Som protektor for Forskningens Døgn deltog Kronprinsesse Mary i åbningsarrangementet og overrakte Forskningskommunikationsprisen sammen med direktør for Styrelsen for Forskning og Innovation, Hans Müller Pedersen. Den fornemme pris på 100.000 kr. gik i år til professor i litteratur, Anne-Marie Mai, Syddansk Universitet.
Via en tale på video understregede uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, at forskningen skal gøres synlig, så flere får lyst til at arbejde med den, og hun understregede også, at forskning ikke kun er for videnskabsmænd, men også for –kvinder. Sofie Carsten Nielsen var forhindret i at være til stede i Aalborg på grund af et dansk statsbesøg i Kina.
Vinderne af Innovationsprisen 2014 blev fundet ved en afstemning blandt åbningsarrangementets 250 indbudte gæster. Tre studerende, Arturs Avramenko, Martin Spricis og Nikita Kazakevic, fra Erhvervsakademiet Århus vandt prisen på 50.000 kr. med projektet AurApp - en app, som kan registrere og slå alarm, hvis dens ejer rammes af et epileptisk anfald. VIA University College står bag Innovationsprisen.
Åbningsarrangementet bød desuden på præsentationer af anvendt forskning i form af flyvende droner til overvågning og eftersøgning samt mobile hjerte-lunge-maskiner, som kan redde stærkt nedkølede personer fra døden. Journalist Ulla Essendrop var konferencier ved åbningen af Forskningens Døgn
Forskningens Døgn 2014 varer fra torsdag den 24. april til lørdag den 26. april. I løbet af videnskabsfestivallens tre dage er der mulighed for at deltage i over 200 arrangementer over hele landet. AAU’s forskere og studerende bidrager også ved en række arrangementer, bl.a. undersøgelse af bamser på Medicinerhuset i Aalborg, Science Slam på Studenterhuset i Aalborg samt kemishow på UC Syddanmark i Esbjerg. Foto: Lars Horn/Baghuset
Læs mere om Forskningskommunikationsprisen 2014
Stande ved arrangementet i Nordkraft
Aalborg Universitet, Sundhedsvidenskab: Kardioteknologisk og telemedicinsk forskning
Sundhedsvidenskab viser de seneste fremskridt inden for det hjerte- og telemedicinske område. Med det nye udstyr fra Acarix vises, når forskning bliver anvendelig. Produktet er revolutionerende, fordi det kan undersøge for forkalkninger i krans¬pulsårerne omkring hjertet via det, der mest af alt minder om et gammelkendt stetoskop. Derfor formindskes behovet for ofte smertefulde og ubehagelige undersøgelser.
Aalborg Universitet, Teknik og Naturvidenskab: Interaktive sociale robotter - en demonstration af igangværende forskning
Robotten isRobot (interactive social robot) reagerer på den menneskelige stemme, kan genkende tale og er i stand til at interagere med mennesker. Prøv at have en samtale med isRobot eller giv den en række simple kommandoer.
Aalborg Universitet, Humaniora: Musikterapi – når hjernen svinger
I musikterapi bruges musik til at skabe trygge relationer og bryde social isolation. Musikterapi kan mindske stress, give smertelindring, styrke identitet, bearbejde følelsesmæssige traumer – alt efter den enkelte klients behov. Musikterapi er et forsknings- og uddannelsesområde, som i Danmark kun findes på Aalborg Universitet, der udbyder en kandidat- og ph.d.-uddannelse i tæt samarbejde med Aalborg Psykiatriske Sygehus.
Aalborg Universitet, Samfundsvidenskab: Socialt udsatte børn og unge
Formidling af eksisterende viden om forholdene for anbragte børn og viden om tidligere anbragte unges færd i livet, herunder deres skolegang, uddannelse, fritid og sociale relationer samt deres behov for støtte i overgangen fra ung til voksen. På Aalborg Universitet findes et af Danmarks største forskningsprogrammer, hvor forskerne beskæftiger sig med socialt udsatte børn og unge.
Aalborg Universitetshospital: Telemedicinsk fjernovervågning af pacemakere
Fremvisning af forskellige typer af pacemakere, der bruges ved behandling af hjertesvigt samt demonstration af den nyeste teknologi inden for telemedicinsk fjernovervågning af indopererede ICD-enheder (pacemakere).
University College Nordjylland: Faldulykker blandt ældre mennesker i relation til nedsat balance
Faldulykker er hyppig årsag til ældres kontakter til skadestuen. Mange fald resulterer i brud på hoften, der medfører langvarige hospitalsophold og nedsat funktionsevne. UCN vil demonstrere, hvordan nyudviklede teknologier og tests kan anvendes i forhold til udredning af balanceproblemer og faldrisiko-screening af ældre borgere.
Aalborg Kommune: Velfærdsteknologi - Fremtidens plejehjem
Aalborg Kommune åbnede i januar 2014 ”Fremtidens Plejehjem” i Nørresundby. Plejehjemmet er langtfra et plejehjem, som de fleste. Her er fitnesscenter og wellness-afdeling. Her er gulve med faldsensorer og som noget helt nyt er der en restaurant på plejehjemmet, som ikke kun skal servicere beboerne. Aalborg Kommunes stand vil demonstrere og fortælle om fremtidens ældrepleje og velfærdsteknologi.
Sky-Watch A/S: Droner
Sky-Watch designer og producerer droner, som giver mulighed for at lave overvågning og inspektion i mange forskellige situationer, som fx ved minerydning, eftersøgning af efterlyste personer i katastrofeområder, overvågning af utilgængelige områder og ved søgning efter truede dyrearter. Dronen er udstyret med et kamera, har integreret GPS og kan styres fra et sikkert område.
Aalborg Havn: Den autonome lods
Aalborg Universitet og Aalborg Havn vil sammen præsentere et forskningsprojekt om en autonom lods.