Medindflydelse som mantra har skabt vækst på datalogi

Medindflydelse som mantra har skabt vækst på datalogi

Stigende studentertal, øgede eksterne forskningsbevillinger og stadig mere samarbejde med erhvervslivet er den øjeblikkelige virkelighed for Aalborg Universitets Institut for Datalogi. Institutleder Kristian G. Olesen, som gennem de seneste syv år har været med til at skabe væksten, får også ansvaret fremover.

Lagt online: 18.03.2013

Ambition, innovation og interaktion er de tre ord, 55-årige Kristian G. Olesen selv fremhæver, når han bliver bedt om at sætte ord på recepten bag den hidtidige fremgang. Hans egen stil som leder betegner han som principstyret men pragmatisk, og det er samme opskrift, han har tænkt sig at følge fremover:

- En leders fornemste opgave er at skabe rammer, der får medarbejderne til at udfolde deres potentiale. Akademikere er et autonomt folkefærd, der trives bedst i et kreativt og udfordrende miljø, hvor graden af medindflydelse er høj, lyder hans erfaring og filosofi.

Vigende aktivitet afløst af vækst

Kristian G. Olesen er selv kandidat og ph.d. fra Aalborg Universitet - og stolt af det:

- Aalborg Universitet har i sin forholdsvis korte levetid formået at profilere sig markant i den danske og den internationale universitetsverden. Hvad der kunne være endt som en regional uddannelsesinstitution, har udviklet sig til et internationalt orienteret netværksuniversitet, en frontløber for udvikling af nye effektive undervisningsformer, en institution med internationalt førende forskningsmiljøer og et samspil med omgivelserne, der fremhæves som et eksempel til efterfølgelse, forklarer han.

Men selv eksemplariske miljøer kan have op- og nedture. Det gælder også for Institut for Datalogi:

- Jeg blev ansat som institutleder i 2006, og det har været en spændende og udfordrende opgave, hvor vi efter en periode med vigende aktivitet og studentertal nu oplever stigende studentertal, øgede eksterne bevillinger og en stabilisering af et fornuftigt optag af ph.d.-studerende. Derudover har vi en fortsat udvikling af samarbejdet med det omgivende samfund gennem virksomhedssamarbejder inden for både forskning og udvikling, konstaterer Kristian G. Olesen.

Både som forsker og institutleder har han vægtet samspillet med verden uden for universitetet højt, fordi det er med til at sikre, at forskningsresultater gør nytte. De fleste af de projekter, han selv har været involveret i, har karakteristisk nok været gennemført i samarbejde med eksterne virksomheder. Han har også selv ageret iværksætter som medstifter af softwarefirmaet HUGIN Expert A/S, hvor han i perioder har været meget direkte involveret som bestyrelsesmedlem og direktør.

Fra rost underviser til leder

I en anden afstikker fra AAU udnyttede han sin forskerviden til at påtage sig rollen som leder af et EU-projekt, der udviklede diagnoseværktøj til neuromuskulære sygdomme. Gennem 10 års tilknytning til Afdeling for Medicinsk Informatik fokuserede han netop på udvikling af såkaldte medicinske beslutningsstøttesystemer, der hjælper læger og andet sundhedspersonale med at træffe korrekte valg ud fra de oplysninger, der er til rådighed.

En udnævnelse fra 1995 som Årets Underviser ved det ingeniørvidenskabelige fakultet vidner om, at Kristian G. Olesen også er i stand til at give sin viden videre til studerende, men ledelsesopgaverne tog gradvist til, efter at han i 1999 blev ansat som lektor ved Institut for Datalogi. I en femårig periode fra 2000 til 2005 var han formand og studieleder for Studienævn for Naturvidenskab, og det skærpede interessen for de overordnede udfordringer med at få en stor organisation til at fungere bedst muligt. En interesse, som altså fra 2006 til nu og takket være en ny kontraktforlængelse også et godt stykke ind i fremtiden har anbragt ham i spidsen for Institut for Datalogi.

Yderligere oplysninger: