Smerteforskning og formidling har virket mod fordomme

Smerteforskning og formidling har virket mod fordomme

Patientforening prisbelønner smerteprofessor fra Aalborg Universitet for at nedbryde fordomme om kroniske smerter med en kombination af forskning i verdensklasse og dygtig formidling i helt almindelige medier.

Lagt online: 12.05.2014

Anne Bendixen, formand for Dansk Fibromyalgi-Forening.Det er Dansk Fibromyalgi-Forening, som benytter den internationale fibromyalgidag i dag til at afsløre, at modtageren af Fibromyalgiprisen 2014 bliver professor Lars Arendt-Nielsen fra Center for Sanse-Motorisk Interaktion på Aalborg Universitet.

Prisen uddeles på foreningens generalforsamling senere på måneden (lørdag den 24. maj), og patientgruppen har ved den lejlighed meget at takke professoren og hans forskergruppe i Aalborg for, siger fibromyalgiforeningens formand Anne Bendixen:

- For os er det helt fantastisk, at en så højt anerkendt forsker som Lars Arendt-Nielsen beskæftiger sig med fibromyalgismerter og de forstyrrelser af centralnervesystemet, som er skyld i dem. Vi har døjet med uvidenhed og fordomme om, at det nok bare er noget psykologisk, og at vi skal tage os sammen. Men Lars Arendt-Nielsen har skabt mere viden og prioriteret at gå ud i almindelige medier og fortælle om årsagerne til vores kroniske smerter. Det har været en stor hjælp for os, fordi det har påvirket holdningen hos meningsdannere, politikere og andre, som ikke læser lægefaglige tidsskrifter, siger Anne Bendixen.

Håb om medicin

Professor Lars Arendt-Nielsen, Aalborg Universitet.Lars Arendt-Nielsens budskab om fibromyalgi er baseret på de resultater, som patienter med sygdommen selv har været med til at levere i laboratorierne:

- Vi er nogle af dem i verden, der har lavet flest studier på området, og vi har udviklet målemetoder, så vi kan påvirke smertesystemet på forskellige måder. Når vi gør det, kan vi se, at de her patienter reagerer anderledes. Deres smertesystem er ændret af forstyrrelser i centralnervesystemet, så der er noget galt med dem. Derfor skal vi hjælpe dem på andre måder end ved at behandle dem som hypokondere, siger Lars Arendt-Nielsen.

Han håber, at forskning og samarbejde kan bane vej for medicin, som kan lindre de kroniske smerter:

- Nogle af vores studier viser, at vi kan hæmme den omkodning af centralnervesystemet, som er skyld i smerterne. Så vi interagerer med lægemiddelindustrien for at få dem til at fokusere på problemet.

Yderligere oplysninger

• Professor Lars Arendt-Nielsen, Center for Sanse-Motorisk Interaktion, AAU, mobil 2094 0764.
• Formand Anne Bendixen, Dansk Fibromyalgi-Forening, mobil 2076 8439.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.


Fakta

• Dansk Fibromyalgi-Forening er en patientforening, der arbejder for fibromyalgiramtes rettigheder og for at udbrede kendskabet til fibromyalgi som en fysisk sygdom.

• Fibromyalgiprisen uddeles hvert år på Dansk Fibromyalgi-Forenings generalforsamling. Med prisen følger et beløb på 10.000 kroner. Læs mere på foreningens hjemmeside: www.fibromyalgi.dk.