Anderledes økonom får pris for at gå mod strømmen

Anderledes økonom får pris for at gå mod strømmen

Danmarks første professor i økologisk økonomi, Inge Røpke fra Aalborg Universitets Institut for Planlægning, modtager en hæderspris for "ukonventionel tænkning" ved et kommende topmøde om bæredygtig udvikling i den indiske storby New Delhi.

Lagt online: 03.02.2014

 Prisen har navn efter den afdøde rumænsk-amerikanske matematiker og økonom Nicholas Georgescu-Roegen, som grundlagde den moderne økologiske økonomi, hvor økonomien betragtes som en form for organisme med stofskifte. I tråd med det princip er der efter Inge Røpkes opfattelse behov for at fokusere mere på fordeling, fordi grænserne for vækst via udnyttelse af de tilgængelige ressourcer er ved at være nået.

Det er ikke nødvendigvis et let budskab at trænge igennem med i en tid, hvor vækst bliver udråbt til at være løsningen på enhver krise eller nedtur. Prisen til Inge Røpke gives derfor også som anerkendelse for hendes mod til at udfordre konventionerne og gå mod strømmen i sin forskning.

- Jeg er naturligvis meget glad for anerkendelsen. Ikke mindst fordi juryen tæller nogle af mine akademiske og personlige helte, siger hun.

I prisjuryens begrundelse fremhæves Inge Røpke for betydningsfulde skriverier om handel, vækst og forbrug, hvor hun også påpeger behovet for institutionelle forandringer i et ikke-vækst samfund. Ifølge juryen betragtes den to-binds artikelsamling om økologisk økonomi, som hun er medredaktør af, som den bedste på området.

Det er blot anden gang, prisen uddeles, og det foregår i forbindelse med Delhi Sustainable Development Summit (DSDS) 2014 fra den 6.-8. februar. Det er Instituttet for Energi og Ressourcer i New Delhi, som står bag, og ved samme lejlighed bliver der uddelt en pris for bedste "bioøkonomiske praksis" til et økologisk ekspertpanel fra Indien.

Yderligere oplysninger

  • Læs mere om priserne og topmødet, som har temaet "energi, vand og fødevaresikkerhed til alle".
  • Professor Inge Røpke, Center for Design, Innovation og Bæredygtig Omstilling (DIST), Institut for Planlægning, Aalborg Universitet København, tlf. 9940 3760, mobil 6077 7138.
  • Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.