I lyset af krisen er effektivitet blevet et kodeord for både det private erhvervsliv og den offentlige sektor. Det handler derfor om at klæde medarbejdere på med de rette kompetencer. Den tankegang er også smittet af på uddannelsessystemet, hvor mange videregående uddannelser i dag har fokus på at give de studerende en målbar kunnen. Men et nyt Wonder Lab på Aalborg Universitet trækker nu i en helt anden retning. Her står den filosofiske undren nemlig i centrum. Det betyder tid og rum til at stoppe op.
- De mange Learning Labs, som vi har i Danmark, er primært orienteret ud fra en psykologisk eller sociologisk læringsforståelse, der ikke levner megen plads til genuin undren. I disse Learning Labs rettes vi mod en mere problemløsningsorienteret og bemestrende omgang med verden. I Wonder Lab er vi optaget af, hvad vi kan lære af kunstnerens sanselige forundring og filosoffens eksistentielle undren, forklarer Finn Thorbjørn Hansen, som er leder af Wonder Lab og professor i filosofisk og dialogisk praksis ved Center for Dialog og Organisation på Institut for Kommunikation. Hans baggrund er en ph.d.-grad i pædagogisk filosofi, og han var i den forbindelse den første i Norden til at koble filosofisk vejledning sammen med videregående uddannelser.
Undren leder til kreativitet og originalitet
I Wonder Lab vil Finn Thorbjørn Hansen sammen med de øvrige forskere arbejde på at udvikle en alternativ form for universitetspædagogik i balance mellem forskning og det kunstneriske udtryk. Det sker ved at styrke forskningen i filosofisk undren - især i forhold til undervisnings- og professionssammenhænge.
- Noget fint og betydningsfuldt går tabt, hvis vi kun lærer at tænke i klare mål og midler. Undren adskiller sig nemlig fra nysgerrighed ved, at vi bliver ramt i hjertet og får en grundlæggende åbenhed og orientering mod det værensmæssige og eksistentielle i vores dagligliv og tilværelse som sådan. Det gør os i stand til at modtage det, der i situationen og relationen kalder på os i de mellemmenneskelige relationer og i de mere filosofisk drevne længsler og visioner. Det er disse længsler og dette kald i vores nære liv, som kunstnere og filosoffer har et forunderligt blik for, og som, jeg tror, professionelle og kreativt tænkende ledere og vejledere vil kunne lære meget af. Jeg mener derfor, at hvis vi får undren ind i undervisningen og professionsudvikling, kan vi uddanne bedre kandidater og professionelle, der kan tænke mere kreativt, originalt og selvstændigt, understreger Finn Thorbjørn Hansen.
De første projekter er i gang
Men Wonder Lab begrænser sig ikke til teoriens verden. Som noget nyt leder Finn Thorbjørn Hansen også konkrete forskningsprojekter i samarbejde med interessenter uden for universitetets mure for at undersøge, hvordan vi kan bruge undren i det daglige liv. De første projekter er allerede i gang og involverer designundervisere på Designskolen Kolding, ledelse og personale på Anker Fjord Hospice samt studerende på sygepleje- og pædagoguddannelsen på VIA University College.
- Både i Danmark og internationalt set mangler vi et sted, hvor man på systematisk vis undersøger fænomenet undren og gennemfører konkrete forsøg med undringsbaserede praksisser. Det hænger sammen med, at undren primært har været undersøgt teoretisk af fagfilosoffer, men ved at arbejde konkret i forskellige professionspraksisser åbnes der for nye måde at forstå betydningen af, hvad det vil sige ”at stå i det åbne”, siger Finn Thorbjørn Hansen.
Åbningen af Wonder Lab fejres fredag den 27. september 2013 kl. 10 i lokale 10.14 på 10. sal i Nordkraft, Teglgårds Plads 1, 9000 Aalborg. Senere samme dag markerer Finn Thorbjørn Hansen sin tiltrædelse på Aalborg Universitet med en forelæsning om emnet undren.
Fakta
- Wonder Lab indgå sammen med tre andre laboratorier i Dialogue Labs på Institut for Kommunikation
- Wonder Lab åbner officielt fredag den 27. september kl. 10.00
- Leder af Wonder Lab er professor Finn Thorbjørn Hansen
- Laboratoriet fokuserer både på forskning i undren og konkrete projekter i samarbejde med erhvervsliv og den offentlige sektor.
For yderligere information kontakt:
Professor Finn Thorbjørn Hansen på telefon: 30 70 39 10 eller på e-mail: finnth@hum.aau.dk
Her er det tilladt at undre sig
AAU indvier nu et nyt laboratorium, Wonder Lab, hvor den filosofiske undren står i centrum. I en tid med stigende effektivitetskrav mener professor Finn Thorbjørn Hansen nemlig, at det er vigtigt at give tid og rum til, at vi undrer os. Særligt hvis vi vil understøtte kreativitet og innovation i samfundet.
Lagt online: 27.09.2013