Hvordan påvirker lys psykiatriske patienter?

Lys påvirker menneskets døgnrytme og har betydning for, hvordan vi oplever vores omgivelser, men hvilken betydning har døgnrytmebelysning på psykiatriske patienters oplevelse af et hospitalsophold, og hvordan kan belysningen benyttes som et behandlingstilbud for psykiatriske patienter. Det skal et nyt projekt bogstaveligt talt kaste lys over.

Lagt online: 20.06.2013

Lys påvirker menneskets døgnrytme og har betydning for, hvordan vi oplever vores omgivelser. Psykiatrien i Region Syddanmark, Syddansk Sundhedsinnovation og Institut for Byggeri og Anlæg på Aalborg Universitet samarbejder om at udvikle viden om, hvordan brug af døgnrytmebelysning kan have effekt på psykiatriske patienters oplevelse af et hospitalsophold, samt hvordan belysningen kan benyttes som et behandlingstilbud for regionens psykiatriske patienter.

Derfor vil Region Syddanmark investere 20 mio. kr. i projekt ’Lys i Psykiatrien’. Projektet er tredelt, hvor der er fokus på implementering, forskning og udvikling. Forskningsprojektet er en vigtig del af det samlede projekt, hvor der indsamles viden om døgnrytmelysets effekt på psykiatriske patienter.

Forskning i Jylland og på Fyn

Lone Mandrup Stidsen har et billede af Brillelampen hængende som en reminder på, at man kan se på lys med mange optikker og fra forskellige vinkler. Det er yderst relevant, da projektet 'Lys i psykiatrien' handler om at se på lys på en ny måde.Forskningen kommer til at foregå på psykiatrisk afdeling i Middelfart og Esbjerg, hvor ph.d. og lysdesigner Lone Mandrup Stidsen skal arbejde med at dokumentere og udfordre intelligent belysning som døgnrytmelysets betydning for patienternes velvære. Derudover skal forskningsprojektet også undersøge udfordringerne ved brug af intelligent lysstyring.

 

 

 

For mere information kontakt:

Postdoc, Lone Mandrup Stidsen, Institut for Byggeri og Anlæg, AAU
ls@civil.aau.dk
Telefon: 31 23 70 08