Kostalde i city blandt studerendes fremtidsforslag

Kostalde i city blandt studerendes fremtidsforslag

Kostalde inde i byerne og folkeskoler, som selv dyrker elevernes madpakker. Det er et par af de tankeprovokerende fremtidsforslag fra AAU-studerende, som er blevet vist frem på Aalborgs stort anlagte bæredygtighedsfestival med kulturminister Marianne Jelved blandt gæsterne.

Lagt online: 26.09.2013

De studerende fra Aalborg Universitet har lavet en udstilling med temaet ”Fremtidens Arkitektur: Urban Farming”. Specialegruppen er et tværdisciplinært samarbejde mellem studerende fra Arkitektur & Design og Byggeri & Anlæg, og deres udstilling stiller fem interessante spørgsmål:

  • Hvad nu hvis
du fik en kostald som nabo?
  • Hvad nu hvis dit barns madpakke blev dyrket i folkeskolen?
  • Hvad nu hvis du kunne høste din bolig?
  • Hvad nu hvis byboerne var lige så glade for regnen som landmanden?
  • Hvad nu hvis havnen var fremtidens spiselige forsamlingshus?

Repræsentanter for Urban Farming-gruppen med kulturminister Marianne Jelved. Fra venstre Hans Ramsgaard Møller, Joan Melgaard Rasmussen, Marianne Jelved, Patrick Ronge Vinther og Nikolaj Nedergaard Olesen. Fotograf: Signe Marie Andersen.Fem delprojekter inden for bolig, skole, staldbygning, muslingefarm og regnvandsopsamling skal videreudvikles frem til sommeren 2014, hvor de studerendes ambition er at demonstrere konkrete eksempler på kvalitetsarkitektur, der kombinerer design og teknologi i en integreret helhed.

- Det kræver et samlet perspektiv fra både arkitekter, ingeniører og byplanlæggere at håndtere de fremtidige udfordringer og producere god arkitektur. Vi mener, at Urban Farming rummer langt flere uprøvede potentialer, der ikke er betinget af trends eller mode, og som har social, miljømæssig, økonomisk, lokal og helbredsmæssig værdi, siger Patrick Ronge Vinther fra AAU-gruppen.

Deres projekter designes alle til en placering i Aalborg, og derfor samarbejder de studerende tæt med Aalborg Kommune om idéerne. Specialegruppen vil også indgå i en dialog med offentligheden og formidle den viden og de resultater, de opnår. Til stor tilfredsheds for studieleder på Arkitektur & Design, Henrik Harder:

- AAU har en vision om at være et grønt og bæredygtigt universitet, og vi kan allerede nu se, at de studerendes projekter vil kunne vise vejen med nogle interessante besvarelser inden for arkitektur - og dermed bidrage til en mere bæredygtig udvikling. De studerende fra Urban Farming-gruppen har ønsket at indgå i et samarbejde med nationale og internationale forskergrupper inden for flere af universitetets fagområder. Vi støtter tværdisciplinære projekter, og specielt et projekt som dette der på en unik måde kombinerer et levende engagement i lokale og nationale problemstillinger med en aktiv satsning på internationalt samarbejde, siger Henrik Harder.

Også fra kulturminister Marianne Jelved var der opmuntrende ord om gruppens arbejde:

- Der hviler et stort ansvar på jer. Arkitektur er noget af det vigtigste, vi har, og jeg har store forventninger til jer, sagde hun til de studerende, og fortsatte med et citat fra Winston Churchill: "Først skaber manden bygningen, dernæst skaber bygningen manden".

Specialegruppen består af: Hans Ramsgaard Møller, Joan Melgaard Rasmussen, Patrick Ronge Vinther, Nikolaj Nedergaard Olesen, Elias Melvin Christiansen, Esben Clausen Nørgaard, Kasper Albrektsen og Mads Harder Danielsen.
 

Fakta om Urban Farming

Begrebet ”Urban Farming” er i de seneste år blevet kendt via historier om fælles nyttehaver og grønne tage i byerne. Byhaver, baggårdshaver, altankasser, højbede og dyrkning på tomme grunde er populært, fordi det igen er blevet en livsstil at være i tættere kontakt med naturen og sine fødevarer. Udviklingen er motiveret af klimaudfordringerne og et højnet fokus på sundhed.

Med det som baggrund eksisterer der i dag en række danske og internationale eksempler, som illustrerer byudviklingens tætte forbindelse med infrastruktur, klima og landskab, fødevareproduktion, landbrug, detailhandel med lokalt fokus, fødevarepolitik, fødevaresikkerhed, velfærd og stedsspecifikke sociale strategier.

På AAU-gruppens hjemmeside er det muligt at følge med i projekterne og fremtidige events.
 

Yderligere information

  • Studerende Patrick Ronge Vinther, tlf. 2886 6864.
  • Studerende Mads Harder Danielsen, tlf. 2813 6002.
  • Studeleder Henrik Harder, tlf. 2374 6787.