Kontroversielle miljøvurderinger på dagsordenen

Hvornår er miljøpåvirkninger så alvorlige, at vi bør ændre vores planer og projekter? Hvilken rolle spiller miljøvurderinger i kontroversielle sager? Og hvem har egentlig ret, når borgere og eksperter er uenige? Sådanne spørgsmål var på programmet, da Det Danske Center for Miljøvurdering under Institut for Planlægning på Aalborg Universitet i august afholdt konferencen ”Miljøvurderingsdag”. Der var god tilslutning til konferencen med over 150 deltagere fra kommuner, styrelser, konsulentfirmaer og universiteter.

Lagt online: 09.09.2013

Det Danske Center for Miljøvurdering (DCEA) er det største forskningsmiljø indenfor miljøvurdering i Nordeuropa, og i år var femte gang, centret afholdt Miljøvurderingsdag. Konferencen er en populær platform for erfaringsudveksling, der gennem årene har udviklet sig til også at omfatte forudgående kurser for praktikere og til at foregå både i Aalborg og på AAU’s campus i Sydhavnen. Ivar Lyhne, adjunkt ved Institut for Planlægning, er med til at organisere konferencen og understreger dens rolle som samlingspunkt for praktikere i Danmark.
- For mange praktikere er det en fast tradition at deltage i Miljøvurderingsdag. De kommer for at udveksle erfaringer om nye udfordringer og blive opdateret på lovgivning og værktøjer – og selvfølgelig også for at gense kollegaer fra nær og fjern.

Kontroversielle projekter på programmet

Miljøvurderinger er værktøjer, som anvendes til at tage beslutninger på et oplyst grundlag, og de spiller en markant rolle i udviklingen af mange projekter og planer, som eksempelvis eftersøgningen af skifergas i Frederikshavn, den 3. Limfjordsforbindelse og metrobyggeriet i København. Her bliver miljøvurderingen centrum for uenigheder om, hvor væsentlige miljøpåvirkninger er, og borgermøder omkring miljøvurderinger byder derfor ofte på højlydte diskussioner om både fakta og værdier.
- Det Danske Center for Miljøvurdering følger mange af de kontroversielle sager i forskningen, og det har gjort det nemt at skabe et spændende program for konferencen, fortæller Ivar Lyhne.
Især oplægget fra Frederikshavns Kommune om deres erfaringer omkring skifergas og oplægget fra en dygtig repræsentant fra en af modstandsgrupperne mod radioaktivt affald gav interessante vinkler på miljøvurderingens rolle. Oplæggene tyder på, at med samfundets og teknologiens udvikling spiller basale menneskelige værdier som tillid, åbenhed og dialog en større og større rolle i planlægningsprocessen, vurderer han.

Miljøvurderingsdag 

Når forskning og praksis næsten er i familie

De mange års Miljøvurderingsdag og et tæt samarbejde mellem praktikere og forskere i hverdagen har ført til, at miljøvurderingsfeltet engang imellem minder om en stor familie. Leder af DCEA, Lone Kørnøv, mener, at det tætte samarbejde er en stor styrke:
- Vi kender hinanden så godt, at vi på tværs af ansættelsessted ved, hvornår vi skal hjælpe hinanden og udfordre hinanden. Det tætte sammenhold betyder ikke, at vi som forskere ikke kan være kritiske, men at vi skal være grundige i vores overvejelser om rammerne for, hvordan vi samarbejder. Hun henviser til DCEA’s identitet som ”forandringsagent” i samarbejdet med praksis, hvilket hun også har forsket i.

IdéudviklingKonferencen som fødested for ny forskning

Udover at være en udveksling af erfaringer omkring miljøvurderinger, spiller konferencen også en vigtig rolle i udvikling og afprøvning af nye ideer til forskningen. Diskussionerne på dagen påviser ofte behov for forskningsmæssige indsatser, og samtidig bruger forskerne dagen til en ’realitetstest’ af deres forskning i forhold til praktikernes viden og verdensbillede. Sanne Vammen Larsen, adjunkt ved Institut for Planlægning, stod for to sessioner på konferencen, hvor spil var omdrejningspunktet.
- I år har vi sat spil på programmet, fordi vi mener, at spil er en interessant måde at forbedre praksis omkring miljøvurdering på og en interessant indgangsvinkel i vores forskning.
Især i København var praktikerne meget interesserede i spil, og flere af dem spurgte til materiale, som de kunne tage med hjem. Desuden indikerede konferencen, at spil giver nogle helt andre interaktioner mellem aktører, som måske kan være med til at løse nogle af de problemer, vi har påvist i vores forskning.

En krævende opgave, men indsatsen værd

Med forudgående kurser og afholdelse både i Aalborg og København kræver Miljøvurderingsdag mange ressourcer af DCEA. Og det er da også kun på grund af centrets størrelse, at DCEA er i stand til at løse opgaven, mener Lone Kørnøv.
- DCEA er med sine 30 forskere det største forskningsmiljø indenfor miljøvurdering i Nordeuropa, og det giver os en særlig kapacitet til at arrangere konferencer. Derfor er der også bud efter DCEA, når der skal organiseres internationale konferencer indenfor feltet. Og der er bred enighed om, at konferencearbejdet er hele besværet værd, for de er utroligt givende for vores forskning.
Trods de mange konferencer mener hun ikke, at interessen bliver mindre – hverken blandt forskere eller praktikere. Vi har allerede fundet de første emner til næste års konference og sagt på gensyn, slutter hun.

For mere information:

• Adjunkt Ivar Lyhne, Institut for Planlægning, mobil: 51 42 23 10, mail: lyhne@plan.aau.dk
• Hjemmesiden for Miljøvurderingsdag 2013: www.dcea.dk/miljoevurderingsdag