Ansatte i dansk erhvervsliv og offentlige institutioner kan nu uddannes til kreative genier

Den nye deltidsuddannelse, Creative Genius, åbner for øget innovation og entreprenørskab i den private og offentlige sektor gennem udvikling af de ansattes kreative evner i deres professionelle arbejde.

Lagt online: 24.09.2014

Ville det ikke være dejligt…

  • hvis du aldrig sad tom for ideer foran computeren
  • hvis du gennem dit arbejde jævnligt udvikler radikalt nye ideer og skaber impact med dem
  • hvis du naturligt kunne få andre med på dine nye ideer
  • hvis du kunne indgå i et tværfagligt samarbejde og kombinere viden på nye måder, som var det en leg
  • hvis du havde en stor værktøjskasse fyldt med metoder og teknikker til at udvikle og gennemføre kreative processer for dig selv og dine kollegaer.

Dette er evner, som initiativtagerne til Creative Genius vurderer, at man udvikler på uddannelsen. Evner, som er grundlæggende for et kreativt geni.

Motoren i enhver innovativ eller entreprenøriel proces er kreative medarbejdere, der har evnen til at tænke nyt og til at skabe et gennembrud ved at få andre med på ideen. Ofte bliver disse evner forklaret som et resultat af arvelighed, opvækst, tilfældighed og held. Men på Aalborg Universitet mener forskere at have fundet en måde, hvorpå man kan opbygge disse evner gennem et didikeret studieforløb, der består af en kombination af en unik kreativitetstræning, teoretiske refleksioner, samt et gennemgående særlig projektarbejde, der skaber nytænkning i virksomheden, kommunen eller hvor deltageren nu arbejder.

Lektor Søren Hansen og adjunkt Christian Byrge fra Institut for Økonomi og Ledelse har udviklet denne helt ny type uddannelse, hvor man kan påbegynde sin udvikling til at blive et kreativt geni. Søren og Christian kører nu på andet år Creative Genius uddannelsen som et særligt tilrettelagt 9. semester for studerende fra en lang række uddannelser.

Den nye et-årige Creative Genius uddannelse for erhvervslivet og den offentlige sektor gør det muligt for ansatte at efteruddanne sig på deltid i forbindelse med deres nuværende arbejde.

- Ideen med uddannelsen er, at man ikke blot lærer om – men faktisk bliver mere af et kreativt geni ved at tage uddannelsen. Det sker gennem en dertil udviklet speciel undervisningsform hvor deltagerne løbende udvikler deres kreativitet gennem deltagelse i træningsforløb. I et gennemgående projektarbejde vil deltagerne fokusere på en problemstilling fra eget arbejde, som skal udfordres ved at finde en original ny måde at håndtere eller løse denne på, udtaler Christian Byrge.

Uddannelsen er baseret på massiv kreativitetsforskning fra hele verden og den tager især udgangspunkt i de teorier og metoder som er udviklet på Aalborg Universitet, herunder Den Kreative Platform, 3D Didaktik samt Træningsprogram for Nytænkning (se mere om dette arbejde på www.uva.aau.dk).

Første hold på Creative Genius uddannelsen for erhvervslivet og den offentlige sektor starter i marts 2015 med ansøgningsfrist 15 december 2014.

Creative Genius er den eneste af sin slags i verden. Der findes dog kreativitetskurser af lignende længde på Edward de Bono Instituttet (www.um.edu.mt/create), på Buffolo State University (creativity.buffalostate.edu), på Stanford University (novoed.com/creativity og dschool.stanford.edu/classes/) samt nogle få andre steder. Oftest er kreativitetskurser dog forholdsvis korte og fokuserer kun på teknikker, processer, teori eller lignende.

Yderligere information

Kontakt

  • Christian Byrge, adjunkt samt med-udvikler, underviser og med-koordinator for Creative Genius, Institut for Økonomi og Ledelse, tlf. 5192 7399, post@christianbyrge.com