Betalingssystem til verdens fattigste

Betalingssystem til verdens fattigste

Tre 10. semesterstuderende fra AAU har sammen dannet firmaet Pay E-Safe. Målet er at udvikle et kontantløst betalingssystem for verdens fattigste, og allerede sidst på foråret bliver den første udgave testet i Uganda.

Lagt online: 16.04.2014

Tre unge iværksættere, der vil lave forretning med verdens fattigste. Rasmus Prentow (tv.), Simone Dyhr Johansen og Rasmus Steiniche har sammen startet virksomheden Pay E-Safe med et kontantløst betalingssystem. Foto: Jakob Brodersen.- Vi laver et betalingssystem, der kan fungere i afsides områder i udviklingslande, siger Simone Dyhr Johansen, der er direktør i Pay E-Safe. - Vores målgruppe er fattige mennesker, der ikke har adgang til en bankkonto, men som har brug for at kunne overføre småbeløb for at købe varer og services.

Selv om det kan lyde selvmodsigende at lave et betalingssystem til mennesker, der næsten ikke har nogen penge, giver det kontantløse system god mening.

Systemet går ud på, at den enkelte bruger har en plastiknøglering med en chip i – på samme måde som man kender det fra Rejsekortet og elektroniske dørlåse. Ved at holde chippen op foran en aflæser, kan man foretage overførsler af småbeløb.

- Teknologien er ikke ny, forklarer Simone Dyhr Johansen. - Det nye er den måde, vi sætter tingene sammen på og designer det, så det passer til det segment, vi henvender os til.

Udviklet til Uganda

Udover Simone Dyhr Johansen, der læser produkt-og-designpsykologi, består Pay E-Safe af Rasmus Prentow og Rasmus Steiniche, der begge kommer fra softwareingeniørstudiet.

Den fysiske del af betalingssystemet består af en kortlæser, en touchskærm og små poletter med chips, som vi kender det fra sikkerhedssystemer herhjemme. Foto: Jakob Brodersen.For at udvikle deres system så det passer til målgruppen, har de gennemført en række undersøgelser og test blandt indbyggerne i Kasese-distriktet i Uganda – langt ude på landet, tæt på grænsen til Congo, hvor folk har et helt andet forhold til teknologi, end vi er vant til herhjemme.

- I Danmark kan du uden problemer smide en iPhone i hånden på et femårigt barn, siger Rasmus Steiniche. - I Uganda kan du finde folk, der er helt bange for at trykke på en touchskærm, fordi de aldrig har oplevet sådan en før. Det var sådan nogle små ting, hvor det pludselig stod klart for os, at de antagelser vi havde gjort på forhånd ikke holdt.

- Vi taler altid om herhjemme, at vi skal udvikle brugerflader så de er intuitive. Det behøver vi ikke at bruge så meget tid på her, for vores brugere har slet ikke tænkt sig at røre ved skærmen, medmindre de har fået at vide, præcis hvad de skal gøre, siger Simone Dyhr Johansen.

Resultatet er blevet, at Pay E-Safes brugerflade er bygget op efter de samme principper, som hvis den var rettet mod ældre uden teknologierfaring herhjemme; små mængder information ad gangen og kun to valgmuligheder for hvert skridt.

Stor efterspørgsel

Plastikpoletter med indbyggede chips rummer den nødvendige information til at betalingssystemet kan fungere. Hver polet får et individuelt nummer og en sikkerhedskode for at hindre tyveri og misbrug. Foto: Jakob Brodersen.At systemet bliver testet og udviklet til Kasese-distriktet i Uganda, er ikke tilfældigt. Distriktet er med i et storstilet projekt under WWF Verdensnaturfonden, hvor en lang række internationale partnere arbejder for at gøre området og dets befolkning CO2-neutral inden 2020. Blandt partnerne er det danske netværk access2innovation, der blandt andet omfatter Aalborg Universitet. Netværket støtter udviklingen af en bæredygtig toiletløsning til fattige i tætbeboede områder, og projektet er et af flere i access2innovations netværk, der er lagt an på småbetalinger, og som efterspørger en kontantløs betalingsløsning, der kan fungere i Afrika.

Derfor var det naturligt for Pay E-Safe at koble sig på toiletprojektet og bruge det som springbræt til at udvikle deres system. Men flere andre virksomheder følger også Pay E-Safes udviklingsarbejde med stor interesse; selvom systemet minder om de mobile betalingssystemer, der allerede er udbredt mange steder i Afrika, er Pay E-Safes forretningsplan lagt an på at opkræve meget mindre gebyrer end mobilselskaberne. Til gengæld satser de på at kunne opnå et stort antal transaktioner – for eksempel hver gang de offentlige toiletter bliver benyttet.

Studerende selvstændige

Fordi de kombinerer studiet med iværksætterrollen, bruger Rasmus, Rasmus og Simone arbejdet med Pay E-Safe som emne for deres specialeprojekter.

- Nogen gange vælger man måske at lave et projekt, alt efter hvad ens vejleder nu lige synes kunne være interessant, siger Rasmus Steiniche. - Men her har vi det sjoveste projekt, jeg nogensinde har været med til. Det kræver så en masse blod, sved og tårer og en frygtelig masse arbejde, for det er ikke bare for sjov. Men det med at køre et firma ved siden af – i hvert fald som afgangsprojekt – det kan altså godt lade sig gøre. Man skal bare vide, at man skal smide 20 procent mere arbejde i, end man måske ellers ville have gjort.

Gruppens ambitioner for Pay E-Safe går videre end til at få en god karakter for specialet.

- Om to år kunne jeg godt tænke mig, at der sad ti mand og udviklede på vores system, og at det var implementeret over det meste af Uganda, siger Rasmus Steiniche.

- Ja. Det helt store mål er, at det skal være et standardiseret betalingssystem. Ikke bare i Uganda, men også til andre udviklingslande, tilføjer Rasmus Prentow. - Der er lang vej til det mål. Men nu er vi jo i gang. Vi har en start. Så må vi se om vi når en god slutning.

Fakta

  • Pay E-Safes system består af små nøgleringe med indbyggede chips, kortlæsere og den bagvedliggende software, der skal håndtere transaktionerne. Systemet kan både håndtere indbetalinger og udbetalinger. De to første prototyper af kortlæserne bliver sat op i Kasese i slutningen af maj og skal i første omgang testes i fire måneder, hvor de skal indsamle data. Læs mere på www.pay-e-safe.com.
  • Netværket access2innovation arbejder med at sætte Humanitære organisationer sammen med forskere og virksomheder for at udvikle bæredygtige løsninger til udviklingslande. Udover Aalborg Universitet omfatter netværket bl.a. WWF Verdensnaturfonden, Røde Kors, Københavns Universitet, Dansk Industri og flere end 300 virksomheder – primært i Nordjylland. Læs mere på www.access2innovation.com.

Kontakt

  • Simone Dyhr Johansen, Pay E-Safe, mobil 6081 8061.