Hvor lang tid tror du, at det vil tage at blive klogere på forskningen inden for blandt andet satellitter, smertelindring og trafikpropper? En uges tid? Seks forelæsninger á tre timer måske? Nej, svaret er såmænd blot godt en halv time i alt eller mere præcist seks gange seks minutter.
Seks minutter er nemlig den tid, hver enkelt forsker har til rådighed til at fortælle et feststemt publikum på Studenterhuset om sin forskning, når seks af Aalborg Universitets forskere tørner sammen i kampen om at vinde Aalborgs første Science Slam. Det sker fredag d. 3. maj klokken 19.30.
- Science Slam er en helt ny måde at formidle forskning på. Mange forbinder måske forskning med laboratorieforsøg og lange, kedelige forelæsninger med masser af komplicerede fagudtryk. Den opfattelse ønsker vi at rokke ved, og med Science Slam vil vi vise, hvordan forskning også kan præsenteres, fortæller Rune Steiness, der er kommunikationsmedarbejder på AAU og konceptudvikler på projektet, som han arrangerer med kolleger fra universitetets fire fakulteter.
Modige forskere
I formidling generelt bruges PowerPoints ofte meget flittigt, men Science Slam er PowerPoint-frit område. Til gengæld må forskerne bruge alt andet. De må bruge rekvisitter, demonstrationer, lyd og musik eller måske hive en fra publikum op på scenen for at vise en pointe ved forskningen.
- Jeg er imponeret over de seks forskere, der stiller op. Det kræver en del mod at stille sig op på scenen foran godt hundrede mennesker en fredag aften, glemme alt om rammerne for deres videnskabelige artikler og støttende PowerPoints, og så præsentere deres forskning på en ny, hurtig og utraditionel måde, siger Rune Steiness.
Og der skal tages utraditionelle metoder i brug.
- Alle er velkomne som publikum, og da det er publikum, der bestemmer, hvem der vinder Science Slam, skal forskerne formidle, så alle får noget ud af det – også selv om dele af publikum absolut intet kender til emnet i forvejen. Forskerne skal tilpasse formidlingen til publikum, så derfor kan de ikke bare speede en ”normal” forelæsning kraftigt op, og det er endnu en god udfordring for forskerne, siger Rune Steiness.
Populært i Wien
Science Slam er udbredt i flere europæiske storbyer. I Tyskland har man afholdt Science Slam igennem flere år, og i Wien når de optrædende forskere ud til et ganske stort publikum. Her bliver showet nemlig sendt på tv, og nu kommer showet altså til Aalborg.
-Vi håber selvfølgelig på at gøre Science Slam i Aalborg ligeså populært som i Wien, men lige nu glæder vi os bare til debuten på fredag, hvor der er gratis adgang for alle, fortæller Rune Steiness.
Yderligere information/kontakt:
Rune Steiness, telefon 99 40 34 76, rs@adm.aau.dk
Science Slams officielle hjemmeside
Science Slam på Facebook
Se video med vinderen af Science Slam 2012 i Wien
Science Slam er en del af de mange aktiviteter, som Forskningens Døgn (omtale på aau.dk) byder på