Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet har i samarbejde med Vækstforum Nordjylland og Spar Nord Fonden offentliggjort et nyt Nordjysk Konjunkturbarometer. Analysen tager temperaturen på det nordjyske erhvervsliv ud fra virksomhedernes meldinger om den faktiske udvikling i 4. kvartal 2013 og deres forventninger til 1. kvartal 2014.
Der er optimistiske meldinger om udviklingen i 2014 fra de nordjyske virksomheder i Nordjysk Konjunkturbarometer. En række andre meldinger om konjunkturudviklingen peger samstemmende hermed på en positiv udvikling i 2014: Beskæftigelsesregion Nordjylland angiver i deres Arbejdsmarkedsoverblik, at der er udsigt til stigende beskæftigelse, især i bygge-/anlægssektoren, hvor store offentlige anlægsarbejder, stormskader og efterspørgsel fra norske virksomheder trækker udviklingen. Ude i verden er der ligeledes positive forventninger. Bundesbank opjusterede før jul deres forventninger til den økonomiske vækst, og det såkaldte PMI-indeks (Purchasing Managers Index) er steget til det højeste niveau i over 2 år. Danmarks Statistiks tillidsindikatorer har ligeledes pilen opad.
I længere tid har dansk økonomi været karakteriseret af historisk lave renter, den laveste inflation siden 1950’erne, og en forholdsvis beskeden vækstrate, især har den indenlandske efterspørgsel haltet. Månedstallene for detailhandlen viste i december, at der stadig ikke er tilstrækkeligt gang i det indenlandske privatforbrug til at trække væksten. Vi har tidligere peget på, at eksporten har været, og vil vedblive at være en væsentlig drivkraft, og eksportudviklingen kan, sammen med de offentlige investeringer, understøtte den positive udvikling som indikeres i konjunkturbarometeret for Nordjylland.
Mere specifikt peger virksomhederne på, at udviklingen i 4.kvartal generelt har været positiv og i overensstemmelse med forudsigelserne i starten af kvartalet (figur 2). Den samlede konjunkturindikator landede på 15, præcis som forventet i målingen før. Det er værd at bemærke, at indikatoren for 4.kvartal de seneste år har ligget væsentligt under niveauet for nærværende måling: -15 i 2010; 8 i 2011 og 1 i 2012, jf. figuren (figur 4) over udviklingen nedenfor. Beskæftigelsen var forventet at lande på et nettotal på 5, og blev 4. Eksporten var forventet at blive 20 og blev 19. Især produktionen udviste positive nettotal (30).
Forventningerne til 1. kvartal (figur 1) er for den samlede indikator for forventningerne til 1. kvartal på 22. Igen er det værd at bemærke, at det er et usædvanligt højt niveau for 1.kvartalsmålinger. Nettotallet for målinger af forventningerne til 1.kvartal har de seneste år ligget på: 15 i 2011; 4 i 2012 og -3 i 2013 (figur 3). De positive udmeldinger bæres især af positive nettotal for alle parametre i målingen undtaget salgspriserne - produktion (21), ordreindgang (34), beskæftigelse (13), investeringer (18), eksport (28) og resultat (20), jf. nedenstående tabel. Det er første gang i længere tid, at investeringerne er markant positive. Ligeledes er beskæftigelsestallet bemærkelsesværdigt, eftersom et nettotal på 13 indikerer stigende beskæftigelse i 1. kvartal. De positive tendenser skal ses på baggrund af, at 1.kvartal som hovedregel ligger lavt med hensyn til beskæftigelsesudviklingen med nettotal på 4 i 2011; -9 i 2012 og ligeledes -9 i 2013.
Ser vi nærmere på de enkelte typer virksomheder, er der en klar tendens til, at det er de store virksomheder, som trækker udviklingen i nogen grad, hvad angår den faktiske udvikling, men især forventningerne til 1.kvartal. Konjunkturbarometerets industrivirksomheder er mere positive i meldingerne, hvad angår både den faktiske udvikling og forventningerne til 2014 end virksomheder i Bygge-Anlæg.
Kommentar fra Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet
- Vi har igennem længere tid set tilløb til, at pæne ordreindgange og produktion skulle slå ud i en positiv beskæftigelseseffekt. Selvom vi nu kun har tallene for forventningerne til 1.kvartal, så er der klare indikationer på, at aktivitetsfremgangen nu også giver en opgang for beskæftigelsen. Ser vi tilbage på tidligere meldinger fra konjunkturbarometerets virksomheder, så er kvartalets udmeldinger klart mere positive end en sædvanlig vintermåling. Det giver grobund for en god start på 2014, udtaler lektor Jesper Lindgaard Christensen fra Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.
Kommentar fra Vækstforum Nordjylland
- Vi har i længere tid hørt virksomhederne fortælle om flere ordrer og stigende produktion, men vi har måttet vente på gode nyheder omkring beskæftigelsen. De ser så til gengæld ud til at komme med ekstra kraft, nu hvor virksomhederne tror på udsædvanlig stor fremgang og forventer at ansætte væsentligt flere medarbejdere for at følge med den stigende efterspørgsel. Det er meget positivt for udviklingen i Nordjylland, siger Ulla Astman, formand for Vækstforum Nordjylland.
Nordjysk Konjunkturbarometer
Konjunkturbarometeret er baseret på svar fra rundspørge til et panel på 1000 virksomheder. I denne runde indgår svar fra 253 virksomheder. Barometeret er muliggjort gennem finansiering fra det Nordjyske Vækstforum, Aalborg Universitet og Spar Nord Fonden. Dataindsamling og bearbejdning foretages af en gruppe forskere tilknyttet Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet.
Læs mere om Nordjysk Konjunkturbarometer: www.njk.aau.dk
Vækstforum Nordjylland
Vækstforum Nordjylland er et samlet forum for regional erhvervsudvikling. Her mødes erhvervsliv, viden- og uddannelsesinstitutioner, arbejdsmarkedets parter og offentlige myndigheder i et stærkt partnerskab for at styrke erhvervsudviklingen i Nordjylland.
Læs mere om Vækstforum Nordjylland: www.vaekstforum.rn.dk
Nettotal i procent
Forventet udvikling til 1. kvartal 2014 sammenlignet med 4. kvartal 2013 og faktisk udvikling i 4.kvartal 2013 ift. 3. kvartal 2013.
Note: Nettotallet er forskellen mellem andelen af virksomheder der venter fremgang og andelen der forventer tilbagegang. Den samlede indikator er en sammenvejning af produktion, ordreindgang, beskæftigelse og resultat.
Kontaktpersoner
Jesper Lindgaard Christensen
Lektor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet
tlf. 99 40 82 61
Jørgen Stamhus
Arbejdsmarkedsforsker ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet
tlf. 99 40 81 89
Ulla Astman
Formand for Vækstforum Nordjylland og regionsrådsformand i Region Nordjylland
tlf. 30 23 64 54
Henning Christensen
Afdelingschef for Regional Udvikling i Region Nordjylland og leder af Vækstforum Nordjyllands sekretariat
tlf. 22 26 92 08