Bedre behandling af knæsmerter hos børn og unge

Bedre behandling af knæsmerter hos børn og unge

Nyt forskningsprojekt skal finde en bedre behandling til børn og unge med en bestemt type knæsmerter, som ikke har gavn af standardbehandlingen til voksne.

Lagt online: 13.02.2014

Det er postdoc Michael Skovdal Rathleff fra Aalborg Universitetshospital og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AAU, som modtager 2.040.816 kroner fra Det Frie Forskningsråds program til talentfulde forskertalenter i Danmark. I alt sender det faglige forskningsråd for Sundhed og Sygdom nu 40 millioner kroner ud til 20 forskellige projekter.

Michael Skovdal Rathleff fokuserer på de såkaldte "forreste knæsmerter", der genererer omkring knæskallen ved hverdagsaktiviteter som gang på trapper og ved løb og hop. Undersøgelser har vist, at syv procent af de danske unge lider af forreste knæsmerter.

Standardbehandlingen er i dag en kombination af styrke- og balancetræning, fordi tidligere studier har vist, at det virker på op mod 80 procent af de voksne med forreste knæsmerter. Problemet er blot, at samme type behandling kun virker på 40 procent i gruppen af børn og unge. En af årsagerne til de mindre gode resultater er, at børn og unge er forskellige fra voksne med forreste knæsmerter. Derfor kan man ikke umiddelbart anvende forskningsresultaterne fra voksne i behandlingen af børn og unge.

Nye metoder

Michael Skovdal Rathleff.Det nye projekt skal både stille bedre diagnoser og prøve at finde en bedre behandlingsstrategi, som er målrettet børn og unge. Det vil gøre brug af nye billed- og smertediagnostiske metoder, og det vil undersøge effekten af en ny behandling, hvor der midlertidigt bliver skruet ned for aktiviteter, der belaster det smerteplagede knæ.

Michael Skovdal Rathleff har tidligere beskæftiget sig med knæsmerter i et ph.d.-projekt, som blev støttet af blandt andet Gigtforeningen, Danske Fysioterapeuter og Praksisfonden. Her undersøgte han forekomsten af knæsmerter blandt 3.000 unge mellem 12 og 19 år i Aalborg Kommune, og fandt meget overraskende, at 30 procent af de unge døjer med knæsmerter. Michael Skovdal Rathleff og kolleger har herefter fulgt de unge med knæsmerter gennem to år.

- Vi har påvist, at mere end 50 procent fortsætter med at have ondt i knæene. Derfor skal unges knæsmerter tages alvorligt, fordi en meget stor procentdel fortsætter med at have knæsmerter, fortæller han.

Læs mere om alle de nye postdoc-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Sundhed og SygdomTeknologi og Produktion.