Hvordan støtter man bedst borgerne i at leve et sundt liv? Det er et af de spørgsmål, den nyudnævnte adjungerede professor ved Institut for Planlægning, Bjarne Bruun Jensen, har brugt de sidste mange år på at finde svar på. Et arbejde, han vil fortsætte på Aalborg Universitet, hvor han netop er tiltrådt som adjungeret professor.
På Aalborg Universitet vil Bjarne Bruun Jensen blive tilknyttet forskergruppen AAU-MENU, der er én af partnerne i det meget omtalte SOL-projekt, hvor Bornholmske børnefamilier bliver støttet i at leve et sundt liv. Supermarkeder, børneinstitutioner, skoler og medier på Bornholm samarbejder om at skabe sundhedsfremme i lokalsamfundet.
- SOL-projektet arbejder med at få pædagogik, struktur og massekommunikation til at spille sammen for at fremme sundhed. Disse tre komponenter trækker nemlig ikke altid i samme retning. Hvis børn eksempelvis lærer i skolen, at det er sundt at spise frugt og grønt, mens det de først møder, når de er i supermarkedet for at handle med deres forældre, er usunde varer som slik, sodavand m.m., er det forvirrende. I SOL-projektet prøver vi at få disse tre elementer til at trække i samme retning, for eksempel ved at placere varerne i supermarkedet, så man møder de sunde varer først, forklarer Bjarne Bruun Jensen.
Et andet projekt, Bjarne Bruun Jensen vil arbejde videre på hos Aalborg Universitet, er det såkaldte LOMA-projekt der undersøger, hvordan aktiviteter centreret om mad kan bruges til at skabe social kapital og sundhed på tværs af etniske og sociale skel for de ældre elever i folkeskolen.
Udvikler nye metoder
Bjarne Bruun Jensen har gennem sin forskerkarriere sat et markant præg på den forståelse af sundhedsfremme, der hersker blandt forskere og myndigheder i dag. På Aalborg Universitet vil han også arbejde med at kombinere forskellige fag og metoder, så det i højere grad bliver muligt at måle på effekterne af de sundhedsfremmende tiltag.
- Det er relativt enkelt at pege på, hvad der skal til, hvis man skal have succes med at støtte og inspirere folk til at leve sundt. Lidt forenklet kan sundhedsfremme sættes på formel: pædagogik x kontekst x fodslag = sundhedsfremme. Det er dog ikke så enkelt at måle på effekten af den ligning, fortæller Bjarne Bruun Jensen.
En af de afgørende udfordringer inden for sundhedsfremme som videnskabeligt felt er nemlig, at det kun i ringe grad er blevet målt, hvor meget eller lidt forskellige tiltag har rykket de grupper, de har været målrettet. Sundhedsfremme har traditionelt set været domineret af kvalitative og proces-orienterede studier, mens mere kvantitative metoder sjældent er blevet anvendt.
- Der ligger et kæmpepotentiale i at gå mere nuanceret til at evaluere og dokumentere effekten af sundhedspædagogiske og sundhedsfremmende tilgange ved at kombinere målemetoder hentet fra naturvidenskab og medicin med mere kvalitative og humanistiske tilgange. Omvendt: Hvis dette ikke sker, så vil sundhedspædagogikken have svært ved at opnå den prestige og anerkendelse, som den faktisk fortjener, siger Bjarne Bruun Jensen, som samtidig lægger vægt på, at det er vigtigt ikke at give køb på sundhedspædagogikkens kerneprincipper: deltagelse, handlekompetence og et bredt og positivt sundhedsbegreb.
Den nyudnævnte adjungerede professor vil arbejde med udgangspunkt fra Aalborg Universitets campus i Sydhavnen i København.
Yderligere oplysninger:
• AAU-MENU, som Bjarne Bruun Jensen tilknyttes, er et videns- og forskningscenter, der har særligt fokus på, hvordan såkaldte’ foodscapes’ inden for velfærdsområdet som skoler, børnehaver, institutioner kan bidrage til at skabe sundhed, maddannelse og bæredygtighed gennem de madaktiviteter, der finder sted i disse arenaer. AAU-MENU ledes af professor og forskningskoordinator Bent Egberg Mikkelsen, tlf. 2538 4366.
• Bjarne Bruun Jensen har i en årrække været den nationale koordinator for det danske netværk af sundhedsfremmende skoler og regnes som en af de førende nationale og internationale forskere inden for sundhedsfremme, sundhedspædagogik og handlekompetence.
• Bjarne Bruun Jensen har tidligere været professor i sundheds- og miljøpædagogik ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole og de seneste fire år har den nyudnævnte professor været leder af Steno Center for Sundhedsfremme. Målet er her at forske i, hvordan både patienter, risikogrupper og raske gennem innovative og handlingsorienterede aktiviteter kan støttes i at leve et sundt liv.
• Adjungeret professor Bjarne Bruun Jensen, tlf. 3075 7575.