Professor Henning Sten Hansen, Institut for Planlægning, Aalborg Universitet København kan nu smykke sig med titlen dr. scient. efter at have forsvaret sin doktordisputats.
Den centrale hypotese i disputatsen er, at fremtidsscenarier koblet med modeller for befolkningsudviklingen samt fremtidige ændringer i arealanvendelsen er vigtige forudsætninger for en bæredygtig planlægning af kystzonen i et klimaperspektiv. Begge modeller er gennemprøvet igennem de seneste 8 – 10 år både i nationale og internationale sammenhænge, og disputatsen demonstrerer med en række eksempler fra Nordjylland, hvordan der kan udføres en mere fremtidsorienteret kystzoneplanlægning.
Adgang til data er en grundlæggende forudsætning for at kunne lave modelberegninger, og indenfor det seneste år har regeringen og kommunerne åbnet op for en fri adgang til mange af de data, som danske offentlige myndigheder løbende indsamler som en del af den daglige sagsbehandling.
Mønsterbryder
Henning Sten Hansen er født i 1954 og vokset op på Midtsjælland omkring Køge, hvor han har boet næsten hele sit liv, når der ses bort fra en kort afstikker til København. Han er matematisk student fra Køge Gymnasium 1973 (som første student i familien), og cand. scient. i geografi med speciale i klimatologi fra Københavns Universitet i 1983 (som første akademiker i familien).
Selvom interessen for forskning allerede på det tidspunkt var vakt, var mulighederne herfor ringe grundet høj arbejdsløshed. Imidlertid gjorde Henning Sten Hansens store interesse for matematiske modeller og IT, at han havde gode muligheder for gode og spændende job i den private sektor, hvor han har været ansat og arbejdet med IT hos SDS (nu Nordea), Hedeselskabet samt Kommunedata (nu KMD). Gennem slutningen af firserne og begyndelsen af halvfemserne blev der etableret en nyt felt, der populært kaldes GIS (Geografiske Informationssystemer), og som efterhånden anvendes bredt i den offentlige sektor, i virksomhederne samt hos de fleste borgere i form af GPS, etc. Samtidig blev Henning Sten Hansens interesse for forskning atter vakt, og han begyndte at skrive videnskabelige artikler.
Første professor i geografisk informationsvidenskab
På denne baggrund startede Henning Sten Hansens egentlige forskningskarriere i en relativ sen alder med en ansættelse hos Danmarks Miljøundersøgelser i Roskilde, hvor han var ansat fra 1995 til 2008. Henning Sten Hansens forskning drejede sig især om analyse og modellering af forskellige miljøproblemer ved hjælp af geografiske informationssystemer – og næsten altid i et internationalt samarbejde, hvor han igennem årene har været involveret i en række EU-finansierede projekter. Parallelt hermed arbejdede han i privat regi med udvikling af en avanceret model til fremskrivning af befolkningsudviklingen i kommuner. Denne model - kaldet DemoGrafix - anvendes i dag af omkring halvdelen af landets kommuner, og den skulle senere hen vise sig at indgå som en vigtig brik i Henning Sten Hansens doktordisputats.
Efterfølgende blev han i 2008 Danmarks første professor i geografisk informationsvidenskab, hvor opgaven i første omgang bestod i at opbygge en international uddannelse (på engelsk) i Geoinformatik, og efter en langsom start er ca. 20 studerende begyndt på uddannelsen dettes semester. Fordelingen er ca. fifty-fifty imellem danske og udenlandske (primært europæiske) studerende. I en tid med stor arbejdsløshed er det glædeligt, at næsten alle kandidater fra uddannelsen får job umiddelbart efter deres eksamen, de fleste i den private sektor.
Kontakt/yderligere information:
Henning Sten Hansen, telefon 9940 2406, hsh@land.aau.dk