Pille-udpakker kan skåne plejepersonale

Pille-udpakker kan skåne plejepersonale

To nyuddannede industrielle designere har udviklet et håndholdt hjælpemiddel, som gør det let og smertefrit for ansatte i plejesektoren at trykke medicin i pilleform ud af blister-indpakninger. Inspirationen kom fra den enes svigermor, men gener fra pakningerne er et generelt problem i sundhedssektoren.

Lagt online: 27.08.2014

Henrik Juul og Mads Skaks løsning "BlisterPop" køres hen over bordet på samme måde som en legetøjsbil. Derved "popper" apparatet nemt en hel række piller ud. Ved at flytte arbejdet fra finmotorikken til de større muskelgrupper i armen fjernes den problematiske belastning fra fingrene.

BlisterPop køres hen over bordet - og pillerne trykkes ud af blisterindpakningen.Idéen til BlisterPop opstod over en familiemiddag, hvor Henrik Juul og hans svigermor talte om valget af emne til afgangsspecialet. Svigermoren, der tidligere har kørt i hjemmeplejen, kendte til problemet med at skulle dosere medicin i blisterindpakning til borgere for 14 dage ad gangen.

Henrik Juul og Mads Skaks efterfølgende research viste, at de emballage-fremkaldte gener er udbredte. Omkring halvdelen af alle piller bliver leveret i blisterindpakning. Efter en dosering på op til 500 piller kan resultatet være smerter i fingerleddene, som senere fører til slidgigt. En undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd har vist, at 26 procent af sygeplejerskerne oplever gener/smerte, når medicindoseringen foregår med piller i blisteremballage.

De industrielle designere fortsatte researchen på to plejehjem, hos hjemmeplejen i Aalborg Vest, på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus, i samtaler med en gigtpatient, en ergoterapeut og fagforeningen FOA. Konklusionen var, at eksisterende produkter på markedet ikke opfylder de to vigtigste krav om hastighed og lindring af belastningen.

- Vi kunne se et hul i markedet, så vi satte os for at forfølge det for i sidste ende at kunne få produktet ud og løse problemet, fortæller Mads Skak.

3D-printer bag præcise prototyper

Løsningen kræver stor nøjagtighed, men samtidig skal den være meget fleksibel, fordi der er stor forskel på pillers størrelse. Bredden varierer fra 4-22 mm.

Smerter i fingrene er et problem i plejesektoren, fordi bevægelsen gentages hundrevis af gange.- Gennem udviklingsprocessen har vi haft brug for et redskab, der kunne give den præcision, og det har vi opnået ved at bruge en 3D-printer til at skabe et utal af prototyper. Takket være 3D-printeren har vi opnået en nøjagtighed, der ellers ville være utroligt tidskrævende, hvis det skulle fremstilles i hånden, siger Henrik Juul.

De to nyuddannede industrielle designere vil ikke selv sende produktet fra deres afgangsprojekt på markedet, men de har tænkt sig at gøre en indsats for, at det kommer ud og gør gavn blandt sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter:

- Vi er designere, ikke sælgere. Vores plan er at videreudvikle det, så der kommer en lille motor på. Og så skal vi have 3D-printet nogle nye prototyper og ud og præsentere det for firmaer, som allerede er på markedet, så vi øger chancen for at få produktet ud, siger Mads Skak.

Yderligere oplysninger

  • Mads Skak, industriel designer, tlf. 2889 9524, madsskak8@gmail.com. Mads Skak er fra Aarup på Fyn. Han gik på HTX i Odense, men flyttede til Aalborg for at studere på Arkitektur & Design.
  • Henrik Juul, industriel designer, tlf. 2814 2771, hjulle_4@hotmail.com. Henrik Juul er fra Aalborg og uddannet tømrer, inden han via Adgangskursus på AAU kom ind på ingeniøruddannelsen på Arkitektur & Design.
  • Download foto af Mads Skak og Henrik Juul.