- Der findes i dag ingen viden om disse mikroorganismer. Hverken hvordan de ser ud, deres fysiologi og økologi, om de producerer enzymer, eller hvorledes de indgår i biogasprocessen. Foreløbige studier i Danmark og Australien har vist, at sådanne mikroorganismer er talrige i mange biogasanlæg, hvilket giver en enestående chance for at studere og beskrive organismerne, siger professor Per Halkjær Nielsen fra Institut for Kemi og Bioteknologi.
Produktionen af metan-holdig biogas fra ikke-iltkrævende mikrober ventes at blive en hjørnesten i den kommende udvikling af bæredygtig bioenergi verden over. Metan bliver produceret i forskellige typer biogasreaktorer via en kæde af komplekse processer. Derfor er en god forståelse af de mikrobielle samfund og deres aktiviteter en forudsætning for en videnbaseret udvikling og optimering af biogasanlæggene.
Værdi fra biomasse og affald
- De mikrobielle samfund er også en vigtig kilde til nye enzymer og andre bioprodukter, som kan benyttes i den bioteknologiske industri. Vi vil bruge et nyudviklet bioinformatisk værktøj til at finde nye enzymer hos de nye mikroorganismer og i biogasreaktorerne med større præcision, end det hidtil har været muligt. Det har stor interesse inden for biotekindustrien, hvor nye bioraffinaderier fremover vil skabe værdiprodukter fra biomasse og affald, forklarer Per Halkjær Nielsen.
Forskningsprojektet skal udføres af ham og andre forskere fra Danmark og Australien. Tilsammen har de den krævede ekspertise inden for biogasanlæg, identifikation og karakterisering af ukendte mikroorganismer samt opdagelse af nye enzymer. Forskerne agter at bruge de sidste nye detektiv-værktøjer fra den biologiske forskning. Eksempelvis vil de anvende avanceret sekvensanalyse (”next generation sequencing”) til kortlægning af arvemassen. Det gør dem i stand til at lave såkaldte metaboliske modeller, der viser, hvordan stofskifteprocesser omdanner de kemiske forbindelser i organismerne. Modellerne vil derpå blive evalueret direkte i biogasreaktorerne via studier af de enkelte gener og celler samt ved isotop-baserede studier af processen.
Yderligere oplysninger:
• Professor Per Halkjær Nielsen, Institut for Kemi og Bioteknologi, tlf. 2173 5089, phn@bio.aau.dk.
• Professor Lene Lange, Institut for Kemi og Bioteknologi, tlf. 9940 2584, lla@adm.aau.dk.
• VILLUM FONDEN, som støtter projektet med 6,8 millioner kroner, er en almennyttig fond stiftet af Villum Kann Rasmussen. Fonden er hovedaktionær i VKR Holding - ejer af VELUX såvel som andre virksomheder i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. I 2012 uddelte VILLUM FONDEN 759 millioner kroner til almennyttige formål.