AAU-forsker vandt ph.d.-cup

Musikterapeut Stine Lindahl Jacobsen løb med sin anden pris inden for en måned, da hun vandt dette års ph.d.-cup.

Lagt online: 21.05.2013

Stine Lindahl Jacobsen fra Institut for Kommunikation er netop blevet kåret som vinder af dette års hjernemesterskab – også kendt som ph.d.-cup 2013. Ph.d.-cuppen arrangeres i samarbejde mellem Information, Danske Universiteter, DR og Lundbeckfonden og har til formål at sætte fokus på formidling af en afsluttet ph.d.-afhandling.
- Det var en spændende og lærerig oplevelse at være med til, og det giver rigtig meget mening at lære unge forskere at formidle til den brede befolkning - også i dette underholdningsformat. At det så var mig, der skulle vinde – det havde jeg ikke lige regnet med, fortæller Stine Lindahl Jacobsen efter det store kåringsshow i DR’s Koncertsal. Her blev hun sammen med de syv andre finalister fra den indledende runde vurderet af astrofysiker Anja C. Andersen, evolutionsbiolog Eske Willerslev og tv-vært Ane Cortzen, mens forsker og radiovært Peter Lund Madsen førte publikum og tv-seere gennem et underholdende show.

Stine Lindahl Jacobsen

Musikterapi skaber en god kontakt

Stine Lindahl Jacobsen har i sit ph.d.-projekt “Music Therapy Assessment and Development of Parental Competences in Families Where Children Have Experienced Emotional Neglect - An Investigation of the Reliability and Validity of the Tool, Assessment of Parenting Competencies (APC)” arbejdet med musikterapi i forhold til udsatte familier. Hun udviklede i den forbindelse et særligt musikterapeutisk redskab, som gør det muligt på blot to sessioner af 25 minutters varighed at få et detaljeret billede af en familie med interaktion/samspilsmæssige problemer. Det betyder, at den efterfølgende udredning og behandling kan blive langt mere effektiv.
- Det kan være meget angstprovokerende at blive kigget efter i sømmene som familie, men gennem musikterapi og leg, kan familien slappe af og få mulighed for at vise deres potentialer. Samtidig kan de ikke lyve om, hvordan det står til i familien, for de ved ikke, hvad der er forventet af dem i musikterapien, forklarer Stine Lindahl Jacobsen.

Anden pris på en måned

Hun påpeger samtidig, at fordelen ved et musikterapeutisk forløb er, at det giver et retvisende billede af de mønstre, der præger en familie, så det er muligt at vurdere, hvor indsatsen skal koncentreres. I en musikterapi-session handler det nemlig ikke om selve musikken, men om den nonverbale kommunikation og samspillet indbyrdes i familien.
De resultater, Stine Lindahl Jacobsen på den måde er kommet frem til, har vakt stor opmærksomhed. I sidste måned modtog hun således Spar Nord Fondens Forskningspris på 250.000 kr. for sin forskning. Derudover har forskere fra blandt andet Canada, England og Sverige henvendt sig og er interesserede i at bruge det værktøj, Stine Lindahl Jacobsen har udviklet.

Fakta:

- Stine Lindahl Jacobsen er 33 år og ansat som adjunkt på Institut for Kommunikation
- Hun forsvarede i april 2012 sit ph.d.-projekt, som bærer titlen “Music Therapy Assessment and Development of Parental Competences in Families Where Children Have Experienced Emotional Neglect - An Investigation of the Reliability and Validity of the Tool, Assessment of Parenting Competencies (APC)”
- Hun vandt årets ph.d.-cup i DR’s Koncertsal den 14. maj.
- Hun har derudover vundet Spar Nord Fondens Forskningspris på 250.000 kr.

For yderligere information

- Læs også artiklen på dr.dk
- Læs ph.d.-afhandlingen

Kontakt for mere info:
Adjunkt Stine Lindahl Jacobsen på telefon: 22 74 28 12 eller mail: slj@hum.aau.dk