Aalborg, Frederikshavn og AAU indgår aftale om bæredygtighed i Uganda

Nordjyske forskere og virksomheder skal sørge for bæredygtige løsninger i udsat område i det centrale Afrika.

Lagt online: 17.05.2013

Underskrift af aftalen i KaseseFrederikshavn og Aalborg kommuner har sammen med AAU lavet aftale med Kasese-distriktet i Uganda om at hjælpe med løsninger indenfor alternative energiløsninger, affaldshåndtering og sanitet.

Med udgangspunkt i en markedsdrevet tilgang vil partnerne gøre uganderne bæredygtige og selvforsynende, så distriktet kan nå sit mål om at blive et ”rent, grønt og fattigdomsfrit distrikt.”

Det skal bl.a. ske ved:

  • Undervisning og kapacitetsopbygning af ansatte på myndighedsniveau i Kasese for at højne viden om bæredygtige løsninger, forretningsmodeller og teknologi.
  • Opbygning af partnerskaber med studerende og forskere ved AAU, der kan bistå Kasese med analyse og forskningsarbejde lokalt.
  • Forretningssamarbejder med private virksomheder, der kan teste og implementere grønne løsninger i Kasese med henblik på samhandel med bæredygtige løsninger.

Aftalen blev underskrevet i Kasese fornylig, men de overordnede rammer for samarbejdet blev
aftalt, da politikere og embedsmænd fra Aalborg og Frederikshavn samt AAU-forskere besøgte
Kasese-distriktet sidste år sammen med det Aalborg-baserede netværk access2innovation, der samler NGOer, forskere og virksomheder for at udvikle løsninger, der både er bæredygtige og økonomisk rentable.

Børn i Kasese

Særligt indsatsområde

Kasese-distriktet er udvalgt af Verdensnaturfonden WWF som særligt indsatsområde, hvor målet er at gøre befolkningen uafhængig af fossile brændstoffer og skovfældning inden 2020.

Distriktet ligger i det sydvestlige Uganda tæt på grænsen til Congo. Så sent som i sidste uge blev området ramt af voldsomme oversvømmelser som en direkte konsekvens af træfældning og erosion. Oversvømmelserne kostede ni menneskeliv og sendte 19.000 på flugt fra vandmasserne.

Kontakt:

Projektleder Bahram Dehghan, Energibyen Frederikshavn på 9845 6332 eller sekretariatschef Jacob Ravn, access2innovation på tlf. 2770 2318.