Tiltrukket af pionerånden på AAU

Overlæge og professor i kardiologi, Christian Torp-Pedersen, tog den 2. januar bilen fra bopælen i København og satte kurs mod Aalborg. Farvel til jobbet som professor og praktiserende overlæge i kardiologi på Københavns Universitet og Gentofte Hospital og goddag til et job som professor i epidemiologi og nye faglige udfordringer på Aalborg Universitet og Aalborg Universitetshospital.

Lagt online: 26.02.2013

63-årige Christian Torp-Pedersen var ikke i tvivl, da han i 2012 fik tilbudt stillingen som professor i epidemiologi på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi ved Aalborg Universitet. Han sagde straks ja tak til stillingen, der indebar en flytning til Nordjylland og opbygning af et nyt epidemiologisk forskningsmiljø på instituttet og en klinisk epidemiologisk afdeling på universitetshospitalet. Det giver ham mulighed for at være med til at bygge noget nyt op fra bunden - også selv om det koster ham fire hverdage væk fra familien i løbet af ugen.

Christian Torp-Pedersen
 
- Der er en pionerånd på Aalborg Universitet, som jeg savnede i København. Jeg blev tiltrukket af de ambitioner, jeg mødte, og selvfølgelig også af de bevillinger, der er blevet givet i forbindelse med professoratet, forklarer Christian Torp-Pedersen.
 
Christian Torp-Pedersen var indtil årsskiftet ansat som klinisk professor på Københavns Universitet med tilknytning til Gentofte Hospital, hvor han arbejdede på kardiologisk afdeling P på Center for Hjerte- og Karsygdomme. Her har han gennem de seneste 20 år opbygget et forskningsmiljø sammen med kollegaen Gunnar H. Gislason bestående af unge- og senior-forskere - alle med fokus på hjertesvigt, blodprop i hjertet og hjerterytmeforstyrrelser. Forskergruppen, som han i dag fortsat samarbejder med, beskæftiger sig også med kontrollerede, kliniske undersøgelser af lægemidler og undersøgelse af forskellige risikofaktorers betydning for udviklingen af en blodprop i hjertet. I 2011 modtog Christian Torp-Pedersen og forskergruppen på Gentofte Hospital Region Hovedstadens ’Global Excellence”- pris i sundhed for deres excellente bidrag til sundhedsvidenskaben.

Opbygning af forskergruppe
 

Christian Torp-Pedersen har i en lang årrække beskæftiget sig med registerforskning i forbindelse med hjertesygdomme. Som professor i epidemiologi vil han beskæftige sig med sygdomme inden for alle medicinske specialer – og ikke alene inden for kardiologien. Noget, som han ser frem til i opbygning af et nyt forskningsmiljø på instituttet og en klinisk epidemiologisk forskningsafdeling på hospitalet, der skal servicere forskerne fra Klinisk Institut og danne grundlag for en del af undervisningen på kandidatuddannelsen i Folkesundhedsvidenskab.
 
- I en epidemiologisk forskergruppe skal vi forske i forskellige sygdomme og behandling af dem. Jeg ser derfor frem til at samarbejde med forskellige faggrupper på instituttet og universitetshospitalet. Jeg ser faktisk frem til at bryde rammen for kardiologi, som jeg har arbejdet inden for de sidste 25 år, forklarer Christian Torp-Pedersen.

I øjeblikket tæller forskergruppen kun Christian Torp-Pedersen selv og kontorfuldmægtig Lone Brændgaard Hansen. En ny medarbejder starter 1. marts, og Christian Torp-Pedersen er godt i gang med at planlægge yderligere ansættelser, der skal udgøre forskergruppen. I det arbejde trækker han på sin erfaring fra opbygningen af forskningsmiljøet på kardiologisk afdeling på Gentofte Hospital, og de mange kontakter han har til samarbejdspartnere i Danmark og i udlandet.

- Jeg vil opbygge et stærkt epidemiologisk forskningsmiljø på universitetet. En dynamisk forskergruppe bestående af unge såvel som ældre forskere med forskellige faglige baggrunde. Jeg er i gang med at ansætte en statistiker, og der vil komme flere statistikere til, ligesom der vil blive ansat ph.d.-studerende bl.a. fra bioinformatik, fortæller Christian Torp-Pedersen.

Langt væk fra familien
 

Hverdagen foregår for Christian Torp-Pedersens vedkommende nu bag et skrivebord på et 14 m2 stort kontor i kontorbygningen på Niels Jernes Vej 12 i Aalborg langt væk fra patientkontakt, det levende miljø på en hospitalsgang og familien i København.

- Uden patientkontakten får jeg nu tid til at koncentrere mig endnu mere om forskningen, hvilket passer mig fint. Og familien, ja, nu er mine børn ved at være så store, så det er ok med dem og min kone, at jeg er i Aalborg de fire første dage i ugen. Jeg har lejet en lejlighed med en kollega i Aalborg centrum, hvor jeg bor til daglig. Om fredagen arbejder jeg i København – og plejer mit faglige netværk der, forklarer Christian Torp-Pedersen.

 

Fakta om Christian Torp-Pedersen
 

  • Uddannet cand. med. på Københavns Universitet i 1976
  • Overlæge på Gentofte Hospital i 1990
  • Professor i kardiologi på Københavns Universitet 2002-2012
  • Igangsatte i 1990 i samarbejde kollegaen Lars Køber og et fransk medicinalfirma en undersøgelse af ACE-hæmmere (Angiotensin Converting Enzyme) på mennesker som behandling af store blodpropper i hjertet. ACE-hæmmere var i slutningen af 1980’erne kun afprøvet på mus. Undersøgelsen blev publiceret i New England of Medicine Journal i 1995 og udgør sammen med to andre udenlandske undersøgelser baggrunden for, at ACE-hæmmere i dag er standardbehandling i hele verden.
  • Opbyggede med kollega Gunnar H. Gislason et excellent forskningsmiljø inden for kardiologi på Center for Hjerte- og Karsygdomme på Gentofte Hospital. I 2012 udgav gruppen omkring 60 videnskabelige artikler, bl.a. i British Medical Journal, JAMA og New England Journal of Medicine.
  • Gift med Marie Seibæk og far til fire piger

 

Tiltrædelsesforelæsning

Christian Torp-Pedersen holder tiltrædelsesforelæsning den 3. maj 2013. Sted og tid for forelæsningen vil blive annonceret på Fakultetets website.