”Tryksårpakken”, som tjeklisten kaldes, består af en række enkle forholdsregler, der forhindrer, at patienter får liggesår, mens de er på sygehuset. Tjeklisten er indarbejdet på fem danske sygehuse i forbindelse med projektet Patientsikkert Sygehus, der er et samarbejde mellem TrygFonden, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
- Tryksårpakken er en fremragende investering ud fra en sundhedsøkonomisk betragtning, siger professor Lars Ehlers fra Center for Forbedringer i Sundhedsvæsenet (Danish Center for Healthcare Improvements) ved Aalborg Universitet. Han står i spidsen for den forskergruppe, der har gennemført de sundhedsøkonomiske beregninger, som netop er offentliggjort i det internationale tidsskrift Journal of Medical Economics.
Analysen kortlægger udgifter og besparelser, der er forbundet med Tryksårpakken. Personalet på sygehuset bruger hver dag tid på at gennemføre tjeklisten, men til gengæld spares der tid og ressourcer, når patienterne får færre tryksår. Analysen konkluderer, at tjeklisten kan spare 289 kr. pr. indlagt patient. Med 1,1 mio. indlæggelser hvert år er potentialet derfor over 300 mio. kr.
- Vores analyser viser, at Tryksårpakken giver meget mere sundhed for pengene, end man normalt ser, når man investerer i sundhedsvæsenet, fx når man tager ny medicin i brug, siger Lars Ehlers.
Den nye analyse forudsætter, at Tryksårpakken kan halvere antallet af liggesår, der opstår på sygehuset.
- Erfaringerne fra Patientsikkert Sygehus viser, at det er helt realistisk. Meget tyder endda på, at Tryksårpakken har potentiale til helt at udrydde nye liggesår. Det kommer jo i høj grad patienterne til gavn, samtidig med at det sparer penge, siger projektleder Vibeke Rischel fra Dansk Selskab for Patientsikkerhed.
På Næstved Sygehus har man fx set et drastisk fald i antallet af tryksår i løbet af det seneste år. På hele sygehuset med godt 360 senge opstår der nu kun i gennemsnit seks tryksår pr. måned. Det er langt over 50 procents reduktion i forhold til tidligere.
En række optællinger fra danske sygehuse i 2002-2008 viste, at mellem 13 og 43 procent af patienterne havde liggesår. Sundhedsøkonomerne har estimeret de dermed forbundne omkostninger til 1,3 mia. kr. årligt.
Danske Regioner har allerede besluttet, at alle danske sygehuse skal i gang med at bruge Tryksårpakken i de kommende år.
Yderligere oplysninger:
- Professor Lars Ehlers, Danish Center for Healthcare Improvements (DCHI) ved Aalborg Universitet, tlf. 6018 0848.
- Projektleder Vibeke Rischel, Patientsikkert Sygehus, Dansk Selskab for Patientsikkerhed, tlf. 2337 0517.
Fakta om liggesår/tryksår:
- Tryksår er læsioner af hud og underliggende væv, forårsaget af vedvarende tryk. Der kan fx opstå tryksår hos en sengeliggende patient, når huden presses mod underlaget. Særligt udsat er hud, der ligger over en knogle, fx hæle, albuer, lænd og hofte.
- Sårene blev tidligere kaldt liggesår, men kaldes nu tryksår. De kan også opstå hos patienter i siddende stilling, fx kørestol.
- De letteste grader af tryksår svarer til de vabler, man kan få, når en sko gnaver. Hvis trykket varer ved, kan såret blive dybere. I de værste tilfælde når såret helt ned til knoglen.
Fakta om Tryksårpakken:
Tryksårpakken er en tjekliste, som beskriver, hvordan patienter kan undgå at få tryksår:
- Tryksårsrisikoen vurderes hos alle nyindlagte patienter.
- Patienter i risiko for tryksår kigges dagligt efter for begyndende tegn på tryksår.
- Der udarbejdes en kostplan for patienter, som er i risiko for at få for lidt at spise.
- Patienter i risiko for tryksår forsynes med madrasser, puder og lignende, og personalet sørger for, at patienterne ikke ligger eller sidder i samme stilling for længe ad gangen.
- Tryksårpakken er et af 12 indsatsområder i projektet Patientsikkert Sygehus.
Fakta om Patientsikkert Sygehus:
- Fem danske sygehuse, Hillerød, Næstved, Kolding, Horsens og Thy-Mors, deltager i Patientsikkert Sygehus i perioden 2010-2013. Projektsygehusene har som ambition, at det ikke bare skal være sikkert, men 'Helt sikkert - hver gang' at være indlagt på sygehuset.
- Projektsygehusene har sat sig som mål at reducere antallet af dødsfald med 15 procent og antallet af utilsigtede skader med 30 procent ved fx at reducere antallet af hjertestop, eliminere en række hospitalsinfektioner, reducere forekomstens af tryksår og forebygge medicineringsfejl.
- Patientsikkert Sygehus er et samarbejde mellem TrygFonden, Danske Regioner og Dansk Selskab for Patientsikkerhed.