Under årets Hirtshals Fiskefestival vil der være gæster fra England, Grækenland og Italien, når Aalborg Universitets sektion for Food+Design under institut for Byggeri og Anlæg er vært for et symposium og udstilling med titlen ”Fiskeskrøner”.
Udstillingen på Nordsøen Oceanarium åbnes torsdag den 1. august af blandt andre Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt og Nordsøens direktør Karl Henrik Laursen.
Udstillingen er grænseafsøgende og opsigtsvækkende og rummer blandt andet grafisk digitaliserede udtryk for nordjyske fisk, frie fortolkninger af fiskens væsen, fisk i myter og fisk indsat i nutidige sammenhænge. Udstillingen er udsnit af et større kunstprojekt, som under megen bevågenhed blev præsenteret for to år siden under Kunstbiennalen i Venedig.
Film om kulturel selvforståelse
En af udstillingens helt nye og centrale dele er et videodokument med lokale fiskere og vodbindere, der kaster nutidige øjne på fortiden, tab af håndværk, kulturel selvforståelse og samfundsudviklingens voldsomme konsekvenser for lokaliteter og kulturer som den i Hirtshals.
Gæsterne fra England, Grækenland og Italien er med i et stort europæisk forskningsprojekt, som handler om tab af kulturarv og kulturel udveksling mellem nationer og tidsaldre.
Tab af selvopfattelse på dagsordenen
Aalborg Universitets værtsskab er henlagt til Hirtshals, fordi én af Danmarks og regionens historisk set vigtigste råvarer er fisk. Fiskeriet har været med til at skabe den nordjyske selvopfattelse og fylder i dag fortsat meget i den nordjyske fødevareproduktion og ikke mindst eksport.
I dag er regionens indbyggere er dog ikke særligt nært knyttet til havet mere, og det er det tab, udstillingen blandt andet søger at fremstille og problematisere.
Under åbningen den 1. august serveres der smagsprøver på gamle nordjyske fiskeretter. Udstillingen kan ses på Nordsøen Oceanarium frem til udgangen af august 2013.
Baggrund for projektet:
Det tværeuropæiske forskningsprojekt hedder Transparent Boundaries og forsøger at skabe forbindelse og bro mellem kulturer geografisk såvel som generationsmæssigt. Projektet forsøger at rette blikket mod samfundets ældre som en ressource og som formidlere af fortidens værdier. De ældre bliver misforstået og i stigende grad betegnet som en byrde. Ideen bag projektet, udtaler projektleder Anna Marie Fisker fra Aalborg Universitet, er imidlertid, at ældre kan bidrage positivt kulturelt og bør indgå i den løbende dialog omkring udformningen af fremtidens Europa og fremtidens lokalsamfund.
Anna Marie Fisker understreger, at man fra sektionen for Food+Design på Aalborg Universitet gennem et samarbejde med Nordsøen Oceanarium og Hirtshals Fiskefestival tilstræber at etablere en stærkere lokal forankring af forskningsprojektet i det nordjyske fiskerimiljø.
Metafor i nettet
Gennem sommeren vil Aalborg Universitet indgå i dialog med en række pensionerede fiskere og vodbindere i Hirtshals; sammen søger vi at udlede og genfortolke netværk af myter og traditioner, som kan danne et udgangspunkt for kulturel udveksling og diskussion på tværs af generationer.
Food+Design bruger fiskenettet som et metafor for fletværk, netværk og forbindelser mellem kulturer og generationer og tager blandt andet udgangspunkt i vodbinderiet som et lokalt håndværk, der fortsat har meget stærkt rodfæste i Hirtshals, hvor nogle af verdens bedste fiskenet skabes. På trods af fiskeriets industrialisering og effektivisering er der fortsat tale om et grundhåndværk i vodbinderiet, hvor de ældres fingerfærdighed har relevans, på trods af fiskenettenes materialer og størrelser.
Kontakt/yderligere information:
Stina Holm Jensen: 23619525
shj@civil.aau.dk
.