Ministerinteresse for nordjysk satsning på sundhedsteknologi

Ministerinteresse for nordjysk satsning på sundhedsteknologi

Sundhedsteknologisk forskning kan både skabe lovende nye danske virksomheder og hjælpe smerteplagede og lammede patienter. Det blev der i rapt tempo leveret en stribe eksempler på, da Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og en delegation fra Invest in Denmark besøgte Aalborg Universitet for at granske nordjyske satsninger på sundhedsområdet.

Lagt online: 02.06.2014

Tungestyringssystemet og virksomheden TKS, som gør lammede i stand til at kontrollere en kørestol eller en computer via tungen, var blandt de succesfulde sundhedsrelaterede teknologier og spin-out virksomheder fra Aalborg Universitet, som ministeren blev præsenteret for. Han hilste også på forskerne bag Nordic NeuroSTIM, som udnytter elektriske impulser til at hjælpe patienter med at komme op og gå igen efter slagtilfælde, og han lagde vejen forbi smertelaboratoriet og fik forklaret betydningen af at kunne måle smerter og smertegrænser.

For ministeren var en vigtig del af formål med besøget at høre mere om vejen fra forskningsresultat til virksomhed på et område, hvor Danmark kan gøre sig gældende internationalt:

- Globaliseringen er en realitet. I et lille land som Danmark er vi fuldstændig afhængige af at kunne udvikle nye innovative løsninger og produkter, som vi kan eksportere, eller som kan trække investeringer til landet. Dygtige forskningsmiljøer gør det ikke alene. Vi skal kunne veksle viden til en forretningsmodel, som er internationalt konkurrencedygtig, siger Mogens Jensen.

Derfor er det også oplagt for handels- og udviklingsministeren og Invest in Denmark, som arbejder på at tiltrække udenlandske investeringer til Danmark, at vende blikket mod stærke universitetsmiljøer:

- Vi skal bruge de akademiske miljøer til at skabe vækstvirksomheder med nytænkende løsninger. Det er eksempelvis imponerende, at man har udviklet en teknologi, der gør det muligt for immobile personer at manøvrere rundt ved egen kraft via et usynligt tungestyret computersystem. Det er dog vigtigt, at virksomhederne formår at slå igennem i udlandet. Derfor har vi også en række danske innovationscentre, som står klar med netværk og viden, som kan bane vejen for nye danske vækstsuccesser, siger Mogens Jensen.

Netop finansieringen af hele den lange vej fra grundforskning over udvikling til godkendt og kommercialiseret produkt var blandt de udfordringer, rektor Per Michael Johansen og dekan Egon Toft fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet drøftede med ministeren på et indledende møde.

Nyttig kobling af teknologi og medicin

Professor og forskningsleder Lars Arendt-Nielsen fra Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) beskrev inden rundvisningen, hvordan sundhedslaboratorierne i Aalborg har været i stand til at tiltrække industri fra hele verden takket være to årtiers pionerarbejde med at kombinere teknologi og medicin. De teknologiske discipliner gør det muligt at udvikle avancerede metoder til måling og analyse af biologiske signaler. Medicinen sikrer, at metoderne kan gøre gavn på grundlæggende fysiologiske eller kliniske problemstillinger.

- I laboratorierne er der specifikke og innovative teknologier til rådighed, som ikke findes andre steder i verden. Det giver mulighed for at studere helt specielle forhold omkring, hvordan de sensoriske og motoriske systemer fungerer og interagerer. Eksempelvis at folk med ondt i ryggen ændrer deres gangfunktion og dermed musklernes funktion, forklarer Lars Arendt-Nielsen.

De ca. 80 forskere tilknyttet SMI har i dag 25 specifikke laboratorier fordelt på ca. 800 m2. Faciliteterne spiller en vigtig rolle i forskernes videnskabelige arbejde, men de er samtidig interessante for den medikotekniske og farmaceutiske industri. Både når de skal teste produkter, og når de jagter ny viden og innovation.

- Som eksempel kan nævnes, at to japanske farmaceutiske virksomheder i øjeblikket har udstationeret forskere i laboratorierne for at lære om de muligheder, såkaldte humane smertebiomarkører udviklet her hos os kan give dem i forbindelse med en mere succesfuld udvikling af nye lægemidler, fortæller Lars Arendt-Nielsen.

Global udbredelse

Den konstante tilstedeværelse af gæsteforskere i laboratorierne har banet vejen for, at der også er begyndt at blive etableret satellitlaboratorier rundt om i verden med unikke laboratorieteknologier hentet i Aalborg. Der er i dag SMI-laboratorieteknologier udstationeret i bl.a. Canada, USA, Spanien, Italien, England, Sverige, Norge, Japan og Kina.

Det tætte samarbejde i laboratorierne giver ifølge forskningschef Lars Arendt-Nielsen optimale muligheder for på sigt at indgå større strategiske forskningssamarbejder:

- Det er allerede sket for en farmaceutisk virksomhed, der har doneret fem millioner kroner til et strategisk samarbejde. Specialiserede laboratorier med unik instrumentering giver, hvis de promoveres på højt internationalt niveau, mange muligheder for at tiltrække forskere fra såvel forskningsinstitutioner som fra forskningstung industri.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensens rundtur i det nordjyske inkluderede også besøg hos Aalborg Universitets NanoLab og Neurodan/Otto Bock Healthcare samt Musikkens Hus og Aalborg Lufthavn.

Yderligere oplysninger

• Professor Lars Arendt-Nielsen, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, mobil 2094 0764.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.