Tung træning letter smerter

Tung træning letter smerter

Millioner af mennesker verden over rammes hvert år af det, som de fleste kender som en hælspore. Hidtil har strækøvelser og piller mod betændelse været rådet fra sundhedssektoren, men nye, danske forskningsresultater gør op med den praksis.

Lagt online: 19.09.2014

Vip foden op mod skinnebenet 3 x 10 gange om dagen og spis piller mod betændelsestilstanden! Det har ofte været rådet fra sundhedssektoren til patienter med det, de fleste kender som en hælspore, men som kun i sjældne tilfælde har noget med en spore på hælen at gøre, og derfor af fagfolk i stedet betegnes som fasciitis plantaris. Men lige såvel som betegnelsen i folkemunde er misvisende, har den hidtidige behandlingspraksis været mangelfuld. Nye forskningsresultater giver imidlertid patienter mulighed for hurtigere at komme over skaden.

- Vi ved, at tung styrketræning hjælper patienter med seneproblemer som eksempelvis springerknæ og ømhed i achillessenen. Og så valgte vi at undersøge, om ikke også patienter med fasciitis plantaris kunne få glæde af den mulighed, siger fysioterapeut og post.doc. ved Aalborg Universitet, Michael Skovdal Rathleff, som også er medlem af AAU’s forskningsgruppe for Muskuloskeletal Smerteforskning under ledelse af professor Thomas Graven-Nielsen.

Skærer 50 procent af

Og det kunne de. Det viser forsøget med 48 patienter, hvor halvdelen modtog traditionel behandling, mens 24 prøvede den nye øvelse (se billede), som i al sin simpelhed ikke kræver andet end et trappetrin eller en solid kasse, et håndklæde og evt. en rygsæk fyldt med bøger til at øge belastningen. De patienter, der lavede den nye øvelse, oplevede en markant bedring i deres tilstand i løbet af tre måneder eller dobbelt så hurtigt, som de, der lavede traditionelle øvelser.

- Medicin som ibuprofen og cortison hjælper måske her og nu, men ikke på lidt længere sigt. Til gengæld viste vores studier, at den ganske simple øvelse virkelig gør en forskel, og det er en stor glæde for mig og andre fysioterapeuter. Patienter med fasciitis plantaris har generelt været svære at hjælpe, men øvelsen her giver os et nyt og rigtigt godt redskab, siger Michael Skovdal Rathleff.

Betydning for millioner

Og forskningsresultaterne kan få stor betydning for rigtigt mange mennesker, for fasciitis plantaris er bestemt ikke nogen sjælden tilstand.

- Helt op mod 10 procent af en befolkning kommer på et eller andet tidspunkt i deres liv til at døje med tilstanden, så det er virkelig vigtig viden, som vi har fået fra undersøgelsen, siger Michael Skovdal Rathleff, der sammen med de øvrige forskere i gruppen har fået en artikel om undersøgelsen publiceret i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports.

Og på Twitter og diverse blogs har der været stor interesse for undersøgelsen, og den aktivitet har ført til, at undersøgelsen blandt andet er blevet omtalt af New York Times.

Bag studiet står udover Michael Skovdal Rathleff endvidere forskere fra Regionshospitalet Silkeborg (Ulrich Fredberg, Kjeld Andersen og Thomas Jensen), Kaalunds Klinik i Aalborg (Søren Kaalund og Søren Aaskov), Aalborg Universitetshospital (Jens Lykkegaard Olesen og Carsten Mølgaard).

Yderligere information/kontakt:

Post doc.ved AAU, Michael Skovdal Rathleff, 22 11 70 02, misr@hst.aau.dk
Blogindlæg
Omtale i New York Times