Forskning! Alene ordet kan nok aktivere gaberefleksen hos mange, og det kan da også godt ske, at kæben kommer i bevægelse, når Forskningens Døgn indtager Aalborg 2.-4. maj. Kommer kæben i bevægelse er det dog med garanti ikke på grund af kedsomhed, men nærmere af benovelse over alt det spændende, som forskningen har at byde på, og som her bliver præsenteret på en måde, så alle kan være med.
Er du en god mikrokirurg?
Torsdag d. 2. maj fra 17-20 kan du besøge Aalborg Universitetshospital og teste dine evner som mikrokirurg, få fotograferet din kraniebygning med et 3D-kamera, og du kan høre forskerne holde korte foredrag. Du kan blandt andet høre, om skader skal løbes væk, om fedmeoperationer er en let udvej, og om hvorfor du får ondt. Arrangementet foregår i Medicinerhuset, Mølleparkvej 4.
Spredt rundt i midtbyen (Friis, Gabels Torv, Hovedbiblioteket og Nytorv) bliver der rig mulighed for at blive klogere og selv prøve en masse fede ting. Lørdag kan du blandt andet se, om du kan holde balancen på en Segway, du kan lære at lave et computerspil, du kan opleve, hvordan du kan styre et computerspil ved hjælp af hjernebølger, se hvordan en af Region Nordjyllands specialambulancer er indrettet, du kan få målt din puls på måder, du ikke troede mulige, og du kan lære mere om fysik og kemi, mens du bliver godt underholdt af Aalborg Universitets Fysik- og Kemishow (100 procents garanti for eksplosioner og en masse sjove eksperimenter) og meget mere.
- Forskningens Døgn er virkelig en god mulighed for os på universitetet for at tage forskningen ud af laboratorierne og vise den frem til nordjyderne. Alt er gratis, og jeg håber rigtigt mange vil kigge forbi, prøve aktiviteterne og se nærmere på, hvad den nyeste forskning kan tilbyde, siger kommunikations-medarbejder Brian Møller, der er ansvarlig for en række af AAUs mange aktiviteter på Forskningens Døgn.
Se reservedeleprinteren
En af de ting, som nordjyderne kan bruge Forskningens Døgn til at blive klogere på, er 3D, og ikke ”bare” 3D som vi kender det fra fjernsynsskærmen. Lyd findes nemlig også i 3D og giver en fantastisk oplevelse. Tag et sæt hovedtelefoner på og find ud af, hvorfor 3D-lyd er så godt, at jagerpiloter eksempelvis bruger det til lynhurtigt at kunne bestemme, hvor et fjendtligt jagerfly befinder sig, så piloten har optimale chancer for at overleve kampen. Knap så dramatisk, men ikke mindre spændende, er en anden 3D-aktivitet. For de fleste er en printer nok noget med en blækpatron og et stykke A4-papir, men vidste du, at man faktisk også har 3D-printere. Ikke noget med kedelig tekst på et halvkrøllet A4-ark her. Nej, med en 3D-printer kan du printe modeller af ting i eksempelvis plastik. Faktisk har studerende på Aalborg Universitet brugt en 3D-printer til at printe reservedele til de to racerbiler, de skal til Holland for at køre løb med i maj.
Klein for store og små
Når du har prøvet alle tingene, er det nok rart bare at blive underholdt et stykke tid. Den klarer Sebastian Klein, som er kendt fra sine børne-tv-programmer om natur og biologi, når han går på scenen på Gabels Torv og leverer et show, der nok skal glæde alle børn – og barnlige sjæle i alle aldre.
Uanset hvor godt Klein gør det på scenen, løber han ikke med titlen som Nordjysk Naturtalent 2013. Det gør derimod en nordjysk gymnasieelev. Nordjyske gymnasier har indsendt de bedste elevers større skriftlige opgaver til bedømmelse, og lørdag formiddag klokken 11.00 i Medborgerhusets Foredragssal udløses spændingen så. Først bliver vinderne i hver af kategorierne Matematik, Fysik, Kemi og Biologi udpeget, og en af de fire kategorivindere bliver derefter udnævnt til dagens absolut bedste og får dermed titlen som Nordjysk Naturtalent 2013. Udover æren er der også en række kontante gevinster. Takket være en donation fra Det Obelske Familiefond kan de bedste deltagere se frem til at dele ikke mindre end 18.000 kroner.
Penge er der også på spil, når nordjyske gymnasieklasser udfordrer hinanden torsdag og fredag i Videnskabsquizzen. Ni klasser er med, de mødes tre klasser ad gangen og kæmper om tre checks á 2000 kroner sponseret af Aalborg Kommune, og selv om pengene er rare, er håneretten og muligheden for at kalde sig Nordjyllands klogeste klasse nok endnu mere værd.
Yderligere info om forskningens døgn/kontakt:
Forskningens Døgn er et landsdækkende arrangement. I Aalborg arbejder Aalborg Universitet blandt andet sammen med Aalborg Kommune, Aalborg Universitetshospital og UCN om arrangementet.
Videnskabsquizzen for gymnasier foregår torsdag d. 2 og fredag d. 3. maj i Biffen i Nordkraft.
- Torsdag klokken 13-15 mødes 2.F. fra Hasseris Gymnasium, 3.S. fra Frederikshavn Gymnasium og 3.Y. fra Nørresundby Gymnasium og HF.
- Fredag klokken 9-11 tørner 1.A. og 2.B. fra Dronninglund Gymnasium sammen med 2.D. fra Frederikshavn Gymnasium, og klokken 13-15 er det 1.X. fra Aalborg Katedralskole, der vil forsøge at feje 2.B. fra Støvring Gymnasium og 2.T. fra Aalborghus Gymnasium af banen.
Standene i Aalborg Midtby kan besøges lørdag d. 4. maj fra klokken 10.30 – 14.00, og klokken 14.00 indtager Sebastian Klein scenen på Gabels Torv.
Kommunikationsmedarbejder Brian Møller, Aalborg Universitet, 9940 7375, bm@adm.aau.dk