OL-kvalifikation på Aalborg Universitet

OL-kvalifikation på Aalborg Universitet

Aalborg Universitet samler nu 26 af de bedste matematikstuderende fra landets gymnasiale uddannelser. De studerende skal fejres, men der skal også arbejdes hårdt, for ude i horisonten lurer Matematikolympiaden, og der er langt fra plads til alle 26 på holdet.

Lagt online: 04.03.2013

Flere timer i talteori, geometri og ligninger! Er det en præmie, der sådan lige umiddelbart ville lokke dig til at deltage i en konkurrence? Nej, de fleste vil nok sætte mere pris på, at præmien var en iPad eller otte dage i sydens sol, men hvad de fleste vil foretrække, har mere end 12.000 matematikinteresserede fra de gymnasiale uddannelser set stort på. De har nemlig deltaget i Georg Mohr-Konkurrencen, som er en matematikkonkurrence, der har til formål at stimulere interessen for matematik ved at udfordre de dygtigste elever med opgaver, der i sværhedsgrad ligger over det, de møder i den daglige undervisning.

Af de cirka 12.000, der deltog i første runde, kvalificerede 576 til konkurrencens anden runde. De 26 allerbedste fra anden runde samles nu til konkurrencens vinderseminar, hvor den står på fire dage i Aalborg med masser af matematik, og at få en plads på vinderseminaret er virkelig en bedrift. I konkurrencens anden runde kan man maksimalt få 20 point, men det får kun cirka 1-2 ud af 1000. Mange deltagere, også elever der normalt er gode til matematik, får under fire point, og i år krævede det 13 point at få en plads på vinderseminaret.

Mandag d. 4. og tirsdag d.5. marts mødes deltagerne til forelæsninger, opgaveregning og præmieoverrækkelse på Aalborg Universitet i lokalerne på Fredrik Bajers Vej 7G5, og lektor Lisbeth Fajstrup fra AAU, som er lokal arrangør af seminaret, glæder sig.

- Vi hører altid om folk, der er gode til at løbe hurtigt eller til at kaste en bold, men det er også vigtigt, at vi plejer andre former for talent, og det er konkurrencen og vinderseminaret en god mulighed for. Her bliver de virkelig udfordret, og der skal arbejdes hårdt, for deltagernes resultater på vinderseminariet er også med til at afgøre, hvem der skal repræsentere Danmark til den Internationale Matematikolympiade i juli i Columbia, siger Lisbeth Fajstrup.

Udover at hædre de unge og finde deltagere til OL, glæder Lisbeth Fajstrup meget over et andet signal, som konkurrencen og vinderseminaret sender.

- Vi hører tit om, at de unge ikke lærer nok, og for nylig har der været masser af omtale af, at nogle få af de gymnasieelever, der tager til Prag, gør det for at drikke sig fulde. Men for os, der omgås de unge i det daglige, er det faktisk svært at bevare pessimismen. Vi ser jo unge, der gerne vil dygtiggøre sig og lære mere, og det viser konkurrencen her jo med al tydelighed, at de vil, når unge mennesker bruger fire dage på at lære mere om matematik, så vi ser i den grad frem til at modtage dem her, siger Lisbeth Fajstrup.

Yderligere information/kontakt:

Lisbeth Fajstrup, 99 40 88 48, fajstrup@math.aau.dk  
Program for vinderseminaret
Og hvis du har mod på at se, hvor mange point ud af 20 du vil kunne få, kan du her se opgaverne til anden runde 
De 26 vindere