Sommeren står for døren, og traditionelt betyder det, at mange børnefamilier skal tilbringe en eller flere uger i et lejet feriehus i det danske sommerland. Men hvem har ikke prøvet at sidde i regnvejr i et sommerhus, hvor familiehyggen for længst er gået fløjten, og alle er ved at rive håret af hinanden?
- Det hænger sammen med, at forældre tager på ferie for at stresse af og for at være sammen som familie. Børnene derimod vil gerne være aktive og have det sjovt under en ferie. Skal ferien fungere, skal begge behov derfor dækkes. Det sker for eksempel på en strandtur. Her slår familien lejr, og forældrene kan slappe af, mens børnene kan stikke af og lege på stranden. Når vi tager hjem efter sådan en dag, synes vi, at vi har haft en fantastisk dag sammen, selvom vi faktisk ikke har været sammen, forklarer Jacob R. Kirkegaard Larsen, som netop har skrevet et ph.d.-projekt om det danske feriehus og samtidig arbejder som konsulent hos Videncenter for Kystturisme i Hvide Sande.
Kystzone-reglerne skal liberaliseres
Men med tanke på det ustabile danske sommervejr kan det være nødvendigt med alternativer til strandturen, og her støder mange børnefamilier i dag på udfordringer. Ikke alle feriehuse har aktiviteter, der kan holde børnenes interesse fanget, og den eneste aktivitet, det typiske feriehusområde lægger op til, er gåture.
- Ved at flytte feriehusene ud i naturen og integrere dem i landskabet bliver de en oplevelse i sig selv. Samtidig hjælper det de enkelte områder til at differentiere sig og markedsføre deres særlige kvaliteter. I dag kan turister ikke se forskel på Blåvand og Blokhus, påpeger Jacob R. Kirkegaard Larsen, som samtidig mener, at det er oplagt at skabe særlige områder, hvor børnene sikkert kan løbe frit omkring. Eller at skabe naturstier, der kan gøre det til et eventyr at gå tur i den danske natur.
- Derudover bør politikerne overveje at liberalisere kystzone-reglerne. Jeg er ikke tilhænger af, at man smadrer hele den danske kyststrækning, men vil vi satse på turisterhvervet og tiltrække flere turister, bliver vi nødt til at udvikle dansk turisme. Her tror jeg, at man nogle steder med fordel kan inddrage kystområdet og integrere det i feriehusområderne. I fremtiden er det nemlig vigtigt, at vi ikke – som det er tilfældet i dag – adskiller forlystelser, oplevelser og boform.
For yderligere information kontakt:
Jacob R. Kirkegaard Larsen på telefon: 51 68 53 45 eller e-mail: jacob.larsen@ckt.dk