Smerteplagede danskere skal have bedre behandling

Smerteplagede danskere skal have bedre behandling

Ny masteruddannelse på Aalborg Universitet skal sikre smerteplagede patienter bedre behandling i det danske sundhedsvæsen. Hver femte voksne dansker lider af kroniske smerter, men mere tværfaglig viden kan gøre de sundhedsansatte dygtigere til at udrede årsagerne og lindre lidelserne.

Lagt online: 06.03.2014

Målgruppen for den nye masteruddannelse, som starter med første hold til september, er læger, fysioterapeuter, sygeplejersker, jordemødre, psykologer og andre sundhedsprofessionelle, der i forvejen møder patienter med smerter.

- I dag modtager mange smertepatienter monofaglige behandlingstilbud fx fra egen læge, fysioterapi og kiropraktik, inden de kommer i gang med et tværfagligt smertebehandlingsforløb. Forløbene er ofte lange og opslidende for patienterne, og det peger i retning af, at der er behov for at højne kvaliteten af indsatsen både inden for det primære og det sekundære sundhedsvæsen, siger professor Thomas Graven-Nielsen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet, som er blandt initiativtagerne til den nye Masteruddannelse i Smertevidenskab og Tværfaglig Smertebehandling.

Mange ofre – store omkostninger

Hver femte voksne dansker døjer med kroniske smerter af den ene eller den anden art, og antallet af kroniske smertepatienter vokser med 6.000-7.000 personer om året. Udover de fysiske, psykiske og sociale gener, som smerterne medfører for den enkelte, er der en betydelig samfundsøkonomisk udgift til medicinering, behandling og rehabilitering samt til sociale foranstaltninger som følge af manglende arbejdsevne og udstødning fra arbejdsmarkedet.

Én af smertebehandlingens store udfordringer er, at patienternes oplevelser ikke er ensartede.

- Smerter kan opleves forskelligt fra person til person, og mekanismerne, der forårsager smerterne, er ofte forskellige. Derfor er det vigtigt, at de sundhedsfaglige personer, som vurderer og behandler mennesker med smerter, har mulighed for at behandle dem ud fra et bredt grundlag, kendskab til mekanismerne og specielt et kendskab til andre professioners muligheder for hjælp til patienten, så den enkelte patient modtager den korrekte behandling, siger Thomas Graven-Nielsen.

På uddannelsen vil der derfor blive fokuseret på smerteforståelse og smertebehandling ud fra videnskabelige, sundhedsfaglige, etiske, psykologiske og sociale smerteaspekter, så undervisningen giver de ansatte kvalifikationer til udredning af smertepatienter på et tværfagligt grundlag.

Yderligere oplysninger

Masteruddannelsen i Smertevidenskab og Tværfaglig Smertebehandling er den første akkrediterede og universitetsforankrede masteruddannelse i Danmark, der fokuserer på tværfaglig efteruddannelse af smertebehandlere.
• Uddannelsen er tæt knyttet til det faglige miljø ved Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI), Institut for Medicin og Sundhedsteknologi og Klinisk Institut. SMI's forskere arbejder blandt andet med at forstå, hvordan smerter registreres og behandles i nervesystemet, og hvilken betydning det har for kroppens funktion, herunder bevægelse og motorisk kontrol.
• Også forskere fra Institut for Kommunikation (AAU), Institut for Økonomi og Ledelse (AAU) og Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi ved Københavns Universitet bliver involveret i undervisning og vejledning på uddannelsen.

Kontakt

• Professor Thomas Graven-Nielsen, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, tlf. 9940 9832, mobil 2216 0497.


Download foto i høj opløsning.