Multicentre
”I andre nordiske lande bl.a. Norge har man søgt at finde løsninger ift. dagligvareforsyning i tyndt befolkede egne og har oprettet såkaldte multicentre, hvor dagligvareindkøb kombineres med andre funktioner som postkontor, bogudlån, lektiecafe for skoleelever, cafe og mødested. Der er også eksempler på multicentre, som indeholder sports- og foreningsaktiviteter såvel som kommunale serviceydelser, fx borgerservice. I en dansk sammenhæng kan multicentrene etableres ved, at to-tre landsbyer går sammen, hvor det vil være mest hensigtsmæssigt at placere centret i en større landsby”, siger seniorforsker Helle Nørgaard fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København.
Hun er sammen med Dansk Byplanlaboratorium forfatter til et inspirationskatalog, som præsenterer nye ideer og konkrete, sammenhængende løsninger på boligforhold, befordring og dagligvareforsyning for ældre i yderområderne.
”Centrene kan udvides med tilbud om it-faciliteter, hvor der et par gange om ugen evt. tilknyttes en it-sagkyndig. Netop denne facilitet kan vise sig at være meget påkrævet, når det offentlige begynder at kommunikere udelukkende elektronisk med alle borgere”, siger Christian Broen fra Dansk Byplanlaboratorium.
Inspirationskataloget er en del af forskningsprojektet Innovativ service og ældres vilkår, der er finansieret af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.
Plexus ved Holstebro
Der er allerede flere eksempler på multicentre rundt om i landet. Et af dem er Plexus i Idom-Råsted, der ligger ved Holstebro. Her er to nabobyer gået sammen om et fælles multicenter. PLEXUS rummer en aldersintegreret daginstitution med børnehave og fritidshjem, en nærbutik, sportsfaciliteter, café og forsamlingslokaler. Det hele er samlet under ét tag.
Svært at sælge boliger på landet
De fleste ældre er glade for deres bolig og boligområde og vil helst blive boende længst muligt. Nogle ældre vil gerne flytte til en mindre, men ældreegnet bolig, og der er også flere ældre på landet, som gerne vil flytte til nærmeste mindre eller lidt større by, hvor der er butikker, offentlig service og bedre transportmuligheder. Mange af de ældre, som bor isoleret, vil også gerne flytte, men de er fanget i en situation, hvor de ikke kan sælge deres bolig pga. et stagneret boligmarked.
Multicentre er bare ét af mange forslag og konkrete eksempler, som Inspirationskataloget indeholder. I kataloget finder man også oplysninger om støttemuligheder til lokalområdeudvikling, fx By- og Områdefornyelse, Lokale Aktionsmidler, Landdistriktspuljen samt Pulje til forbedring af kollektiv transport i yderområder.
Se hele ’Inspirationskatalog. Innovativ service og ældres vilkår’ på www.sbi.dk/ældreliv
Yderligere oplysning fås hos seniorforsker Helle Nørgaard (hen@sbi.aau.dk, telefon 99 40 22 96) eller Christian Broen (cb@byplanlab.dk, tlf. 33 17 72 87).