Rent fysisk er den ikke så stor, AAUSAT 3-satellitten, som omkring 100 studerende fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer gennem de seneste fem år har lagt tusindvis af arbejdstimer i. Den måler såmænd kun cirka 10 x 10 x 10 cm og vejer knapt et kilo og mandag d. 25. februar klokken 13.22 (dansk tid) bliver den sendt ud i rummet ved hjælp af en raket, som den indiske rumfartsorganisation ISRO opsender fra Chennai i Indien.
Den beskedne fysiske størrelse til trods rummer satellitten store muligheder for Søfartsstyrelsen, som samarbejder med Aalborg Universitet om projektet. Med satellitten får Søfartsstyrelsen mulighed for at øge sejladssikkerheden, da den giver forbedret overvågning af farvandet omkring Grønland. Alle kommercielle skibe skal være udstyret med en såkaldt transponder, der med AIS (Automatic Identification System) sender signaler om skibets position og fart, så andre skibe og myndighederne kan holde øje med skibenes færden. Jordens krumning gør imidlertid, at masterne, som opfanger signalerne, højst kan opfange signaler fra skibe, der er 50-70 kilometer væk, men det problem håber Søfartsstyrelsen at eliminere med den nye satellit.
- Den primære grund til, at Søfartsstyrelsen samarbejder med Aalborg Universitet om AAUSAT3-projektet er, at vi gerne vil udforske mulighederne for, hvordan vi gennem bedre informationer på skibene kan forbedre sejladssikkerheden i Arktis, hvor der er en voksende sejladsaktivitet i disse år på grund af isens afsmeltning, siger kontorchef i Søfartsstyrelsen, Ómar Frits Eriksson.
Højtflyvende erfaringer
Og der skulle være gode muligheder for at opnå forbedringer. Lektor på AAU, Jens Dalsgaard Nielsen, der sammen med kollegaen, lektor Jesper A. Larsen, udgør ledelsesgruppen for AAUSAT3-projektet, har store forventninger til satellittens og dens AIS-systems formåen, og forhåbningerne er ikke bare grebet ud af den tynde luft, som satellitten kommer til at suse rundt i.
- I 2009 lavede vi en test af satellittens AIS-system på en ballonflyvning i 24 kilometers højde fra Sverige til Finland, og resultaterne var så gode, at den tyske rumfartsorganisation DLR bad os om at levere AIS-systemet til deres professionelle satellit AISat, som senere skal sendes op i rummet. Tyskernes interesse er virkelig et kæmpe skulderklap til det enorme arbejde, som de mange studerende har lagt i projektet gennem årene, og jeg er overbevist om, at både Søfartsstyrelsen og vi vil opnå gode resultater med AAUSAT3-satellitten, siger Jens Dalsgaard Nielsen.
AAUSAT3 er resultatet af en række semesterprojekter, men de studerendes engagement har rakt længere.
- Med semesterprojekter når man typisk frem til en prototype, der er funktionel, men ikke helt færdigudviklet. I et projekt som det her er det imidlertid ikke godt nok med en prototype, så de studerende har brugt masser af fritid på at færdigudvikle satellitten. Tidligere studerende, som nu har jobs i erhvervslivet, er endda dukket op for at hjælpe til, så det vidner noget om det fantastiske engagement, som de studerende har udvist, og resultatet er blevet tilsvarende godt, siger Jesper A. Larsen.
590.000 gange rundt om Jorden
Satellitten vil komme til at kredse om Jorden i 800 kilometers højde i en fart af 7,458 kilometer i sekundet eller cirka 26.800 kilometer i timen svarende til, at satellitten når Jorden rundt på 100 minutter og 30 sekunder. Satellitten forventes mindst at overleve og sende data tilbage til jorden i et halvt år, mens satellitten forventes at være i kredsløb om Jorden i op mod 100 år svarende til knap 590.000 gange, før den brænder op i atmosfæren.
Opsendelse af raketten mandag d. 25. februar klokken 13.22 (dansk tid) vil blive fulgt fra AAUs Satlab på Frederik Bajers vej 7C4-109, og Jens Dalsgaard Nielsen forventer, at der vil være direkte tv-billeder fra opsendelsen i Indien, og pressen er meget velkommen til at følge opsendelsen fra Satlab.
Yderligere information/kontakt
Projektets hjemmeside
Twitter: @aausat3
Lektor Jens Dalsgaard Nielsen, 28 72 87 53, jdn@es.aau.dk
Lektor Jesper A. Larsen, 51 70 04 17, jal@space.aau.dk