Dekan-kongressen (5th European Convention of Engineering Deans) samler højtstående repræsentanter fra tekniske universiteter i 20 lande. Det gennemgående tema for de to dages diskussioner i Aalborg er, hvordan ingeniørvidenskab kan gøre Europa bæredygtigt.
- Udfordringen for ingeniøruddannelserne og forskningen i dag er at forsyne os med ingeniører, som kan tackle morgendagens problemer. Ingeniørarbejde er tæt forbundet med samfundsudfordringer som ældrebyrden, klimaændringer, omstilling af energisystemer og miljøproblemer, forklarer dekan Eskild Holm Nielsen fra Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.
Bag arrangementet står desuden Europas største netværksorganisation for ingeniørinstitutioner SEFI (European Society for Engineering Education) og CESAER (Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research). Det giver vægt bag målsætningen om øget samarbejde på tværs af grænser:
- Vores samfund er mere og mere afhængigt af teknologisk udvikling. Vi har brug for ingeniører til at designe værktøjer, der muliggør en bæredygtig fremtid. Vi har brug for ingeniører, som kan handle ud fra et globalt perspektiv, og som kan samarbejde på tværs af kulturelle grænser. Når vi kigger frem, vil ingeniører bære en stor del af ansvaret for vores samfunds levedygtighed og for samarbejdet som en fælles kraft i et bæredygtigt Europa, mener AAU-dekan Eskild Holm Nielsen.
Et element i diskussionerne i Aalborg bliver, hvordan støttemulighederne til forskningen med fordel kan ændres, så de fremmer målet. Som det hedder i et oplæg til en af konferencens sessioner, kan det eksempelvis ske ved at give universiteterne lov til yde deres bidrag på en mere målrettet måde end i dag:
- Støtteordninger skal anerkende vigtigheden af ingeniørvidenskabelig forskning på både nationalt og internationalt plan. Det må tilskyndes at arbejde sammen på tværs af grænser, og ingeniørvidenskabelig forskning skal opnå en stærkere position i rammebestemmelserne for europæisk forskning.
Kongressen holdes i Nordkraft torsdag og fredag den 18.-19. april.
Yderligere oplysninger:
• Program for kongressen.
• Dekan Eskild Holm Nielsen, Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet, AAU, mobil 2944 8337.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, AAU, mobil 2340 6554.