag den 26. januar kl. 14.00 på Aalborg Universitet, Fredrik Bajers Vej 7, rum B3-104. Se invitationen, som også oplister en del af Søren Bechs mange videnskabelige og branchespecifikke tillidshverv.
• Forskningschef og professor Søren Bech, Aalborg Universitet og Bang & Olufsen, mobil 3093 0243.
• Institutleder Børge Lindberg, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, mobil 2072 6480.
• Professor Søren Holdt Jensen, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, mobil 2215 2528.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.