Vanførefondens Forskerpris uddeles til en forsker, der har gjort en særlig indsats for enten at begrænse forekomsten af fysisk handicap, øge samfundets erkendelse af konsekvenserne af fysisk handicap eller udviklet metoder og principper, der kan formindske de begrænsninger, et fysisk handicap medfører. I skarp konkurrence med forskere fra de resterende universiteter løber professor Thomas Graven-Nielsen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet i år med anerkendelsen for en mangeårig forskningsindsats, der har bidraget markant til forståelsen af, hvordan smerte virker – og påvirker. Han fik overrakt prisen tirsdag aften ved fondens årsmøde på Nationalmuseet i København.
- Thomas Graven-Nielsens forskning har generelt bidraget betydeligt til at forstå konsekvensen af smerte fra bevægeapparatet, og derved begrænse yderligere handicap opstået ved skader eller sygdom, fortæller Ole Simonsen, der er overlæge på Aalborg Universitetshospital, Ortopædkirurgisk afdeling og Ortopædkirurgisk forskningsenhed, samt formand for Vanførefondens priskomité.
Prisen gør gavn
Thomas Graven-Nielsen er glad og taknemmelig for hæderen.
- Det er jo en enorm flot anerkendelse af mit arbejde gennem mange år – det er dejligt. Det giver blod på tanden til at fortsætte i området, og så giver det nogle midler. Jeg har masser af projekter, hvor de kan gøre gavn, fortæller forskeren.
Gennem sit arbejde ved Center for Sanse-Motorisk Interaktion på Aalborg Universitet har Thomas Graven-Nielsen især arbejdet med mekanismerne bag smerter fra bevægeapparatet, altså muskler og led. Hans forskning foregår i to spor: Dels har han arbejdet med at undersøge, hvordan de påvirker vores bevægelse, funktion og dagligdags aktiviteter. Dels har han arbejdet med konkrete studier, hvor effekten af smerterne bliver kortlagt, og hvordan smertesystemet kan vurderes hos smertepatienter.
- Smerter fra bevægeapparatet er et af de områder, der er skyld i størst fravær fra arbejdsmarkedet, og det er hovedårsagen til at forske i emnet. Målsætningen er blandt andet at skabe metoder til at måle og veje smerter, som kan bruges ude i praksis, for eksempel til at vurdere patienter på smerteklinikker eller i forbindelse med operationer, forklarer Thomas Graven-Nielsen.
Smerter spreder sig
Thomas Graven-Nielsen har blandt andet været med at vise, hvordan smerte spreder sig fra et sted til andre, og netop den type forskning kan vise sig nyttig i praksis.
- Hvis man får en skade, starter man med at have ondt der, hvor skaden har ramt. Men vi har vist, at smertesystemet bliver overfølsomt over tid, og smerten begynder at sprede sig til andre muskler og led, fortæller Thomas Graven-Nielsen.
- Her er det interessant at kunne måle, hvor overfølsomt, eller sensibiliseret, smertesystemet er blevet. Det er for eksempel relevant, hvis en person skal have kunstige ledflader i knæet på grund af slidgigt. Hvis personen har haft store smerter, kan smertesystemet være så overfølsomt, at smerterne ikke vil forsvinde med et nyt knæ. Der findes i dag ikke nogle standardiserede måder at måle den slags på, men det er blandt andet det, vi vil arbejde videre med, siger forskeren.
Kontakt:
• Professor Thomas Graven-Nielsen, mobil 2216 0497, mail: tgn@hst.aau.dk
Om Vanførefondens Forskerpris:
Vanførefonden blev stiftet i 1955 af tidligere statsminister Viggo Kampmann. Fonden har i mere end 50 år støttet initiativer, som gennemgribende har været med til at forbedre vilkårene for fysisk handicappede i Danmark.
Vanførefonden indstiftede i 1994 ”Forskerprisen”. Prisen er på 100.000 kr., og den overrækkes modtageren ved fondens årsmøde.
Fonden uddeler prisen til en forsker, som gennem sin forskning bidrager til at begrænse forekomsten af fysiske handicap på grund af sygdom, medfødte lidelser eller tilskadekomst.
Prisen er dog ikke knyttet til bestemte fag eller forskningsområder og kan derfor gives til forskere, som øger samfundets erkendelse af konsekvenserne af fysisk handicap.
Læs mere.