Nyt udstyr til studier af rødalger, slidgigt og hjernen

Nyt udstyr til studier af rødalger, slidgigt og hjernen

Støtte fra Siemensfonden til indkøb af udstyr hjælper nu fire studerende fra Aalborg Universitet med at gennemføre forsøg til deres afgangsspecialer om signaler fra rødalger, smerter fra slidgigt og ændringer i hjernen efter slagtilfælde.

Lagt online: 07.02.2014

Algeoptælling

Stud.polyt Dennis Kristiansen, AAU, og kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen fra Siemensfonden.Dennis Kristiansen fra Skolen for Ingeniør- og Naturvidenskab får 21.000 kroner til anskaffelse af et apparat, som kan måle cellers antal og størrelse. Visse bakterier er i stand til at kommunikere indbyrdes ved hjælp af kemiske signalstoffer, som fx kan koordinere deres vækst og forsvarsmekanismer. Dennis Kristiansens projekt fokuserer på den encellede eukaryote rødalge, hvor noget lignende forekommer. Projektet skal beskrive omfanget og identificere de signalstoffer, som rødalgerne producerer.

Nerveaktivitet

Studerende Rasmus Wiberg Nedergaard, AAU, og kommunikationsdirektør John Finnich-Pedersen fra Siemensfonden.Rasmus Wiberg Nedergaard fra Skolen for Medicin og Sundhed får 16.500 kroner til indkøb af en elektrisk stimulator, som skal bruges til at undersøge neurologiske ændringer i hjernen. Hvis en patient får et slagtilfælde i den ene hjernehalvdel, bliver nervecellernes aktivitet dér nedsat, mens hjernen omvendt prøver at kompensere for skaderne ved at øge aktiviteten i den anden hjernehalvdels nerveceller. Rasmus Wiberg Nedergaard vil undersøge muligheden for at nedregulere aktiviteten med elektrisk stimulation i et system, som forsøgspersonen selv har kontrol over.

Knæsmerter

Tatiana Hoberg (til venstre) og Neeraja Srimurugan siger tak til kommunikationsdirektør John Finnich-Pedersen, Siemensfonden.Tatiana Hoberg og Neeraja Srimurugan, som studerer klinisk videnskab og teknologi, får 29.300 kroner til indkøb af særlige manchetter, som er nødvendige for deres afgangsprojekt om slidgigt (osteoartrose) i knæet. Slidgigt er skyld i store samfundsmæssige og personlige omkostninger, og i en del tilfælde har patienter stadig smerter i knæet efter en operationen, fordi de efter mange års smerte fra slidgigten har udviklet såkaldt "central sensibilisering". I de tilfælde er det bedre at håndtere smerterne med medicinsk behandling end med en ny operation, men det er en udfordring at finde frem til de patienter, hvor det er tilfældet. Center for Sansemotorisk Interaktion (SMI) har udviklet et system til formålet, og de to studerende skal med hjælp fra 20 raske forsøgspersoner sammenligninge forskellige smerteparametre.

Støtten fra Siemensfonden blev overrakt til de studerende af kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen i forbindelse med Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultets dimissionsfest på Aalborg Universitet fredag den 7. februar.

Yderligere oplysninger

• Siemensfonden blev etableret i 1964, og den donerer primært midler til forsknings- og uddannelsesprojekter inden for det naturvidenskabelige område.
• Kommunikationsdirektør John Finnich Pedersen, Siemensfonden, tlf. 4477 4529.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.
• Dennis Kristiansen, tlf. 2286 0140.
• Rasmus Wiberg Nedergaard, 27 år, tlf. 2298 5168.
• Tatiana Hoberg, 25 år, tlf. 28 97 37 17, og Neeraja Srimurugan, 26 år, tlf. 2829 3404.