EU-satsning skal afværge teknikermangel i voksende energibranche

Bekymrende mangel på kvalificeret arbejdskraft i den støt voksende energibranche i Syddanmark sender nu millionstøtte fra EU's Socialfond til en særlig satsning i Esbjergområdet

Lagt online: 06.05.2013

Esbjerg Havn (Foto: Colourbox).Over 50 virksomheder, institutioner og organisationer skal i et projekt ledet af Aalborg Universitet samarbejde om at etablere et ”Energi Campus Esbjerg”.

- Region Syddanmark står over for store udfordringer med at skabe fortsat vækst i den klynge af energivirksomheder, som kendetegner regionen. Det gælder de kendte områder som offshore olie, gas og vindenergi, der forventes at vokse betydeligt, men også helt nye områder, som vil komme til, hvis de understøttes, sådan som vores projekt lægger op til, forklarer energiforsker Jens Bo Holm-Nielsen fra Aalborg Universitet Esbjerg.

Støtte til nye løsninger

Energiforsker Jens Bo Holm-Nielsen: - Vi kan hjælpe virksomhederne med at løse deres forsknings- og udviklingsopgaver og styrke deres konkurrenceevne.Bølge- og algebaseret energi er nogle af områdets boblere, og han peger også på interessante teknologiske muligheder for at effektivisere udnyttelsen af eksisterende ressourcer i Nordsøen. Men udvikling af nye løsninger kræver viden og opfindsomhed, så et hovedformål med innovations-projektet er at støtte de små og mellemstore virksomheders muligheder for hurtig tilpasning til markedet:

- Det skal ske ved, at vi tager udgangspunkt i virksomhedernes konkrete problemstillinger og giver dem adgang til kvalificeret tværfaglig viden. Det kan hjælpe dem med at løse deres forsknings- og udviklingsopgaver og styrke deres konkurrenceevne. Energiindustrien er i konstant udvikling, og mange nye teknologier med stort potentiale er stadig i modningsfasen, så der er behov for støtte, siger lektor Jens Bo Holm-Nielsen.

Jagt på unge og opkvalificering

Opkvalificering af arbejdskraft til ubesatte og kommende job på virksomhederne er et andet konkret indsatsområde. Faglige seminarer, hvor virksomhederne møder danske og internationale studerende, skal eksempelvis give parterne mulighed for at lære hinanden at kende og starte en ”headhuntingproces”.

- På den måde kan virksomhederne se kommende jobprofiler an, og de studerende får via virksomhedernes aktuelle problemstillinger afprøvet deres teoretiske viden i praksis. Det kan forhåbentlig øge deres interesse for at blive ansat i energisektoren, vurderer Jens Bo Holm-Nielsen.

Havvindmøller (Foto: Colourbox).Energi Campus Esbjerg samarbejdet skal også forbedre det fremtidige rekrutteringsgrundlag ved at optage flere unge på de relevante energi-uddannelser. Den del af projektet bygger videre på erfaringer fra det nyligt afsluttede EU-støttede ”Energi på havet” projekt, som havde succes med at gøre grundskole- og gymnasieelever interesserede i at vælge en karriere i energisektoren.

- Nye ideer fra ”Energi på havet” hjalp med at gøre energisektoren synlig for eleverne via særlige camps, workshops og målrettede faglige forløb for både eleverne og deres lærere. Det skete i tæt samarbejde med virksomheder i branchen, og takket være støtten fra EU’s socialfond får vi nu mulighed for at videreudvikle de gode takter, siger projektleder Tove Morell fra Aalborg Universitet Esbjerg.

Også Syddansk Universitet og Erhvervsakademi Sydvest skal levere viden til de virksomheder og studerende, som går med i projektet. På forhånd har en lang række repræsentanter for branchen tilkendegivet deres opbakning i forbindelse med EU’s behandling af ansøgningen. Derfor er der formuleret ambitiøse mål for virksomhedernes og de studerendes deltagelse og for deres forventede udbytte ved at være med.

Yderligere oplysninger:

• ”Energi Campus Esbjerg” arbejder med uddannelse og opkvalificering samt med forskning, innovation og nye teknologier. Projektet henvender sig til virksomheder i Syddanmark, der producerer energi eller udvikler og fremstiller energiproducerende komponenter, systemer og teknologier. Virksomhederne kan få hjælp til markedstilpasning, produktudvikling og forretningsudvikling, som kan skabe øget vækst både nationalt og internationalt.
• Projektet skal samtidig øge antallet af studerende på relevante uddannelser og sikre kompetent arbejdskraft inden for bæredygtig energiproduktion, energieffektivisering og offshore-relateret energiteknologi.
• Energi Campus Esbjerg har et budget på 4,6 millioner kroner, og halvdelen kommer i form af støtte fra EU’s Europæiske Socialfond. Det er Syddansk Vækstforum, der har indstillet projektet til støtte.
• Lektor og projektansvarlig Jens Bo Holm-Nielsen, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet Esbjerg, tlf. 2166 2511.
• Projektleder Tove Morell, Aalborg Universitet Esbjerg, tlf. 2929 3960.