50-årige Frede Blaabjerg er en af verdens flittigst citerede eksperter inden for effektelektronik, som bruges til at omsætte elektrisk energi fra én form til en anden. Teknologien er altafgørende for en mere pålidelig vedvarende energiproduktion, men den bruges også til at nedsætte strømforbruget i forbrugerapparater.
Prismodtagerens egne bidrag til jagten på energi-effektiviseringer findes derfor både i små elektriske apparater og i kæmpeturbiner i gigantiske havvindmøller. Hans løsninger til energiomdannelse har haft stor betydning for den moderne vindenergi-forskning, som i disse år nyder meget stor bevågenhed, og han har udviklet en solcelle-styringsenhed, så solcellerne udnytter solens stråler bedst muligt.
Frede Blaabjerg betegner det som et udtryk for god timing, at hans gren af forskningen netop nu bliver tilgodeset med Villum Kann Rasmussens store pris:
- Det rykker virkelig på området nu. Vi er i gang med et paradigmeskifte i centrale processer inden for vores energiproduktion. Resultaterne vil være et væsentligt bidrag til at løse de energiudfordringer, vi har i samfundet. Støtten gør mig i stand til at sætte mere risikobetonede projekter i gang, end jeg ellers ville have mulighed for. Det er vigtigt, understreger Frede Blaabjerg, som får overrakt Årslegatet ved en festceremoni på Det Kongelige Bibliotek, Den Sorte Diamant, i København torsdag den 23. januar.
Ambitioner på Danmarks vegne
VILLUM FONDEN's anerkendelse er den seneste i en efterhånden lang række af priser og udmærkelser, og nu tillader Frede Blaabjerg sig at have store ambitioner på andres vegne – og på Danmarks:
- Det er vigtigt for mig at inspirere og hjælpe flere unge til at beskæftige sig med den energiforskning, som vi er gode til i Danmark, og som får kæmpe betydning for samfundsudviklingen de kommende år. Talenterne er der, men vi skal finde dem og fastholde dem, siger Frede Blaabjerg.
Gennemslagskraften har betydet, at han har formået at tiltrække adskillige dygtige udenlandske forskere til Aalborg Universitet. Det har været med til at gøre Danmark førende inden for effektelektronikken, men Frede Blaabjerg vil have flere unge danskere med ombord:
- De kan sikre det momentum, vi har nu. Vi er i stand til at tiltrække mange udlændinge til vores energiuddannelser og forskningsmiljøer, fordi vi har et godt internationalt ry. Men det er vigtigt, at flere er forankrede i Danmark, fordi der så er større sandsynlighed for, at vi kan holde på dem fremover. Vi mangler talentfulde danskere, der vil kaste deres kræfter ind i dette område, siger Frede Blaabjerg.
Om Årslegatet
Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning er uddelt siden 1987. Legatet tildeles hvert år en dansk forsker som en anerkendelse for en særlig værdifuld forskningsindsats.
I alt har 31 forskere modtaget årslegatet. I 2014 er årslegatet på 5 mio. kr., heraf er de 500.000 en personlig hædersgave.
Om VILLUM FONDEN
VILLUM FONDEN er en almennyttig fond stiftet af Villum Kann Rasmussen. Fonden er hovedaktionær i VKR Holding, ejer af VELUX såvel som andre virksomheder i VKR Gruppen, der har til formål at bringe dagslys, frisk luft og et bedre miljø ind i menneskers hverdag. I 2013 uddelte VILLUM FONDEN 942 mio. kr. til almennyttige formål.
VILLUM FONDEN har i mere end 40 år støttet naturvidenskabelig og teknisk forskning, sociale og kulturelle formål og projekter inden for miljø og bæredygtighed. Geografisk spænder uddelingerne også bredt: Fonden støtter miljøprojekter i ind- og udland og sociale projekter i Central- og Østeuropa samt Grønland.
Om Frede Blaabjerg
Frede Blaabjerg, 50 år, har en kandidatgrad i effektelektronik fra Aalborg Universitet fra 1987. Han arbejdede i industrien til 1988, hvor han tog tilbage til Aalborg Universitet og i 1995 fik en ph.d.-grad. På Aalborg Universitet var han adjunkt og siden lektor, men allerede i 1998 blev han udnævnt til professor. Han har også været programleder på Risø fra 2000 til 2002 og gæsteprofessor i Italien, Australien og Kina. Fra 2006 til 2010 var han dekan for fakulteterne for Ingeniør, Natur- og Sundhedsvidenskab, inden han valgte at vende tilbage til forskning på fuld tid. Blandt andet som leder af det strategiske forskningscenter CORPE (Center of Reliable Power Electronics), der knytter industri og forskning sammen om at udvikle billigere og mere pålidelige elektroniske enheder, som letter overgangen til vedvarende energi. I 2012 modtog han en prestigefyldt European Research Council Advanced Grant bevilling på 2,5 millioner euro.
Frede Blaabjerg har modtaget adskillige nationale og internationale udmærkelser og priser, herunder Statoil-prisen, Grundfos-prisen og Direktør Ib Henriksens pris.
Han modtager også senere på året ved en ceremoni i USA den højeste internationale anerkendelse inden for effektelektronik, nemlig IEEE William E. Newell Power Electronics Award, som uddeles af den amerikanske ingeniørorganisation IEEE og består af en medalje i bronze og et legat.
Frede Blaabjerg sidder i bestyrelsen for Højteknologifonden og Det Strategiske Forskningsråd, og han har tidligere har været formand for Statens Teknisk-Videnskabelige Forskningsråd.
Yderligere oplysninger
• Professor Frede Blaabjerg, Institut for Energiteknik, Aalborg Universitet, mobil 2129 2454.
• Kommunikationsrådgiver i VILLUM FONDEN: Eva Beckmann, eb@veluxfondene.dk, mobil 2084 2085.
• Videnskabsjournalist Carsten Nielsen, Aalborg Universitet, mobil 2340 6554.