Det er første gang, forskere i Danmark er kommet i betragtning til den eftertragtede Shionogi Science Program pris på fem millioner kroner. Som nummer 1 ud af 100 ansøgere er Aalborg Universitets smerteforskere blevet udvalgt til at modtage donationen efter et hårdt udskilningsløb og en langvarig ansøgningsproces med flere kvalifikationsrunder. Repræsentanter for fonden har besøgt Aalborg Universitet to gange for at interviewe professor og forskningschef Lars Arendt-Nielsen fra Center For Sanse-Motorisk Interaktion, og han har også været til to interviews i Japan.
- Det er en fantastisk international anerkendelse og kvalitetsstempling af vores smerteforskning, og donationen vil betyde, at vi yderligere kan intensivere indsatsen for at forstå og måle smerter samt udvikle bedre behandlingsmuligheder for de millioner af patienter, der lider af kroniske smerter, siger Lars Arendt-Nielsen.
Shionogi er en stor japansk farmaceutisk virksomhed, der blandt andet arbejder på at udvikle nye lægemidler til behandling af smerter. Virksomheden, der blev grundlagt i 1879, oprettede i 2007 en fond, der støtter excellent international forskning. Fonden indkalder hvert år interessetilkendegivelser fra forskergrupper, og gennem en lang udvælgelsesproces finder man frem til de bedste forslag, som så indgår i den endelige udvælgelse.
- De næste fem år kan vi nu koncentrere forskningen omkring udvikling af nye smerte-biomarkører, der skal anvendes i udvikling og afprøvning af nye lægemidler til behandling af smerte. Det bliver samtidig en strategisk satsning, hvor vi intensiverer de mange samarbejder, vi har med den internationale farmaceutiske industri. Jeg er ret sikker, på at dette yderligere vil bidrage til at tiltrække endnu flere videnstunge lægemiddelrelaterede virksomheder til Danmark, siger Lars Arendt-Nielsen.
Smerteforskerne på Aalborg Universitetet har de seneste år stået bag en lang række markante gennembrud, hvor de senest har udviklet metoder, der kan måle, om patienter med smerter som eksempelvis slidgigt har et overfølsomt smertesystem. Det har afgørende betydning for smertebehandlingen samt for en eventuel operation.
- I samarbejde med ortopædkirurger og fysioterapeuter i regionen har vi påvist, at slidgigtpatienter, der opereres gentagne gange grundet smerter, ofte ender med at have endnu stærkere invaliderende smerter, end de havde oprindeligt. Med vores nye målemetoder kan vi være med til at forebygge, at det sker, og være med til at foreslå alternative behandlinger, forklarer Lars Arendt-Nielsen.
Yderligere oplysninger:
• Professor Lars Arendt-Nielsen, forskningschef ved Center for Sanse-Motorisk Interaktion, mobil 2094 0764.
Fakta:
• Cirka hver femte dansker lider af kroniske smerter, og ofte er behandlingen ikke optimal grundet manglende kendskab til smertesystemets funktion samt mangel på effektive lægemidler.
• Gennem 25 år har Lars Arendt-Nielsen opbygget smerteforskningscentret ved Aalborg Universitet til i dag at være verdens førende inden for måling af smerter. Det har givet ny viden og erkendelse af, hvordan smertesystemet kan ændre sig hos patienter med kroniske smerter.
• Forskningen har givet helt nye muligheder for lægemiddelindustrien, der udvikler nye smertepræparater, idet målemetoderne på et tidligt tidspunkt kan teste, om et givet præparat har den ønskede effekt. Da det kan koste mere end to milliarder kroner at udvikle et nyt lægemiddel, er der mange penge at spare, hvis man på et tidligt tidspunkt kan beslutte, hvilket præparat der skal udvikles på, og hvilke der skal stoppes.
• Nordjylland har de seneste år haft en tilvækst af videnstunge virksomheder, som arbejder med forskning og udvikling inden for lægemiddelområdet. En virksomhed som CCBR, der laver afprøvninger for lægemiddelindustrien, har flyttet sit hovedkontor til Aalborg, da der er adgang til universitetets forskere, laboratorier samt kandidater med efterspurgte kompetencer. Universitetets brede profil inden for sundhedsfaglige og sundhedsteknologiske uddannelser understøttes yderligere af den nye donation til smerteforskerne.
• Der er stort politisk fokus på, at Danmark skal være et effektivt land at gennemføre kliniske afprøvninger i. Danmark er i dag det land i Europa, der har den korteste godkendelsestid for kliniske afprøvninger. Med den nye satsning på Aalborg Universitet bliver Danmark ifølge professor Lars Arendt-Nielsen ekstra attraktiv, og det understøtter både politiske og erhvervsmæssige interesser.