49-årige tyskfødte Uwe Kersting er leder af det sportsteknologiske laboratorium ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi i Aalborg. Som ny professor bliver hans opgave at styrke jagten på biomekaniske forskningsresultater i tæt samarbejde med atleter og udstyrsproducenter, som til gengæld kan gøre sig håb om bedre sportslige resultater og produktforbedringer.
I øjeblikket tilbringer Uwe Kersting og kollegerne en del af deres tid på den byggeplads i Aalborg, hvor en 1.900 kvadratmeter stor atletikhal er under opførelse. Store huller i gulvet de steder, hvor løbere, længdespringere, trespringere, højdespringere og stangspringere kommer til at foretage de afgørende bevægelser, er lavet af hensyn til forskerne.
- De særlige grave er etableret, fordi der skal være plads til vores kraftmålere og øvrigt udstyr under banen. Vi er blevet involveret helt fra starten af, så det bliver indrettet med tanke på vores behov, og det giver nogle unikke faciliteter, som man ikke har mange andre steder i verden. Vi har også snakket meget med atletikklubben for at få en fleksibel løsning, som både er optimal for klubben og os. Det betyder, at vi får mulighed for at måle på elitesportsfolks præstationer, men vi kan også kigge på de unges tilløb og deres udvikling i stort set alle discipliner, forklarer Uwe Kersting. Som eksempel nævner han den lange bane til tresprings-tilløb, hvor det bliver forholdsvis enkelt at tilpasse måleudstyrets placering til den konkrete atlets teknik og alder.
Muligheden for at udnytte meget eksakte målinger af kontaktkræfterne er ifølge Uwe Kersting ekstra oplagt i atletik:
- Atletik er kendetegnet ved udøvere, som er meget omhyggelige med deres træningsplaner, og som har fokus på detaljen. Målinger som dem, vi bliver i stand til at udføre her, kan hjælpe dem til endnu bedre præstationer, og det kan gøre forskellen, så de henter flere guldmedaljer i discipliner, hvor små marginaler er afgørende.
Gode kontakter
Et andet af Uwe Kerstings ekspertområder er de belastningsskader, som eksempelvis skiløbere og fodboldspillere ofte pådrager sig i kampens hede. Han står bag intensive studier af ankelskader og knæskader, som er blandt de mest udbredte i sportens verden. Mange af forsøgene foregår under kontrollerede forhold i laboratoriet, men feltarbejde på alpine skiløjper hører også med til jobbet, og det kan være en teknisk udfordring, når laboratoriegrejet skal håndteres i snevejr og bjerghøjde.
Uwe Kerstings gode forbindelser i sportsindustrien har været med til at skaffe vigtig ekstern finansiering til den sportsteknologiske forskning på Aalborg Universitet. Samtidig har han tæt kontakt til andre forskergrupper og universiteter på området. Han er tilknyttet det nationale svenske forskningscenter for vintersport ved Mittuniversitetet i Östersund, og han er forskningsleder ved ganglaboratoriet på Hammel Neurocenter i Region Midtjylland. Desuden samarbejder han blandt andet med det tyske sportsuniversitet i Køln og University of Auckland i New Zealand, hvor han også tidligere selv har forsket og undervist, efter at han oprindelig blev uddannet fra universitetet i Münster i 1993.
At interessen for fysisk udfoldelse ikke kun er rent akademisk, vidner Uwe Kerstings egne foretrukne fritidsaktiviteter om. Han er selv aktiv inden for blandt andet bjergbestigning, skiløb, cykling, svømning og kajak.
Kontakt
• Professor Uwe G. Kersting, Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI), Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, AAU, tlf. 3064 9059
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554
Fakta om atletikhallen
• Det samlede byggeri omfatter 3.000 kvadratmeter, hvor selve atletikhallen fylder ca. 1.900 kvadratmeter.
• Byggeriet udføres af NCC Construction i samarbejde med arkitektfirmaet Kjaer og Richter og ingeniørfirmaet Niras.
• Atletikhallen rummer seks løbebaner af 60 meter samt faciliteter til kuglestød, højdespring, længdespring, trespring og stangspring.
• Hertil kommer styrke- og motionsrum, omklædningsrum og mødelokaler. Indretningen er fleksibel, så lokalerne kan bruges til mange forskellige formål.
• Det samlede projekt koster 20,5 mio. kr. Heraf bidrager Aalborg Byråd og Folkeoplysningsudvalget med 19,5 mio. kr., mens Aalborg Atletik og Motion bidrager med en mio. kr. (Kilde: Aalborg Kommune).