Musikterapi beroliger demente

Musikterapi har en gavnlig virkning på demensramte, var konklusionen på en velbesøgt konference, der tiltrak stor opmærksomhed fra både sundhedsverdenen og pårørende.

Lagt online: 18.06.2013

Der var rift om pladserne i auditoriet på Krogstræde 3, da Institut for Kommunikation inviterede til minikonference om musikterapi i behandlingen af demente. Netop på dette område er der nemlig stort behov for ny forskning. På verdensplan lider 36 mio. mennesker af en demenssygdom, og tallet er stigende. Det samme billede ser vi herhjemme, hvor 15.000 mennesker hvert år får en demenssygdom. Mange af dem flytter på et tidspunkt på plejehjem, hvor hovedparten af beboerne i dag har en demenssygdom. Af denne gruppe udviser mere end halvdelen urolig eller aggressiv adfærd, hvilket udgør et problem i forhold til de øvrige beboere og i forhold til de ansatte.

- Den urolige adfærd er ofte årsag til overmedicinering og til unødvendig nedslidning af pårørende og personale, siger musikterapeut og professor Hanne Mette Ochsner Ridder fra Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet.

Positive resultater med musikterapi
En ny undersøgelse, hun har gennemført sammen med norske kollegaer, viser imidlertid, at musikterapi har en gavnlig virkning på adfærden hos de demensramte. Samtidig sænker målrettet musikterapi behovet for at udskrive medicin mod uro, psykoser, depression og angst.

- De urolige og aggressive demensramte falder til ro efter musikterapien. Det skyldes, at personen med demens kan nås med musik. Musik kan ikke blot skabe tryghed og genkendelse, men også bruges til at regulere og skabe nærvær. Dette gør det muligt at nå personen på et følelsesmæssigt plan, forklarer Hanne Mette Ochsner Ridder, og understreger, at musikterapi ikke kan stå alene i forhold til at mindske medicinforbruget til demensramte. Der er brug for en tværfaglig indsats, hvis der for alvor skal skabes resultater.

Blandt talerene til konferencen var derfor blandt andre læge og hjerneforsker Kjeld Fredens og direktør for Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen, som begge fortalte om erfaringerne med musik i behandlingen af demensramte. Konferencen tiltrak opmærksomhed fra både studerende, musikterapimiljøet, sundhedsverdenen og pårørende til demente.

For yderligere information kontakt:
Professor Hanne Mette Ochsner Ridder på mobil: 51 71 95 69 eller på e-mail: hanne@hum.aau.dk

Læs mere om undersøgelsen:
http://vbn.aau.dk/da/publications/individual-music-therapy-for-agitation-in-dementia-an-exploratory-randomized-controlled-trial%28c3dd2a93-1e46-4021-ae20-925ab08b06b4%29.html

Se TV2/Nords indslag om konferencen:
http://www.tv2nord.dk/arkiv/2013/6/14?video_id=41751&autoplay=1