Nye antenner muliggør 4G-roaming overalt i verden

Nye antenner muliggør 4G-roaming overalt i verden

Ny antenneteknologi kan overvinde mobiltelefoners nuværende begrænsninger og gøre samme apparat i stand til at roame over hele verden, uden at det går ud over brugernes krav til smart og småt design. Højteknologifonden støtter samarbejde mellem amerikanske WiSpry og Institut for Elektroniske Systemer om at løse en udfordring, som i øjeblikket tvinger mobiltelefonproducenter til at udvikle forskellige produkter til de enkelte kontinenter.

Lagt online: 14.01.2014

Den nye 4G-standard for mobiltelefoni giver meget høje datahastigheder til brugere af mobiltelefoner og tablets, og den er udviklet til et stort antal frekvensbånd i hele verden. Men modellen for tildeling af frekvenser er forskellig fra land til land. Det medfører, at en europæisk bruger ikke nødvendigvis er i stand til at bruge sin mobiltelefon i Asien eller i USA.

Båndbredden afhænger af den indbyggede antennes fysiske størrelse. For at få en acceptabel ydeevne på små apparater som mobiltelefoner, begrænser man antennens båndbredde. Hvis man skal forbedre antennens ydelse, men samtidig bibeholde et kompakt og slankt design, skal der udvikles en helt ny teknologi. Det skal ske ved at kombinere avancerede radiotunere fra WiSpry med ekspertise i antennedesign fra Aalborg Universitet.

Ifølge teknologichef Art Morris fra WiSpry er rekonfigurerbare antenner nøglen til at maksimere ydeevnen og muliggøre den verdensomspændende roaming på trods af pladsbegrænsninger. Projektets mål er derfor at integrere WiSprys rekonfigurerbare teknologi i mobiltelefonantenner for at opnå et effektivt design, som er i stand til at operere i alle 4G frekvensbånd – og dermed overalt i verden.

Erhvervspostdoc-ordningen

Projektet er et af 20 nye projekter, hvor virksomheder og universiteter sammen med Højteknologifonden investerer 54 mio. kr. i lovende forskning fra danske forskningstalenter som led i fondens særlige erhvervspostdoc-initiativ. Finansieringen i de enkelte projekter leveres af virksomhed, universitet og Højteknologifonden i fællesskab. Det samlede budget i den nye runde er fordelt, så universiteterne, virksomhederne og Højteknologifonden stiller med henholdsvis 9, 17 og 28 mio. kr. Den koster den enkelte virksomhed en årlig udgift på godt 300.000 kr. at deltage i et erhvervspostdoc-projekt. For mindre virksomheder er udgiften dog mindre end for store virksomheder. Læs mere hos Højteknologifonden.

Samantha Caporal Del Barrio, Institut for Elektroniske Systemer, AAU.

Kontakt

Samantha Caporal Del Barrio, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, tlf. 2569 9737
• Dr. Art Morris, CTO, WiSpry ApS, Aalborg, tlf. 9635 4500
• Professor Gert Frølund Pedersen, Institut for Elektroniske Systemer, AAU, tlf. 9940 8660.

Projektets navn: Enhancing the performance of small terminal antennas with MEMS tunable capacitors.
Samlet budget: 2,9 millioner kroner.
Højteknologifondens bevilling: 1,6 millioner kroner.
Varighed: 3 år.