- Hvordan kan de videregående uddannelser få fat i og fastholde flere af de unge, som ikke er vokset op med en stærk tradition for uddannelse? Det spørgsmål skal uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsens nye mønsterbryderkorps hjælpe hende med at finde svar på.
Mønsterbryderkorpset består af eksperter og mønsterbrydere. En af eksperterne er sociologiprofessor ved Aalborg Universitet Martin D. Munk. Han har i mange år været stærkt optaget af problemerne omkring social arv og mobilitet og har gennemført en række større undersøgelser indenfor området.
- Forskningsområdet videregående uddannelse og social mobilitet trænger dog samtidig til et løft, da relativt få forskere arbejder med problemerne, så jeg håber, at korpset vil give anledning til et øget fokus på, at initiativer følges mere systematisk, og at væsentlige problemstillinger belyses mere indgående, siger Martin D. Munk.
Han mener, det er en god idé at sætte mere fokus på social mobilitet.
- Problemet er, at meget af dét, der gøres, er på gefühl og ikke baseret på faktisk viden om området. Korpset giver forhåbentlig en ganske glimrende mulighed for at få viden sat i spil i uddannelsessystemet, mere konkret, og så også for at se og undersøge nye muligheder for at tænke i såvel gamle som nye baner, der kan lede til øget social mobilitet, ved at en større andel af unge får en fair chance for at kunne vælge og gennemføre en videregående uddannelse til gavn for dem og samfundet.
Alle erfaringer på banen
Om baggrunden for mønsterbryderkorpset siger minister Sofie Carsten Nielsen:
- Vi er ikke lykkedes med at knække koden til, hvordan vi bryder den sociale arv, men det skal vi. Derfor må vi tænke ud af boksen og få alle ideer og erfaringer på banen. Jeg vil gerne lytte til dem, som har prøvet det på egen krop. Det skal et mønsterbryderkorps hjælpe mig med, siger Sofie Carsten Nielsen.
Mønsterbryderkorpset skal blandt andet fungere som rejsehold og sammen med uddannelses- og forskningsministeren deltage i idémøder på ungdomsuddannelser og videregående uddannelser rundt omkring i Danmark – blandt andet steder, hvor den sociale arv er tungest, og hvor færrest unge tager en videregående uddannelse.
Medlemmerne skal også deltage i den almindelige offentlige debat om mønsterbrud og social mobilitet på de videregående uddannelser. Parallelt hermed iværksættes diverse undersøgelser, dels forestået af Statistik og Analyse, Center for Uddannelsespolitik, under styrelsen for videregående uddannelser, og dels af eksterne forskere.
Navnene på de ti medlemmer af mønsterbryderkorpset blev offentliggjort mandag den 1. september. Samme dag havde korpset sit første møde.
Ekspert i mønsterbruD
Martin D. Munk er professor i sociologi og forskningsleder på AAU siden april 2009. Han har fokus på intergenerationel reproduktion, livsbaner, uddannelse, social mobilitet og ændring af stratifikationssystemer.
Han er leder af AAU’s Center for Mobilitetsforskning, som har fokus på forskning i uddannelsesmæssig, social og økonomisk mobilitet i Danmark, og han er medgrundlægger af Center for Stratifikationsforskning, der er en samlende enhed for forskningen i social stratifikation og ulighed i Danmark.
Martin D. Munk er tidligere seniorforsker på SFI, adjunkt på AAU, forsker på Center for Registerforskning, Danmarks Grundforskningsfond, kandidatstipendiat ved Forskerakademiet/Københavns Universitet, samt forsknings- og scholarstipendiat på Københavns Universitet.
Han har offentliggjort videnskabeligt arbejde indenfor området i internationale tidsskrifter i sociologi, økonomi og uddannelsesvidenskab. Han har tidligere siddet i regeringens grupper vedrørende undersøgelser af social mobilitet og arv (i 2003 og 2008).
YDERLIGERE INFORMATION
- Læs mere om uddannelsesministerens initiativ: Mønsterbrud – alle talenter i spil
- Professor Martin D. Munk, Institut for Statskundskab, email: mdm@dps.aau.dk