Nordisk-kinesisk netværk skal give bedre sygehusmad og sundhed

Med støtte fra Nordisk Ministerråd etablerer Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital nu et internationalt forskernetværk, hvor partnere fra Kina, Finland, Norge og Danmark skal samarbejde om folkesundhed og ernæring med udgangspunkt i bespisningen på de offentlige sygehuse.

Lagt online: 17.05.2013

Fødevareforsker Chen He fra Aalborg Universitet får en vigtig rolle i det nye nordisk-kinesiske netværk.Det treårige projekt med titlen Food4Growth tæller partnere fra Tromsø Universitet i Norge, Jyväskylä Universitet i Finland og det kinesiske Shanghai Fudan Universitet. Sammen med de danske initiativtagere vil de fokusere på mulighederne for at udnytte store bespisningsmiljøer på sygehuse og i andre sundheds- og plejeinstitutioner til at påvirke brugernes indstilling til mad, ernæring og sundhed.

Bespisningen og hele organiseringen af den på de offentlige sygehuse i de nordiske lande er meget anderledes end i Kina. Det skyldes kulturelle, historiske og samfundsmæssige forskelle samt de generelt anderledes spisevaner. Netværket skal prøve at få det bedste ud af forskellighederne:

- Vores projekt skal sammenligne den offentlige fødevareservice og tilgangen på sygehusene i de nordiske lande og i Kina, og derpå skal vi bruge resultaterne til at forbedre kvaliteten af løsningerne begge steder ved at udveksle erfaringer. Vi vil studere fordele og ulemper ved de to forskellige systemer og ud fra det prøve at komme med nye og innovative løsninger, fortæller den kinesiskfødte fødevareforsker Chen He fra Forskningsgruppen MENU (Måltidsvidenskab & Folkesundhedsernæring) på Aalborg Universitet i København.

Ny rolle for hospitaler

Chen He har tidligere som led i sit nyligt afsluttede ph.d.-projekt forsket i, hvordan offentlige madordninger kan udnyttes til at påvirke kostvaner i skoler i en sundere og mere bæredygtig retning. På samme måde vil hun nu betragte sygehusene som en ramme, hvor brugernes indstilling kan påvirkes.

- Hospitaler er i fuld gang med at udvikle sig fra en rolle, hvor de kun behandler sygdomme, til også at påtage sig en opgave som formidler af viden om godt helbred og god mad. Derfor er der nogle særlige muligheder i at udveksle erfaringer mellem de nordiske lande og Kina om fødevareforbruget i en hospitalssammenhæng, siger Chen He.

Hun nævner det kendte danske problem med livsstilssygdomme som en fælles udfordring, fordi øget velstand i Kina er med til at true folkesundheden:

- Kinas økonomi har undergået en drastisk vækst de seneste årtier, og den udvikling i økonomien har haft stor effekt på levestandarden, fødevareforbruget og andre aspekter af livet. Så mere forskning er vigtig for at lave strategier, som fx kan bringe nye retningslinjer om sundere kost ud til sygehusene, vurderer Chen He.

Væksten er med til at gøre Kina ekstra interessant for nordiske forskningsmiljøer og erhvervsinteresser på fødevareområdet. Kineserne er omvendt meget interesserede i dele af den nordiske velfærdsmodel. Timingen for oprettelsen af netværket er heller ikke tilfældig. Det kommer på et tidspunkt, hvor der samarbejdes flittigt med Kina om udveksling af både studerende og forskere. Kina har investeret kraftigt i højere uddannelser, og landet forventer at tiltrække 500.000 oversøiske studerende i 2020. Det nye netværk baner vejen for, at en del af trafikken kommer til at gælde studerende og forskere, som beskæftiger sig med ernæring og sundhedsfremme.

Yderligere oplysninger:

• Food4Growth-netværket er et af de konkrete resultater af et initiativ, støttet af den sundhedsteknologiske forsker- og businesspark Eir. Målet er at placere Region Nordjylland i en førende position inden for fødevarer og ernæring på hospitaler. Det skal ske ved at skabe tætte bånd mellem forskning og uddannelser, det offentlige velfærdssystem og regionale erhvervsinteresser.
• Den 32-årige fødevareforsker Chen He (mobil 2477 7595) er opvokset i Kina og ingeniøruddannet i fødevarevidenskab og teknologi fra Shanghai Ocean University og Danmarks Tekniske Universitet. Hun har studeret fødevareteknologi på et belgisk universitet og arbejdet i kinesiske fødevarelaboratorier i mejerisektoren. Chen He har en ph.d.-grad fra Aalborg Universitet i København.
• Professor Bent Egberg Mikkelsen, Forskningsgruppen MENU, mobil 2538 4366.