Det er det det faglige forskningsråd for Teknologi og Produktion, der uddeler 47 millioner kroner til 19 postdoc-forskertalenter i Danmark. Formålet er at give de yngre forskere de bedst mulige betingelser for at levere "markante forskningsresultater på et højt internationalt niveau". Det får Radoslav Darula, Tobias Lindstrøm Jensen, Cedomir Stefanovic og Yinying Wei fra Aalborg Universitet glæde af.
Maskiners energitab
Radoslav Darula fra Institut for Mekanik og Produktion modtager 1.758.018 kroner til at granske maskiners uundgåelige tab af energi. Et mekanisk system, der ikke taber energi, er kendt som en evighedsmaskine (på latin "perpetuum mobile"), men i virkelighedens verden er det ikke muligt at konstruere sådan en, fordi en maskine altid vil tabe noget energi under drift. Når de dynamiske egenskaber i et mekanisk system skal analyseres, er det derfor vigtigt at have en videnskabelig forståelse for fænomenerne bag energitabet. Forskningsprojektet foreslår en hidtil ukendt matematisk modelleringsmetode, som kan være med til at øge energi-effektiviteten i et mekanisk system ved at fokusere på sammenhængen mellem vibrationer og energitab. Studierne bliver udført i tæt samarbejde med universiteter i Sverige og Belgien og med Grundfos A/S og Vestas Wind Systems A/S som industrielle partnere.
Signalbehandling i online-systemer
Tobias Lindstrøm Jensen fra Institut for Elektroniske Systemer får 3.287.386 kroner til et projekt om såkaldt "konveksoptimering", der er et vigtigt redskab i mange grene af ingeniørvidenskaben. Traditionelt er det blevet brugt i situationer med rigelig beregningskapacitet og god tid, men Tobias Lindstrøm Jensen vil bruge det i realtid i et online-system med begrænset beregningskraft. Det kræver, at der udvikles specielle algoritmer og software til formålet. Målet for projektet er netop at udvikle software, som andre ingeniører kan anvende i deres egne systemer, uden at de selv behøver at have den bagvedliggende ekspertise.
Trådløst smart grid
Cedomir Stefanovic fra Institut for Elektroniske Systemer får 2.766.995 kroner til at forske i trådløs teknologi til netværkskommunikation mellem maskiner. Hovedhypotesen er, at de trådløse teknologier ganske vist er modne og udbredte nok til, at de kan danne grundlag for kommunikationsløsninger til fremtidens elnet – det såkaldte "smart grid". Men den store udfordring er, at teknologierne er optimeret til menneske-centreret trafik, så de ikke tilbyder de fundamentale forbindelsesfunktioner i realtid med lav forsinkelse, som tjenester til smart grid kræver. Projektets mål er derfor at fjerne de fundamentale barrierer med nye innovative principper og metoder til effektiv netværksudvikling til smart grid.
Organiske solceller
Yinying Wei får 1.960.059 kroner til at udforske det teknologiske grundlag og de lovende energi-perspektiver for den næste generation af organiske solceller (OPV) i samarbejde med lektor Lars Diekhöner på Institut for Fysik. Projektet skal måle solcellernes strukturelle, kemiske og elektroniske egenskaber ved hjælp af et avanceret Skannende Tunnel Mikroskop. Mikroskopet kan vise strukturen på atomart og molekylært niveau og samtidig bestemme de elektroniske egenskaber ved brug af spektroskopi. Den indhentede viden kan bruges til at optimere de kemiske komponenter og dermed forbedre systemer med solcellerne.
Læs mere om alle de nye post.doc.-bevillinger fra Det Frie Forskningsråd | Teknologi og Produktion.