Vil du starte egen virksomhed? Så gå på Aalborg Universitet

Det danske arbejdsmarked er under pres. Masser af produktionsarbejdspladser ryger til udlandet, så der er behov for at skabe nye arbejdspladser. Vi danskere er imidlertid ikke de mest ivrige iværksættere, men det skal en ny kandidatuddannelse på Aalborg Universitet nu være med til at ændre på. I løbet af den toårige uddannelse får de studerende blandt andet mulighed for at etablere egen virksomhed.

Lagt online: 26.07.2013

Masser af drive, men ikke altid i besiddelse af den nødvendige viden. Sådan er situationen ofte for de iværksættere, som starter virksomhed fra kælderen, baglokalet eller garagen i privaten. Nu får iværksættere imidlertid en helt ny mulighed, som giver dem og deres forretningside en markant bedre chance for at klare den første, svære tid. Aalborg Universitet tilbyder nemlig fra september en uddannelse i Forretningsinnovation/Entrepreneurial Engineering (Cand. scient. techn.), som skal gøre kandidaterne til eksperter i forretningsskabelse og –udvikling og på den måde skabe ny værdi for mennesker og organisationer.

AAUs nye uddannelse giver iværksættere bedre odds for at lykkes med deres forretningsidé.- Vi vil give dem en mere professionel forståelse af, hvad der skal til for at slå til som iværksætter, og vi vil træne dem i at gøre det, der skal til. Vi vil give dem de nødvendige værktøjer, der gør dem i stand til at gå hele vejen fra ideskabelse over udvikling af prototyper til etablering af virksomhed, siger en af ophavsmændene til uddannelsen, Frank Gertsen fra Aalborg Universitets Center for Industriel Produktion. Udover Frank Gertsen står repræsentanter fra såvel Det Samfundsvidenskabelige, Det Humanistiske og Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet bag uddannelsen, og det er bestemt ikke tilfældigt.

 

Gode vikår for blomstrende innovation

- De mange fagligheder, eksempelvis kreativitet og design, og de mange fakulteter, der er en del af uddannelsen, gør, at innovationen får de bedst mulige vilkår for at blomstre. Innovation er typisk tværgående, og den faglige diversitet bidrager til innovationen og dermed til at skabe en god basis for at etablere egen virksomhed, siger Frank Gertsen.

Men uddannelsen sigter ikke ”kun” mod at give kursisterne mulighed for at etablere egen virksomhed i løbet af uddannelsen. Uddannelsen sigter også mod at skabe forretningsudvikling i eksisterende virksomheder.

- Større virksomheder som eksempelvis Grundfos og Velux har i de seneste 5-10 år lavet egentlige innovationsteams, der ikke som sådan direkte skal bidrage til produktionen, men derimod tænke nyt og på den måde skabe værdi for virksomheden. Kandidaterne fra vores uddannelse vil næppe kunne revolutionere de store, eksisterende virksomheder, men de vil være godt rustede til at supportere de, der sidder i innovationsteamsene i dag, siger Frank Gertsen.

12 uddannelser giver direkte adgang

Kandidatuddannelsen er ikke målrettet studerende fra én bestemt bacheloruddannelse.

- Ideen er, at de studerende kommer med vidt forskellige – overvejende – tekniske kompetencer, og så kombineres de tekniske kompetencer med en dyb indsigt i og forståelse for, hvordan man udvikler en forretning. Kreativitet og innovation trives bedst, når mange forskellige fagligheder mødes, så vi ser meget gerne, at mange forskellige uddannelser bliver repræsenteret på studiet, så der kan komme vidt forskellige inputs og dermed belyse problemstillinger bedst muligt, siger Frank Gertsen, som forklarer, at 12 uddannelser, eksempelvis Maskinmester-, Software- og Sundhedsteknologiuddannelsen giver direkte adgang til uddannelsen, men at mange andre uddannelsesbaggrunde også kan komme i betragtning. Derudover er der krav om engelsk på B-niveau, da al undervisning foregår på engelsk. Der er mulighed for at søge om optagelse helt frem til studiestart til september.

Yderligere information/kontakt:

Professor Frank Gertsen, Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet, 40 15 89 43