AAU genopliver Verdensuniversitetet

Kunst, læring og forskning smelter sammen, når AAU genopliver det eksperimentelle Verdensuniversitet som led i Images Festival 2013. Her er der mulighed for at deltage i workshops og opleve kunst skabt af nogle af udviklingslandenes førende kunstnere.

Lagt online: 27.08.2013

I januar 1970 blev hele verdens øjne rettet mod Thy. John Lennon og Yoko One, et af datidens mest omtalte kunstnerpar, havde nemlig lejet et hus midt i den nordvestjyske natur. Baggrunden for opholdet var ganske vist af privat karakter, men parret fandt også tid til at besøge den eksperimentelle skole, Æ Verdensuniversitet, som Aage Rosendal Nielsen havde grundlagt på ejendommen Fjordvang i 1962. Her var det hans tanke at udfordre den måde, vi tænker læring på – blandt andet ved at lade kunsten spille en central rolle. Det budskab vakte dengang interesse i hele verden, og selvom Æ Verdensuniversitet siden lukkede, er tankerne bag stadig relevante. Det bliver tydeligt, når Aalborg Universitet genopliver Verdensuniversitetet i en version 2.0 i forbindelse med Images Festival 2013 i Karolinelund i Aalborg.

- Ligesom Æ Verdensuniversitet har AAU en stærk tradition for tværfaglighed, eksperimenter og åbenhed over for omverdenen. Det lader vi nu komme til udtryk på en ny måde ved at præsentere det visionære og eksperimentelle Verdensuniversitet 2.0. Her mødes forskning, kunst, bæredygtighed, læring og undervisning med det formål, at de forskellige fagområder skal udfordre og inspirere hinanden og ikke mindst skabe nye udtryksformer. Samtidig sætter vi universitetet og den måde, vi bedriver undervisning på, til debat. Nøjagtigt, som man gjorde i det oprindelige Verdensuniversitet, forklarer dekanen for Det Humanistiske Fakultet på AAU, Lone Dirckinck-Holmfeld.

Hvordan bruger vi kunsten til at skabe læring?
Verdensuniversitetet indvies søndag den 1. september med et symposium. Her er universiteternes rolle i et globalt netværks- og vidensamfund til debat, når de fire dekaner og bestyrelsesformanden for AAU diskuterer med kunstnere, forskere og aktivister fra både Danmark og udlandet. Derefter går det løs frem til fredag eftermiddag med workshops, hvor kunstnere fra den tredje verden møder forskere og studerende for sammen at udfordre og inspirere hinanden. Derudover er der rig mulighed for at opleve både performances, litteraturoplæsninger, filmforevisninger mv.

- Verdensuniversitetet og tankerne bag er meget aktuelle - også i dag. Det er vigtigt, at vi spørger os selv, hvad kunst er, og hvordan vi kan bruge kunsten til at skabe læring, som Aage Rosendal Nielsen gjorde i 1960’erne. Kunst påvirker os nemlig. Den gør os usikre, og den får os som forskere til at tænke endnu en gang: Er der en dimension, jeg har glemt? Kan jeg undersøge mit felt på helt andre måder? Aalborg Universitet har traditionelt et stort fokus på at koble praksisviden med videnskab. Og jeg opfatter kunst som en tredje vidensform og mener, at der er et stort uudnyttet potentiale i samspillet mellem kunst, kultur og videnskab, understreger Lone Dirckinck-Holmfeld.

Samtidig er der også mulighed for at opleve det mobile kunstværk, Campingkvinder. Det er skabt af den norske kunstner, Marit Benthe Norheim, og har siden foråret haft base foran Det Humanistiske Fakultet på Kroghstræde 3 i Aalborg Øst. Under festivalen flytter kunstværket imidlertid ind i Karolinelund, så alle besøgende får mulighed for at opleve de fem skulpturer, som den norske kunstner Marit Benthe Norheim har skabt i samarbejde med kvinder fra hele verden.

Fakta:
- Verdensuniversitetet er en del af Images Festival 2013, som afholdes i Aalborg, Århus og København
- Festivalen finder sted fra den 1.-6. september 2013 under overskriften Occupy Utopia
- Verdensuniversitet afholdes i et telt i Karolinelund i Aalborg
- Læs mere om Images Festival
- Læs mere om Verdensuniversitetet