For 2,3 million blandede gæsteprofessorer, tak!

Ikke mindre end ti udenlandske gæsteprofessorer vil de kommende år give forskning og undervisning på Aalborg Universitet et markant løft. Gæsteprofessoraterne er mulige med en millionbevilling fra Villum Fondens Velux Visiting Professor Programme.

Lagt online: 19.04.2013

På Aalborg Universitet går rektor Finn Kjærsdam rundt og glæder sig over en bevilling på 2,3 million fra Villum Fonden, der giver AAU mulighed for at ansætte en række gæsteprofessorer gennem Velux Visiting Professor Programme.

- AAU er forskningsfagligt stærk på de områder, vi har søgt om støtte til. En tilknytning af udenlandske gæsteprofessorer til disse fagområder vil ikke kun styrke væsentlige grundforskningsprægede forskningsområder på universitetet yderligere. Tilknytningen vil også give yngre forskere mulighed for at udvikle deres forskningsgrupper og give de yngre forskere bedre muligheder for fremover at hjemtage egne forskningsmidler, siger Finn Kjærsdam.

Pengene skal bruges til ophold af to-seks måneders varighed, og programmets målsætning er at styrke forskningen og undervisningen på universiteter og læreanstalter ved at tilføre deres forskningsmiljøer international erfaring og viden og medvirke til opbygning af internationale forskningsnetværk og undervisningsprogrammer.

Gæsteprofessorerne skal deltage aktivt i forskning og undervisning, blandt andet med vejledning af speciale- og ph.d.-studerende og ved afholdelse af forelæsninger, og det kan studerende og ansatte på otte af AAUs institutter nu se frem til at få glæde af.

På Institut for Kemi og Bioteknologi får de besøg af professor Jianrong Qui fra South China University, som med sin ekspertise inden for glas, materialeteknologi, kemi og fysik blandt andet skal løfte undervisningen af kemiteknologi- og kemi-studerende.

Professor Muriel Médard fra det verdensberømte MIT (Massachusetts Institute of Technology) vil med sit ophold på Institut for Elektroniske Systemer give mulighed for at samarbejde med AAU om netværkskodning, et samarbejde der gerne skal føre til flere videnskabelige publikationer. Et andet mål med opholdet er at forberede netværkskodningskonferencen NETCOD 2014, der foregår i Aalborg. Institut for Elektroniske Systemer får også glæde af professor Dirk Slock fra Eurecom i Frankrig. Dirk Slok er international ledende ekspert i statistisk signalbehandling.

På Institut for Mekanik og Produktion kommer professor Jorge Angeles fra McGill University i Canada på besøg, og han vil hjælpe med at udvikle nyskabende design af robotter. Nancy K. Napier fra Boise State University i USA besøger Institut for Økonomi og Ledelse, hvor hun blandt andet vil undervise og vejlede cand.merc.- og ph.d.-studerende inden for tværkulturel videngenerering og vidensdeling.

Fra Tel Aviv University i Israel kommer professor Alexander Kotlyar på besøg hos Institut for Fysik, hvor han med sin multidisciplinære baggrund inden for biokemi, fysik og nanoteknologi vil være med til at styrke instituttets multidisciplinære karakter.

Roger Hadgraft fra RMIT University i Australien vil under sit ophold på AAU blandt andet lede arbejdet med at skrive en ny bog om problembaseret læring (PBL) og bæredygtighedPå Institut for Planlægning vil professor Roger Hadgraft fra RMIT University i Australien blandt andet skulle lede arbejdet med at skrive en ny bog om problembaseret læring (PBL) og bæredygtighed.

Institut for Matematiske Fag får besøg af to gæsteprofessorer. Fra Tokyo Institute of Technology vil professor Ryutaroh Matsumoto med sit besøg booste samarbejdet mellem instituttets ”Mathematics for Communication”-gruppe og ”Mobile Device”-gruppen fra Institut for Elektroniske Systemer. Fra Rumænien kommer professor Gheorghe Nenciu fra Romanian Academy. Han er en af de få forskere med kendskab til både matematik og fysik, og han vil med sit gæsteprofessorat styrke forskningen i gruppen i matematisk fysik under Anvendt Matematisk Analyse.

Sidst, men ikke mindst, får Institut for Sociologi og Socialt Arbejde besøg af professor Erling Rasmussen fra Auckland University of Technology i New Zealand. Instituttet forventer, at Erling Rasmussen især kan inspirere den forskning, der vedrører samordningen af de kollektivt baserede reguleringsformer (lovgivning og kollektive aftaler) og de individuelt rettede og ledelsesmæssigt fastlagte personalestrategier og -politikker, herunder det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen.

Om fonden:

VILLUM FONDEN er en almennyttig fond stiftet af Villum Kann Rasmussen. Fonden er hovedaktionær i VKR Holding - ejer af VELUX såvel som andre virksomheder i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. I 2012 uddelte VILLUM FONDEN 759 mio.kr til almennyttige formål.

For yderligere information:

Fuldmægtig Lone Grøndahl Dalgaard, telefon 99 40 34 77, lgk@adm.aau.dk